Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu, Demiryol İş Sendikası Sakarya Şubesi tarafından düzenlenen İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitim Semineri’ne katıldı.

Gerçekleştirilen programda Başkan Toçoğlu’nun yanı sıra, Sakarya Valisi Hüseyin Avni Coş, Türk İş Genel Sekreteri Nazmi Irgat, Türk İş Şube Başkanları, Demiryol İş Sendikası Sakarya Şubesi Başkanı Cemal Yaman, SESOB Başkanı Hasan Alişan, Muhtarlar Derneği Başkanı Erdal Erdem ile çok sayıda işçi de yer aldı.

Programın açılış konuşmasını yapan Demiryol İş Sendikası Sakarya Şubesi Başkanı Yaman, “Yapılacak eğitim programının işçilerimizin çalışma hayatına önemli katkıları olacağına inanıyorum. İş sağlığı ve güvenliği gibi önemli bir konuda duyarlılık oluşturulamadı. Bu konuda yeni kanunlar da çıkarıldı. Biz de yerelde bu konu ile ilgili çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Eğitim programımızın hayırlı olmasını diliyorum” diye konuştu. Yaman’ın ardından söz alan Türk İş Genel Sekreteri Nazmi Irgat ise, gerçekleştirilen eğitim seminerinin Türk İş camiasına önemli katkıları olacağının altını çizdi.

İş sağlığı ve güvenliği konusunda son yıllarda yaşanan gelişmelere vurgu yaparak konuşmasına başlayan Başkan Toçoğlu, “Daha önce dağınık halde çeşitli kanunlarda yer alan iş sağlığı ve güvenliği konusu, müstakil bir kanunla düzenlendi. Fakat şunu açık yüreklilikle ifade etmek gerekir ki; iş kazaları, ölümler ve iş göremezlik sayılarındaki düşüş, henüz istenilen hızda ve seviyede değildir” ifadelerini kullandı.

Başkan Zeki Toçoğlu konuşmasının son bölümünde yaşanan acı tecrübelerden ders çıkarılması gerektiğine dikkat çekerek, “Son yaşanan acı tecrübeler bir kez daha gösterdi ki, iş sağlığı ve güvenliği konusunun, siyasal, ekonomik, sosyolojik, psikolojik birçok yönü bulunmaktadır. İş yerlerimizi, sokaklarımızı, kentlerimizi, ülkemizi daha güvenli hale getirmenin yollarını aramalıyız. Meydana gelen kazaların kahir ekseriyetinin önlenebilir nitelikte olduğu gerçeğini aklımızdan çıkarmamalıyız. Yaşananlardan gereken dersi çıkarmak bizim ahlaki olarak birinci vazifemizdir” dedi.

Programın son konuşmasında söz alan Vali Coş, “Böylesine önemli bir konuda eğitim semineri düzenleyen Türk İş’in değerli yöneticilerini kutluyorum. İnşallah eğitim faaliyeti öngörülen amaçlarına ulaşacaktır. İş sağlığı ve güvenliği konusunda evrensel standartlara uygun yasal düzenlemelerin çoğu hayata geçiriliyor. Uygulamada sıkıntılar yaşanıyor. Bu konuda yapılacak çok şey var. Kamuoyu denetimini daha da etkinleştirmemiz gerekiyor. Kamuoyu denetimi iş sağlığı ve güvenliği konusunda önemli bir motivasyon kaynağı olacaktır. Eğitim seminerinin hayırlara vesile olmasını diliyorum” diye konuştu.