Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) tarafından “Sürgünde 70 Yıl, 15 Kasım 1944 Ahıska Türklerinin Sürgünü” konulu konferans düzenlendi.

Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen konferansa OMÜ Rektör Yardımcısı Sevilhan Mennan, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı. Konferansta Ahıska Türkleri Öğrencileri Başkanı Mahmut Mamadaliyev’in açılış konuşmasından sonra konuşan Ahıska Türkleri Uluslararası İlişkiler Toplulukları Başkanı Gashgay Abbaszade, “Bu soydaşlarımız anavatanlarından zorla koparıldıkları için masumdurlar. Hakarete ve haksızlığa uğramışlardır. Bekli bu kadar dünyada haksızlığa uğradıkları halde bu kadar sessiz kalabilmiş ve hakkını alabilmek için neredeyse bir asrın geçmesini beklemek zorunda kalmış bir topluluktur. Bugün bu konferansı düzenleme amacımız Ahıska Türklerinin sorunlarının giderilmesidir” dedi.

Etkinlikte emeği geçenlere teşekkür eden OMÜ Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Sevilhan Mennan, “Ahıska Türkleri ve onların yaşadığı dünyadaki hiçbir toplumun hak etmediği sürgün ve zor bir hayatı birde onların ağzından dinlemek için buradayız. Bunun için emeği geçen, fikir olarak ortaya atan herkese teşekkür ediyorum. Ahıska Türklerini yakinen çok iyi tanırım. Kardeş nezdinde görüştüğüm, evlerinde gittiğim bir topluluktur” diye konuştu.

Konuşmaların ardından Gazi Üniversitesi Öğretim Görevlisi Yunus Zeyrek, ‘15 Kasım 1944 yılında Ahıska Türklerinin Sürgünü’ konulu konferansını gerçekleştirdi. Zeyrek, “Ahıska Türkleri etnik bir yapı, farklı bir grup olarak anlaşılmamalıdır” şeklinde konuştu.

Daha sonra Sıtkı Koçman Üniversitesi’nden öğrenci temsilcisi Selver Ulfanov, katılımcılara şiir okuyarak monolog dinletisi sundu.