Aile ve Sosyal Politikalar Samsun İl Müdürü Tekin Balcı, 16 resmi kuruluşun bağlı olduğu il müdürlüğünde 2014 yılı içerisinde gerçekleştirilen çalışmalar hakkında bilgi verdi.

2014 yılı içerinde Aile ve Sosyal Politikalar Samsun İl Müdürlüğü’nün çalışmaları hakkında bilgi veren İl Müdürü Tekin Balcı, "Aile ve Sosyal politikalar İl Müdürlüğümüze bağlı 16 tane resmi kuruluşumuz bulunmaktadır. 2014 yılı Aralık ayı itibariyle bu kuruluşlarımızda çocuk hizmetleri alanında faaliyet gösteren çocuk yuvası, kız sevgi evi ve yetiştirme yurdu, erkek yetiştirme yurdu, 2 adet kız bakım sosyal rehabilitasyon merkezi ve ev tipi kuruluş olan çocuk evlerinde 2014 yılı Aralık ayı itibariyle 0-18 yaş grubunda 605 çocuğumuza yatılı bakım hizmeti verilmektedir. Ayrıca bakanlığımızın hizmet politikaları gereğince kurum bakımından ziyade çocukların aile yanında kalmalarının sağlanması amacıyla bin 171 çocuk ailesi yanında sosyal ekonomik destek hizmetinden yararlandırılmaktadır. Yine aile ve akraba desteğinden yoksun olan kayıtlı çocuklarımızdan 103 çocuk koruyucu aile hizmetinden yararlanmaktadır. Koruyucu aile hizmetinde bakım sorumluluğu ailelerle paylaşmaktayız. Yine 2014 yılı içerisinde 13 çocuğumuz daha önce belirlenmiş olan ailelere evlatlık olarak verilmiştir” dedi.

Kurumun 2014 yılı içerisinde kadınlara yönelik sunduğu hizmetler konusunda bilgi veren Balcı, “İlimizde 2012 yılında kurulmuş olan Koza Şiddet Önleme Merkezi, açıldığı günden bugüne kadar bu alanda 11 bin 201 kişiye ulaşmış olup, bunlardan 4 bin 343 tanesi tedbir kararlı olan bayanlardır. Merkeze başvuru yapanlardan 40 tanesi yabancı uyruklu olarak kayıtlara geçilmiştir. Yine ilimizdeki kadın konuk evimizde 2014 yılı içerisinde 283 kadına 156 çocuğuyla birlikte bakım hizmeti verilmiştir. Kurum olarak her zaman zor durumda olan ve hizmetlerimize ihtiyaç duyan bayanların yanındayız” diye konuştu.

Samsun’da yaşlı nüfusun artmasıyla birlikte il genelinde huzur evlerinde de artış yaşandığını dile getiren Balcı, “Şuan faaliyette olan kurumumuza bağlı Samsun, Bafra, Havza ve Ladik Huzurevlerinde 208 yaşlımız bakılmaktadır. Yine denetimi kurumuzda olan Büyükşehir Belediyesi Huzurevi’nde ise 70 yaşlıya hizmet verilmektedir. Huzurevi ihtiyacı nedeniyle Vezirköprü ve Çarşamba ilçelerinde yine huzur evi yapılması yönünde çalışmalar devam etmektedir. Engelli hizmetleri alanında ise 2 resmi 7 özel bakım merkezinde yatılı bakım hizmeti verilmekte olup, Samsun ve Havza’daki resmi merkezlerde 109 engelliye, denetimi kurumumuz tarafından gerçekleştirilen 7 özel bakım merkezinde ise 480 olmak üzere toplamda 580 engelli bireyimize yatılı kurum bakım hizmeti verilmektedir. Engellilere yönelik olarak kendi ailesi yanında bakılan ağır engellilerimiz için bakan kişiye aylık bir asgari ücret tutarında yardım yapılmaktadır. Bu kapsamda ilimizde 2014 yılı Aralık ayı itibariyle 10 bin 471 engellimize destek sağlanmaktadır. Yine il müdürlüğümüz tarafından 5 bin 323 engellimize engelli kimlik kartı verilmiştir” şeklinde konuştu.

Arz odaklı çalışmalar kapsamında hizmetlerin daha etkin, verimli şekilde topluma ulaştırılması için çalışmalar yürüttüklerini hatırlatan Balcı, “Samsun, İlkadım, Atakum ve Çarşamba ilçemizde sosyal hizmet merkezi müdürlükleri bulunmaktadır. Kurumumuzun bütün hizmet modelleri ile ilgili olarak müracaatlarının alınması, değerlendirilmesi, uygulama, eğitim, danışmanlık gibi işlemleri çocuk, aile, engelli, yaşlı ve kadınlarımıza yönelik olarak yerine getirmektedir” ifadelerini kullandı.

Şehit yakını ve gazilere yönelik hizmetler konusunda da çalışmalara değinen Balcı, “Her zaman şehit yakını ve gazilerimizin yanında, onların her türlü sorunlarında yardımcı olmak ana görevimizdir. Bu alanda özellikle istihdama yönelik çalışmalar kapsamında 280 başvuru alınmış değerlendirilerek bakanlığa ulaştırılmış olup 280 başvuruda 170 kişinin ataması gerçekleştirilmiştir. İlimizdeki hizmet kapasitesinin artırılması bakımından yeni il müdürlüğü ve sosyal hizmet merkezi ve hizmet binası, Çarşamba ilçesine engelsiz yaşam merkezi işlemleri tamamlanmış olup yakın zamanda inşaat çalışmalarına başlanacaktır. Diğer hizmet alanları ile ilgili bakanlığımızın çalışmaları devam etmektir” açıklamasında bulundu.