Sakarya Üniversitesi Azerbaycan Öğrenci Topluluğu tarafından düzenlenen Azerbaycan Bağımsızlık Paneline katılan Azerbaycan Cumhuriyeti Milletvekili Ganire Paşayeva, Türkiye’nin bayramının kendilerinin, Azerbaycan’ın bayramının da Türkiye’nin bayramı olduğunu söyledi.

SAÜ Azerbaycan Öğrenci Topluluğu tarafından düzenlenen panele, Sakarya Vali Yardımcısı Nurettin Yücel, SAÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Musa Eken, Azerbaycan Cumhuriyeti Milletvekili Ganire Paşayeva, SAÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Haluk Selvi, AZEDER Başkanı Elçin Aliyev, Azerbaycan Ankara Büyükelçiliği Eğitim Müşaviri Doç Dr. Nesibe Nesibova ve Türkiye Azerbaycan Dernekleri Başkanı Bilal Dündar katıldı.

Türkiye ve Azerbaycan Türklerinden kalabalık bir öğrenci topluluğunun dinleyici olarak hazır bulunduğu panel, her iki ülkenin milli marşlarının çalınması ile başladı. Panelde oturum başkanlığını yürüten SAÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Haluk Selvi, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nın Azerbaycan’da coşku ile kutlanıldığının bilindiğini, bu anlamda Türkiye’de de Azerbaycan’ın bağımsızlık panelinin Sakarya Üniversitesi’nde yapılıyor olmasından dolayı son derece mutlu olduğunu dile getirdi. Türkiye’deki iki Türk Ermeni İlişkileri Araştırma Merkezi’nden birinin SAÜ bünyesinde bulunduğunu hatırlatan Prof. Dr. Selvi, Türkiye ve Azerbaycan’ın aynı inanca sahip, aynı dili konuşan ve aynı acıları paylaşan iki ülke olduğunu kaydetti.

Azerbaycan Türkiye Büyükelçiliği Eğitim Müşaviri Doç. Dr. Nesibe Nesibova, Azerbaycan halkının tarih boyunca özgürlüğe her zaman düşkün olduğunu ifade etti. Sovyetler Birliği’nin dağılmasıyla birçok devletin bağımsızlık kazandığını, ancak Azerbaycan’ın bağımsızlığını bedel ödeyerek kazandığını belirten Nesibova, Azerbaycan’ın bağımsızlığı yolunda şehit olanları saygıyla andığını söyledi. Panelde söz alan Türkiye Azerbaycan Dernekleri Başkanı Bilal Dündar ise iki ülke arasındaki ilişkilerin tarihsel sürecine değinerek gelecekte çok daha yakın ilişkiler kurulacağına inandığını vurguladı. Çanakkale Savaşı’nda 2 bin 500 Azerbaycan gencinin şehit olduğunu hatırlatan Dündar, Türkiye ve Azerbaycan’ın tarihi kültürel ve stratejik açıdan birbirlerine yakın olduklarını ifade etti.

Merkezi İstanbul’da bulunan Azerbaycan Eğitim Kültür ve Yardımlaşma Derneği AZEDER Başkanı Elçin Aliyev ise bağımsızlığın kazanılması kadar korunmasının da çok zor ve önemli olduğuna değindi. Bir ulusun bağımsızlığını korumasında ekonomik gelişmenin çok önemli olduğunu vurgulayan Aliyev, Azerbaycan’ın bu anlamda da güçlü adımlarla ilerlediğini kaydetti.

Panelin son konuşmacısı olarak söz alan Azerbaycan Cumhuriyeti Milletvekili Ganire Paşayeva, sık sık alkışlarla kesilen konuşmasına Ermenek’te yaşanan felaketten dolayı üzüntülerini belirterek başladı. Öğrencilerden tarihi çok iyi bilmelerini isteyen Paşayeva, tarihin bir kimlik olduğunu ve tarihi, dolayısıyla kimliğini bilmeyen milletlerin bağımsız kalmayacaklarını söyledi. Özellikle Azerbaycanlı öğrencilerin bugün elde edilen imkânların kıymetini bilmeleri gerektiğini dile getiren Paşayeva, Stalin zamanında sadece Türkoloji kongresi düzenledikleri için kurşuna dizilen Türklerin çocuklarının bugün elde edilen imkânları çok iyi kullanmaları, kendilerinin çok iyi yetiştirmeleri gerektiğinin altını çizdi. Türkiye ve Azerbaycan’ın “Tek Millet İki Devlet” olduğunu hatırlatan Paşayeva, bu itibarla “Türkiye’nin gücü Azerbaycan’ın gücü, Azerbaycan’ın gücü de Türkiye’nin gücüdür” dedi.