Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası (SATSO) 2014 yılının son meclis toplantısını yaptı. Meclis Başkanı A. Akgün Altuğ başkanlığında yapılan meclis toplantısında 2015 yılı bütçesi 7 milyon 826 bin 9 TL oylanarak kabul edildi.

SATSO 1107 No’lu Meclis Oturumuna Ait tutanağın tasvibinin ardından Hesapları İnceleme Komisyonu Başkanı Melih Kaykayoğlu, Ekim/2014 Ayı Kat’i Mizan ve Ekleri ile Bütçe İzleme Raporu’nun Müzakeresi ve Tasdiki ile ilgili bilgi verdi. Yoklama ve gündem maddelerinin oylanmasının ardından 1108 nolu Meclis oturumuna ait tutanak görüşülerek oy birliği ile kabul edildi. Kasım ayı Kat’i Nizam ve ekleri ile Bütçe İzleme Raporu Hesap İnceleme Komisyonu Başkanı Melih Kaykayoğlu tarafından okunmasının ardından oylanarak, meclis tarafından tasdik edildi.

SATSO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul aylık faaliyetleri meclis üyeleri ile paylaşırken, geride bırakacağımız 2014 yılının da değerlendirmesini yaptı. Başkan Kösemusul konuşmasında, “2014 yılına veda ediyoruz. Yılın son rakamlarına bakarak kısa bir değerlendirme yapmak istiyorum. Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin açıkladığı verilerde ülkemizin Kasım ayı toplam ihracatının, geçtiğimiz yılın aynı ayına göre yüzde 6’lık bir düşüş ile 12 milyar 875 milyon dolar olduğunu gördük. Ülkemizin 11 aylık ihracatı ise yüzde 4,4 artış ile 144,2 milyar dolar olarak gerçekleşti. Kasım ayında ülke genelinde ihracat rakamlarımız biraz düştü. Sakarya’mızın Kasım ayı ihracatı, 164 milyon 944 bin dolar olarak gerçekleşti. Sakarya’mızın 11 aylık toplam ihracatı ise yüzde 18 artış ile 2 milyar 418 milyon dolar.

Takvim etkisinden arındırılmış Ekim sanayi üretimi ise önceki yılın aynı ayına göre yüzde 2,4 arttı. Ekonomimizin üçüncü çeyrek büyümesi ise yüzde 1,7 olarak açıklandı. Her ne kadar beklentilerimizin altında da kalsa sanayi üretimimiz artmaya, ülkemiz büyümeye devam ediyor. Üretim verilerimizin ve büyüme oranımızın daha da yüksek olacağına inancım var. Fakat daha yüksek olması için kararlı çalışmalarımızı devam ettirmeliyiz” dedi.

Başkan Kösemusul konuşmasının devamında, “Hamdolsun hedefleri olan, üreten, bulduğu alternatif kanallarıyla ürettiğini pazarlayarak ihracatını artırmayı sürdüren bir iş dünyamız var. Sizler varsınız. İş dünyamız, Avrupa’da istenilen büyümenin olmamasına, çevre ülkelerimizdeki siyasi gerginliklere rağmen risk alarak üretmeye devam ediyor.

Ülkemiz mali disipliniyle, bağlayıcı etkilere karşı uyguladığı yapısal reformlar ve idari dönüşümler sayesinde büyüme temposuna girmiştir. Büyümenin artarak devam etmesini ve ekonomik istikrarın uzun vadede sürmesini istiyoruz. Yatırım artsın istiyoruz, üretim ve ihracat artsın istiyoruz. Bu doğrultuda açıklanan ekonomik plan, sektörel dönüşüm ve eylemlerin kararlı bir şekilde uygulanacağına inanıyorum. Biliyorsunuz Başbakanımız Sn. Ahmet Davutoğlu geçtiğimiz hafta, öncelikli dönüşüm programları eylem planları ile ilgili konuştu. KOBİ’lere verilen özel önem çok önemliydi. Biz iş dünyası bunu arzuluyorduk. Kocaeli Sanayi Odası’nın öncülüğünde Odamızın katkılarıyla ülkemiz ekonomisinin lokomotifi olan Marmara Bölgesi’ndeki sanayi kuruluşları için düzenlenen Sektörel Performans Değerlendirme Programı’mızın amacı da buna yönelikti. Organizasyon başarı ile sonuçlandı. Başarılı firmalarımıza örneğin Sakarya’mızdan SARP İnşaat, ödülleri verildi. Tebrik ediyorum” ifadelerini kullandı.

Biz, istişarenin, bir ve beraber olmanın önemini çok iyi biliyoruz. Hamdolsun ki, biriz, beraberiz, birlikte güçlüyüz diyerek konuşmasını sürdüren Başkan Kösemusul, “Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası olarak her fırsatta söylüyoruz. Biz, istişarenin, bir ve beraber olmanın önemini çok iyi biliyoruz. Hamdolsun ki, biriz, beraberiz. Birlikte güçlüyüz. Sakarya’mızı hedeflerine ulaştırmak için zamanın ruhuna uygun projeler tasarlıyor ve tüm paydaşlarımızla birlikte hızla hayata geçiriyoruz. Biz, merkezi hükümet, yerel yönetimler, STKlar, iş dünyamız, üniversite iç içe olsun; Sakarya’mızı hep birlikte geleceğe taşısın istiyoruz.

Biz iş dünyası, dersimizi iyi çalışıyoruz. Sakarya’mızdaki sanayi ve üniversite işbirliğini daha da güçlendirmeyi hedefliyoruz. Bu doğrultuda gerçekleştirdiğimiz çalışmalarla ilklere imza atmanın mutluluğunu yaşıyoruz” şeklinde konuştu.

Sakarya Üniversitesiyle çalışmalara devam edeceklerini belirten Kösemusul, TEKNOKENT’inde kendileri için çok önemli olduğunu söyleyerek, “Güçlü sanayi için kaliteli eğitime, bilimsel çalışmalara ihtiyacımız var. Üniversitemizle birlikte çalışmaya devam edeceğiz. Güçlü sanayi için teknolojik altyapıya, yenilikçi üretimlere ihtiyacımız var. İşte bu yüzden TEKNOKENT bizim için çok önemli.

Geçtiğimiz günlerde Sn. Rektörümüz ile birlikte Sakarya’mız için önemli bir protokole daha imza attık. Protokol ile birlikte Sakarya TEKNOKENT A.Ş., 1.OSB’nin büyüme alanında bir şube ile yer alacak. TEKNOKENT Şubesi bünyesindeki AB, TÜBİTAK ve diğer teşvik birimleriyle de şehrimiz sanayisine büyük katkı verecek; sanayimizde, üretim ve proje planlama alanlarının birlikte hareket etmelerini sağlayacak. Şehrimize hayırlı olsun” dedi.

Değerlendirmelerin ardından meclisin 2015 yılı toplanma takvimi ve 2015 yılı tahmini gelir ve gider bütçesi görüşüldü. SATSO Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Nadir Öztürk 2014 yılı bütçesini değerlendirerek 2015 yılı gelir gider bütçesi ile ilgili detaylı bilgi verdi.

Meclis üyelerinin yeteri müzakerelerinin ardından 2015 yılı tahmini gelir gider bütçesi 7 milyon 826 bin 9 TL olarak oy çokluğu ile kabul edildi.

SATSO Aralık ayı olağan Meclis Toplantısı Dilek ve Temenniler Bölümünün ardından sona erdi.