Kaybolan mesleklerden semerciliğin son ustası Seyfettin Onaran ayakta kalmak için direniyor.

Semer ustası Onaran’ı ziyaret eden Samsun Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Zennube Albayrak, "Babadan oğula geçen bu sanatı yaşatmak için Büyükşehir Belediyesi olarak elimizden geleni yapacağız" dedi.

Türkiye’de kaybolan meslekler sıralamasında yer alan semerciliğin son ustalarından Samsun’da semercilik yapan Seyfettin Onaran şimdilerde pek yaygın olmasa da babasından kalma mesleğini sürdürmeye devam ediyor.

Dengesiz yapıldığında yük hayvanının sırtında yaralar oluşturabilen semerler, Onaran’ın ellerinde çuvaldızla ilmek ilmek şekillenip en son renkli iplerle süsleniyor ve satışa hazır hale getiriliyor. Seyfettin usta gelişen teknolojiye inat mesleğini sürdürerek yaptığı semerleri, Samsun’daki köylerde eşeği ve atı ulaşım ve yük taşıma aracı olarak kullanan vatandaşlara satıyor.

Albayrak: “Nesilden nesile yaşatmak istiyoruz”

Seyfettin Usta’yı ziyaret eden Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Zennube Albayrak, semercilik sanatının yaşatılması için Büyükşehir Belediyesi olarak ellerinden geleni yapacaklarını söyledi. Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz’ın semer yapımı ile ilgili sanata büyük önem verdiğini de belirten Albayrak, “Unutulmaya yüz tutmuş bu tür el sanatlarının nesilden nesile aktarılması için biz de yapılması gereken ne varsa yapacağız ve bu sanatın yok olup gitmesine müsaade etmeyeceğiz” diye konuştu.

Albayrak, Seyfettin Asta’dan iyi bir semerin nasıl yapılacağı konusunda tüyolar almayı da ihmal etmedi.