Samsun’da çay ocaklarının yoğunlukla bulunduğu İlkadım ilçesinde bazı çay ocakları oruçlu müşterileri için dükkanlarını açıyor fakat çay ocağını yakmıyor, çay satışı yapmıyor.

Ramazan ayında birçok esnaf, lokanta, kahvehane, çay ocağı, pastane gibi yerler faaliyetlerini sürdürüyor. Ancak Samsun’un İlkadım ilçesinde bulunan tarihi Saathane Meydanı civarındaki çay ocaklarında dükkanlar açık olmasına rağmen çay satışı yapılmıyor. Oruçlu olan vatandaşlar, çay ocaklarına oturup, gazete okuyup, televizyon izleyip iftar saatini bekliyor. Çay ocağı sahipleri Ramazan dolayısıyla ocağını iftardan önce yakmıyor.

“Ramazan ayında çay ocağımı açarım ama çay satışı yapmam”

7 yıldır bu geleneği sürdürdüğünün altını çizen kahveci Harun Torun (63), “Ramazan ayında çay ocağımı açarım ama çay satışı yapmam. Ramazan’da çay satan çay ocakları da var ama biz onlardan ayrıyız. Burası açık oluyor ama iftardan sonra çay satışlarımız başlıyor. İftara kadar çay ocağını bile yakmıyorum. Ramazan’da çay satarsam günaha ben de ortak olurum. Ben satmazsam onlar da gelip buradan içmez. Burayı çay demlememize rağmen açmamızın sebebi Ramazan’da oruç tutan insanların dinlenmesini sağlamaktır. Oruç tutan müşterilerimiz geliyor burada gazetesini okuyor, istirahatini yapıyor, iftarı bekliyor. İftardan sonra gelip burada çay içiyor. 7 senedir Ramazan’da çay ocağımı açıyorum ama çay satmıyorum. Buradaki birçok çay ocağı da benim gibi yapıyor. Burayı işlettiğim sürece de böyle yapmaya devam edeceğim” dedi.

Bu uygulamadan oldukça memnun olduklarını ifade eden 60 yaşındaki Emrullah Çelik, “Bu uygulama çok güzel. Geliyoruz burada oturup dinleniyoruz. Gazete okuyoruz. Sokaklarda boş boş gezeceğimize burada oturup televizyon izleyerek iftarı bekliyoruz. Bazı yerlerde çay satılıyor. Bu da demokrasiyi gösterir. Özgür bir ülkede yaşıyoruz, isteyen istediğini yapabilir. İftara kadar dinlendiğimiz burada, iftardan sonra gelip çay içiyoruz. Çok da keyifli oluyor” diye konuştu.

Fransa’dan gelip Türkiye’de bunları yaşamanın çok ayrı bir duygu olduğunu belirten 77 yaşındaki Yakup Torun ise, “Ben Fransa’da yaşıyorum. Ramazan’ı Samsun’da geçiriyorum. Ülkemizde böyle güzel şeyleri görmek çok güzel. Ramazan’da bir yerde bir şeyler yiyip içmeden oturabilmek çok güzel bir duygu” şeklinde konuştu.

Samsun’da özellikle emekli vatandaşlar, çay satılmayan bu çay ocaklarına gelerek akşama kadar iftar saatini bekliyor.