Samsun’un Bafra ilçesinde tarımda hedeflerin belirlenmesi toplantısı düzenlendi.

Bafra Karaköy Tarım İşletme Müdürlüğü(TİGEM) toplantı salonunda Kaymakam Halis Arslan başkanlığında yapılan toplantıya Bafra Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Ali Kemal Ayan, Karaköy TİGEM Müdürü Oktay Arslan, İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ahmet Dursun, Kızılırmak Sulama Birliği Başkanı Kemal Nair, Altınkaya Sulama Birliği Başkanı Ali Kademer, Samsun Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Erdal Doğan, DSİ yetkilileri ve sivil toplum kuruluşları temsilcileri katıldı.

Elektrik enerjisi yerine başka alternatif enerji kaynaklarının Bafra’da kullanılabilmesi yolunda çalışmalar ve Bafra Ovası’nda yapılan tarım çalışmalarına yeniliklerin kazandırılması konularının ele alındığı toplantıda açılış konuşmasını yapan Kaymakam Halis Arslan, “Bir tarımcı kaymakam olarak, tarımın içinden gelen birisi olarak her zaman iç içe olacağız, birlikte olacağız. Alternatif ürünleri daha çok konuşacağız. Bafra’mız tarım konusunda kendisini ispatlamıştır. Oldukça ileri düzeydedir. Örnek çalışmalarımızı daha da yaygınlaştırarak üreticimize, çiftçilerimize daha faydalı hale gelebilelim. Bu toplantılarımız giderek kurumlaşacak, daha farklı mecralarda daha farklı şeyleri dile getireceğiz ve onun semeresini de Bafralı çiftçilerle paylaşacağız" dedi.

Adana’dan gelerek toplantıya katılan özel bir enerji şirketi yetkilisi de güneş enerjisinden nasıl elektrik enerjisi üretileceği konusunda sunun yaparak bilgiler verdi.

“Bu buluşmadan çok güzel enerjiler çıkacak” diyen Prof. Dr. Ali Kemal Ayan da, “Ondokuz Mayıs Üniversitesi Bafra Meslek Yüksekokulu olarak tarım ağırlıklı bir gelişme yapmaya çalışıyoruz. Yoğunluğumuz tarın ve turizm. Dolayısıyla fidan üretimi diye yeni bir program açtık. Bu sene ona öğrenci almak için başvuruyoruz. Yine bitki koruma teknikleri diye bir program açtık. Bu sene ona da öğrenci almak için başvuruyoruz. Dolayısıyla organik tarım bölümümüz vardı, tıbbi bitkiler bölümümüz vardı. Bunun yanına fidan ve fidan üretimi bir de bitki koruma teknikerliği diye iki yeni program eklemiş olduk. Hem öğrenci sayımız artacak hem da tarım da ki bakış açısı genişliği artacak. Tarımdaki bu yönü üniversiteyi genişletme ve büyütme faaliyetlerimiz her yıl devam edecek" diye konuştu.

Birlikler için önemli olan öncelikli hedeflerin belirlenerek ve uygun kaynakların tespit edilmesi ve hayata geçirilmesinin amaçlandığı toplantı sonunda konuşan

İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ahmet Dursun da mera ıslah çalışmaları, Doğu Anadolu, Güney Anadolu, Konya Ovası ve Doğu Karadeniz projeleri kapsamındaki illerde mevcut damızlık sığır ve koyun işletmelerinin yenilenmesi ve damızlık erkek materyal alımlarının desteklenmesi ve kırsal kalkınma yatırımları destekleme projeleri hakkında bilgi aktardı.