Samsun Berberler Odası Başkanı Zabit Pilan, bazı vatandaşların berberlere tıraş olmak için değil dert anlatmak için gittiğini söyledi.

Samsun’daki berberlerin iş potansiyeli hakkında bilgi veren Samsun Berberler Odası Başkanı Zabit Pilan, işlerin eskisi kadar iyi olmadığının altını çizdi. Yaklaşık 30 yıldır berber olarak Samsun’da hizmet verdiğini belirten Zabit Pilan, “Berberlerde asırlar öncesine dayanan bir gelenek vardır. Eski zamanlardan beri berberler bulundukları şehirdeki vatandaşların hem sevincine hem de hüznüne ortak oluyor. Berberler bir şehrin bilgi odağıdır. Siyasetten futbola kadar her türlü muhabbeti berberlerde duymanız mümkün. Berberler bilgi odağı olduğu kadar aynı zamanda iyi bir dert ortağıdır. Ancak bu durum son zamanlarda işlerimize yansıdı” dedi.

“Aileler hakkında bilgi istiyorlar”

Bazı vatandaşların sabahın ilk ışıklarında berber salonlarına gelerek akşama kadar gerek ustalara gerekse kalfalara akşama kadar derdini anlatarak çayını yudumladığını belirten Pilan, “Berberlerimiz kendi mesleğini unutup vatandaşın adeta dert babası oldu. Bazen ‘şu mahallede falanca adında bir kız oturuyor. Acaba kendisi ve ailesi nasıl? İstemeye gideceğiz ancak sizden bilgi almak istedik’ şeklinde sorularla da karşılaşıyoruz” şeklinde konuştu.

Çırak sıkıntısı

Mesleğin sorunları hakkında da bilgiler veren Pilan, “Son yıllarda çırak bulma konusunda ciddi sıkıntılar yaşıyoruz. Yeni nesil gençler artık modern ve lüks olan yerlerde çalışmak istiyor. Kimse berbere gelip çıraklık yapma taraftarı değil. Şimdiki gençler ellerinde 2-3 liralık telefonla geziyor. Bu çocuklar daha nasıl çıraklık yapsın” diye konuştu.