Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu, bKampüse yeni otobüs ve şehir merkezine katlı otopark müjdesi verirken, stat yerine çok katlı yapı inşa edilmesine karşı olduğunu söyledi. Ayrıca Adapazarı-İstanbul Treninin Gara gelmesi gerektiğini belirten Başkan Toçoğlu, bu devirde orta hasarlı gibi bir sorununun olmaması gerektiğini dile getirdi.

Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri İbrahim Pehlivan, SASKİ Genel Müdürü Rüstem Keleş, Genel Sekreter Yardımcıları Ayhan Kardan ve Zafer Poyraz’ın da hazır bulunduğu toplantıda basın mensupları ile bir araya geldi. Büyükşehir Belediyesi Sosyal Gelişim Merkezi’nde gerçekleştirilen toplantıda Başkan Toçoğlu, 2014 yılında hayata geçirilen hizmetler ve yeni yılda şehre kazandırılması planlanan yatırımlar ile ilgili açıklamalarda bulundu. Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanı Davut Yüce’nin de hazır bulunduğu toplantıda Başkan Toçoğlu, ilk olarak gazeteciler ile birlikte Sosyal Gelişim Merkezi’ni gezdi.

Ulaşımda yeni hamleler yapılacağını söyleyen Büyükşehir Belediye Başkanı Toçoğlu, “ Kampüs ulaşımına iki açıdan bakmak lazım. Üniversiteye ulaşımda çok önemli bir sorun yok. 20 bin öğrencinin bir anda okuldan çıktığı zamanlarda sorunlar oluşabilir. Bu dünyanın her yerinde böyledir. Ulaşımda potansiyel sorunu yaşadığımızı ifade edebiliriz. Bu böyle devam edecek anlamına da gelmiyor. Ulaşım Master Planının bize sunduğu veriler doğrultusunda Serdivan-Çark Caddesi-Mithatpaşa güzergahı için otobüs ihalesi yapacağız. Çağın gerekliliklerine yeni otobüslerimiz cevap verecektir. Kampüs ulaşımına bu anlamda katkı sunacağız”dedi.

Yeni Cami’de trafik daha da rahatlayacağını belirten Başkan Toçoğlu, “ Yeni Camii Kavşağı’nda çalışmalarımız da devam ediyor. Bölge ulaşımında kavşağın çok önemli bir yeri var. Bölgede başlattığımız çalışmalar ile Adnan Menderes ve Palmiye Caddeleri birbirini karşılamış olacak. Yaya yolları ve gerekli çevre düzenlemelerinin ardından şehir merkezi ulaşımında önemli bir adım atmış olacağız. İnşallah kısa süre içerisinde sinyalizasyon geçişlerinde de düzenlemelerimiz tamamlanacak” diye konuştu. Şehir Merkezi’ne katlı otopark yapılacağını da açıklayan Toçoğlu, “ Şehrimizde son yıllarda kişi başına düşen araç sayısında ciddi bir yükselme oluştu. Bizim bu konuya kayıtsız kalmamız asla düşünülemezdi. Yerel seçimler öncesinde duyurduk. Yeni dönem projelerimiz arasında yer alan iki adet katlı otopark projemiz var. İl Müftülüğü binasının hemen yanındaki arazide katlı otopark inşa edeceğiz. Bu projemizde sözleşme çalışmalarımız sürüyor. Böylelikle şehir içi ulaşımında önemli hizmet inşa etmiş olacağız”şeklinde konuştu.

Trenin Adapazarı Garına gelmesini savunuyoruz diyen Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu,“Trenin Gara kadar gelmesi konusunda aykırı bir fikre sahip değiliz. Ancak bizim TCDD, trenleri mevcut durumları ile şehir merkezine getirmeye çalışıyor. Güzergahta 5 geçit ve 5 kavşaktan söz ediyoruz. Trenin 7’li vagonları ile kavşaklardan geçişi 3 dakikayı bulacak. Peki, bu durumda trafik nasıl düzenlenecek? O yüzden trenin bu haliyle şehir merkezine girmesi sakıncalıdır diyoruz. Trenin merkeze gelmesine karşı değiliz. Gar da şehir merkezinde kalabilir. Arifiye’ye ADARAY ile ulaştıralım önerimizde şu vardı; iki tren arasında sadece 4 metrelik bir ara var. Tek biletle ADARAY’dan inerek, Ada Ekspresi’ne binilecek. Kimse mağdur edilmeyecek dedik. Kanun var 65 yaş üstü ile ilgili. 65 yaş üstü ulaşımı uygulama konusunda tüm bbb sorun yaşıyor”ifadelerini kullandı. Uzun Çarşı’da kamulaştırma başladı da sözlerine ekleyen Toçoğlu, “ Uzun Çarşı için gerekli girişimleri başlattık. Projemize verdikleri destekler için Sayın Valimize de çok teşekkür ediyoruz. İlk etapta kamulaştırma çalışmalarını yapacağız. Ardından projenin ihalesi gerçekleştirilecek. Aynalıkavak’ta da çalışmalarımız tamamlandı. Sakarya Caddesi’nde çalışmalarımız tüm hızıyla devam ediyor. Bölge yaya yolu ve aydınlatmalarıyla daha modern bir görünüme kavuşacak. Kamulaştırmalarda karşılıklı mutabakat esastır ve ruhsatlı binalar kamulaştırılabilir. Alanda resmi olarak ruhsatı bulunan binaları kamulaştıracağız. İnsanlarımızı mağdur etmemek için ara formüller de geliştiriyoruz. Şayet mutabakat sağlanamazsa mahkeme süreci başlar. Kamulaştırmanın tamamlanmasının ardından bölgedeki kaçak yapılarla ilgili de çalışma başlatacağız. Proje için 2-2,5 yıllık bir zaman dilimine ihtiyacımız var. Uzun Çarşı’da çalışmalar ne zaman tamamlanacağından ziyade, süreç konusunda opsiyonlu konuşma ihtiyacı duyuyoruz” dedi.

Orta hasarlı gibi bir sorun artık olmaz diyerek sözlerine devam eden Başkan Toçoğlu, “Şehrimizde ortak hasarlıların artık konuşulmaması gerektiğini düşünüyorum. Orta hasarlı binaların yıkılması ve iskana kapatılması ilçe belediyelerimizin görevidir. Bu şehirde orta hasarlı bina kalmamalıdır. Kalırsa ilçe belediye başkanlarımız bundan sorumlu olurlar. Biz Büyükşehir Belediyesi olarak bu konuda üzerimize düşeni yaptık. Tespitlerimizi tamamladık. İskan vermek ve gerekli önlemleri almak ilçe belediyelerimize aittir. Bu konuda herkes görevini yapmalıdır. Orta hasarlı binalar konusunda Sakarya bölgesinde çok iyi bir durumdadır” ifadelerini kullandı. Stat yerine çok katlı bir bina istemiyoruz diyen Toçoğlu, “Yeni statta çalışmalara başlamadan önce TOKİ ile bir takas gerçekleştirdik. Eski stat arazisini TOKİ’ye devrettik. TOKİ’nin özel bir kanunu var. Bizim imar planımıza bağlı kalmadan TOKİ eski stat arazisinde yeni bir imar planı oluşturabilir. Ancak TOKİ’nin bölgeye14 katlı rezidans inşa etmesi gibi bir durum söz konusu değil. Biz çok katlı binaların inşa edilmesini istemiyoruz. Çok katlı alışveriş merkezi yapılabilir. Ancak bunlar çok da kullanışlı olmayacaktır” diye konuştu.

Ana isale hattında sorun yaşanmayacak da diyen Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu, “Altyapı yatırımları bizim her zaman önceliğimizdir. Biliyoruz ki, uzun yıllardır şehrin kuzey ve güneyi sağlam altyapıya kavuşamadı. Bu konuda yeni projeler geliştirdiğimizi ifade etmek istiyorum. Akçay Baraj Projesi ile ilgili çalışmalarımız tüm hızıyla devam ediyor. Yaklaşık 10 milyon TL’lik büyük bir yatırımı hayata geçireceğiz. Çelik İsale Hattı ile ilgili çalışmalarımız da devam ediyor. İnşallah 4. Çelik İsale Hattını da devreye alacağız. Bundan böyle ana isale hattında sorun yaşamayacağız. Yeni hat ile birlikte artık şehrimizde su kesintisinden bahsedemeyeceğiz” dedi.

Önceliğimiz su ve yoldur diyen Başkan Toçoğlu, “Her fırsatta ifade ettiğimiz bir gerçek var; bizim birinci önceliğimiz sudur. Hala su sorunu yaşayan köylerimizin olduğunu biliyoruz. Biz şehrimizin hiçbir bölgesini diğerinden ayırmıyoruz. Kaynarca’da sorunlar vardı. Karasu ve Kocaali’de ise sorun yaşamadık. Taraklı ve Geyve’nin bazı köylerinde de su sorunumuz vardı. Tüm bu sorunları çözmenin mücadelesini veriyoruz. Önceliğimiz su ve yoldur. Bağlantı yolarında çalışmalarımız devam ediyor”dedi. 3 kat meselesi iyi değerlendiren Toçoğlu, “ 3 kat sınırlaması ile ilgili olarak inşaat sektörünün herhangi bir mağduriyet yaşayacağını düşünmüyorum. Tüm aktörler 3 kat meselesini iyi değerlendirmek zorundadır. Bu her şeyden önemlidir. Ayrıca 3 kat meselesi ile ilgili önemli bir değişiklik de yapılmış değildir. Diğer bir konu olarak, karla mücadele ile ilgili hazırlıklarımız tamamlandı. Büyükşehir Belediyesi olarak kışa hazırız. Şunu açıkça ifade edebilirim ki, karla mücadele işini İl Özel İdaresi’nden daha iyi yapacağız. Kimsenin bu konuda tereddüdü olmasın”dedi. Cumhurbaşkanımızın Sakarya’ya özel bir ilgisinin olduğunu sözlerine ekleyen Başkan Toçoğlu, “ Dün Cumhurbaşkanımız Türk-İş Genel Başkanlığını ziyaret etti. Türk-İş Genel Başkanımız hemşerimiz Ergün Atalay’ın davetlisi olarak biz de ziyarette yer aldık. Ankara’da Cumhurbaşkanımız ile görüşme imkanı bulduk ve Sakarya değerlendirmesi yaptık. Kendisinin Sakarya’ya olan büyük ilgisini biliyoruz. Şehrimizi ilgilendiren birçok konuyu konuştuk. Şehrimize çok selam gönderdiler. Ancak ziyaret ile ilgili somut bir durumdan söz edemem. Sakaryaspor’da dahil birçok konuyu konuştuk. Çok selamları var”şeklinde konuştu.

Genel seçimlerde hedefimiz: 7-0 diyen ve sözlerini tamamlayan Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu, “Ben siyaset yapıyorum. Siyaset hedefler doğrultusunda yapılır. 2015’te de Genel Seçimler gerçekleştirilecek. Benim seçimlerdeki hedefim 7-0’dır. Bu konu benimle de ilgilidir. Şayet ben başarılı olarak değerlendirilirsem bu milletvekillerimizin de başarısına yansıyacaktır. AK Parti tüm milletvekilliklerine taliptir. Bizim tek işimiz çalışmak. Daha fazla çalışacağız. Keşke dememek için gece gündüz çalışacağız. Ayrıca Milletvekili adayı olmayacağımı da ifade etmek istiyorum. Büyükşehir Belediye Başkanı olarak şehrimiz için yapılacak daha çok işimiz var”ifadelerini kullandı.