Samsun Büyükşehir Belediye Meclisi 2015 yılı gelir-gider bütçesini 560 milyon TL olarak onayladı.

Samsun Büyükşehir Belediye Meclisi toplantısı 1. Başkanvekili Turan Çakır başkanlığında Büyükşehir Belediyesi Hizmet Binası’nda gerçekleşti. Samsun Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyelerinin 2015 mali yılı bütçeleri görüşülerek karara bağlandı. Meclis, Büyükşehir Belediyesi’nin 2015 yılı gelir-gider bütçesini 560 milyon TL olarak oybirliği ile kabul etti.

İlçe belediyelerinin gelir-gider bütçeleri de okunarak oylamaya sunuldu. Buna göre, İlkadım ilçesi 152 milyon 564 bin 569 TL, Atakum ilçesi 87 milyon 790 bin TL, Bafra ilçesi 48 milyon 639 bin TL, Çarşamba ilçesi 50 milyon 56 bin TL, Vezirköprü ilçesi 39 milyon 327 bin 650 TL, Canik ilçesi 37 milyon 750 bin TL, Terme ilçesi 25 milyon 150 bin TL, Tekkeköy ilçesi 46 milyon 820 bin TL, Havza ilçesi 27 milyon 452 bin 789 TL, Alaçam ilçesi 9 milyon 600 bin TL, 19 Mayıs ilçesi 15 milyon TL, Ayvacık ilçesi 7 milyon TL, Kavak ilçesi 10 milyon TL, Salıpazarı ilçesi 7 milyon 500 bin TL, Asarcık ilçesi 7 milyon 500 bin TL, Ladik ilçesi 13 milyon TL ve Yakakent ilçesi de 4 milyon 142 bin 675 TL olarak mecliste uygun görülerek oybirliği ile kabul edildi.

ÖZBALCI: “BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE ZABITALARI LADİK’E GİREMEZ”

Gündem maddelerinin dışında Ladik Belediye Başkanı Selim Özbalcı, gündem dışı söz alarak Büyükşehir Belediye Zabıta ekiplerinin Ladik ilçesinde yaptıkları denetimleri sert bir dille eleştirdi. Özbalcı, “Büyükşehir Belediye zabıtalarımız ilçelerde esnaflarımızın bazılarının dükkanlarının önüne koyduğu ufak tefek malzemelerden dolayı bir önceki geldiği gün tebligat yapmış Cuma günü de bizim kendileri ile görüşmelerimize rağmen ceza kesmişlerdir. Bizim ilçemiz gecenin saat 01.00’inde 02.00’de ana yol şehrin içinden geçerken esnafların önünde malzemeleri vardır. Karpuzunu alan parasını koyar gider veya sonra verir. Büyükşehir Belediyesi’nin zabıtalarının 15 günde bir veya 20 günde bir gelip, ‘bu cadde benim, bu meydan benim’ diyerek siftah yapmadan, özellikle kış aylarında Büyükşehir Belediye Başkanımız Yusuf Ziya Yılmaz ile veya sizler ile birlikte çay içtiğimiz gariban çay ocağının önünde ‘sandalye ve masa var’ diye 90 TL ceza kesmek, kafe önünde ‘sandalye ve masa var’ diye 189 TL ceza kesmek bu Büyükşehir Belediyemizin öncelikler arasında olmaması gerekir. Küçük ilçeleri yöneten ve bizi seçen insanlarımızın sıkıntılarını biz biliyoruz ve biz yardımcı olalım. Biz vatandaşla karşı karşıya kaldık. Bundan sonra eğer bu cezaları Büyükşehir Belediye Zabıtaları uygulamaya koyar ve bu insanlarımız bu parayı verirse, buradan söylüyorum, Büyükşehir Belediye Zabıtaları Ladik’e giremez. Zabıta arkadaşlarımıza ilçemizdeki hassasiyetleri anlattık. Bu gelen arkadaşlarımızın kraldan çok kralcılık yapmasıdır. Bu ilçe belediyesini de Büyükşehir Belediyesi’ni sıkıntıya sokmaktır. Bu arkadaşlar suhuletle bu işin üzerine gitmemişlerdir. Maksadı aşan şekilde hareket eden bu arkadaşların kesinlikle uyarılması gerekir. Biz buraya gelene kadar meclis üyelerimizle birlikte vatandaşlar makbuzları elimize tutuştular” dedi.

SOĞUK: “ZABITALARIMIZA YARDIMCI OLALIM”

Ladik Belediye Başkanı Selim Özbalcı’nın konuşmalarına cevap veren AK Parti Grup Başkanvekili Nihat Soğuk, “Büyükşehir Belediye Zabıta Daire Başkanı’nı arayarak gerekli hassasiyetin gösterilmesi konusunda kendisinden böyle bir uygulamanın yapılmasını arzu etmiştik. Bize konu intikal ettikten sonra yapılan çalışma neticesinde Büyükşehir Belediyemizin Zabıta Daire Başkanlığı’nın ilçelerimizde kaldırımların yayalar tarafından kullanılmasına dönük olan çalışmalarını yapmak üzere önce tebligat yapmışlardır, daha sonra da sıfır kaldırım gibi uygulamaya dönük olan bir hassasiyet içersinde olmuşlardır. Dolayısıyla bugün yine ilgili daire başkanımız ile görüşerek uygulamanın geçiş süreci içersinde daha yumuşak olmaları konusunda ama bu uygulamaların yayaların daha rahat yürüyebileceği ve özellikle bu konuda bayanların ısrarlı taleplerinin olduğunu unutmamamız gerekiyor. Büyükşehir Yasası ile birlikte ilçelerimizin Büyükşehir sınırlarına dahil olma ile ilgili zaman zaman halkımızın bu uygulamalar sonucundaki doğabilecek bir takım eksik veya yanlışlıkları kabullenmeye dönük olan süreci elbirliği ile düzeltmeye dönük hareket içersinde olabiliriz. İlçe belediye başkanlarımızın ve bizlerin bu konuda hassasiyet göstererek eksiklikleri elbirliği ile giderme adına hareket etmemiz gerekir. Zabıtalarımızın Ladik ve diğer ilçelerimize rahatlıkla gelmeleri ve gitmeleri konusunda sizlerin yardımcı olması gerektiğine inanıyorum” diye konuştu.

ÇAKIR: “MAKSADINIZIN AŞTIĞININ FARKINDA OLUN”

Ladik Belediye Başkanı Özbalcı’nın konuşmalarında maksadını aştığını ifade eden Büyükşehir Belediye Meclisi 1. Başkanvekili Turan Çakır, “Ladik Belediye Başkanımızın bu serzenişi kendine göre haklı gerekçeler taşıyabilir ama haklı iken haksız duruma düşmemek gerekir. Ladik ilçesini ticaret faaliyetlerimiz olduğu için iyi biliyorum. Ladik ilçelerimiz arasında müstesnadır. Esnaflar beyaz eşyalarını dahil kapının önüne bırakırlar, haftalarca içeri almazlar. Bu anlamda Ladik istisna bir ilçedir. Bu konuda Ladik’in özel bir durumu vardır. İçeriye almasınlar anlamında söylemiyorum ama Ladik’te böyle bir kültür vardır. Bu sorunu ben fazla uzatmak istemiyorum, haklı iken haksız duruma düşmemek gerekir. Söylemlerde ve ifadelerde daha dikkatli olmak gerekir. Dolayısıyla bu kendi içimizde halledebileceğimiz sorunlardır. Büyükşehir Belediyesi’nin sorumlulukları ve ilçe belediyesinin sorumlulukları vardır. Bu düzene hepimiz ayak uyduracağız. Uydururken de birbirimizi kırmayacağız, birbirimizi incitmeyeceğiz. Düzeni birlikte oturtacağız. Ama derseniz ‘ben bildiğimi yaparım, Büyükşehir Belediyesi de bildiğini yapsın’ dediğinizde bundan kimse karlı çıkmaz. Vatandaş da, biz de zararlı çıkarız. Dolayısıyla bu anlamda söylemlerimize dikkat etmemiz gerekir. Zabıta arkadaşlar maksatlarını aşmış olabilir ama siz de burada maksadınızı aştığınızın farkında olun. Bu işi daha fazla uzatmak istemiyorum, siz de uzatmayın. Hallolması gereken şeyler kendi içersinde hallolur” şeklinde konuştu.

KUL: “HER YAĞMUR YAĞDIĞINDA YÜREĞİMİZ AĞZIMIZA GELİYOR”

Terme’de yaşanan sel felaketine değinen Terme Belediye Başkanı Şenol Kul, “2 gün önce bizim ilçemizde sel felaketi yaşandı. Bu süreç içersinde başta Büyükşehir Belediye Başkanı olmak üzere bütün belediye başkanı arkadaşlar bizleri arayarak yardım eli uzattılar. Kendilerine teşekkür ediyorum. Bize herkes yardım için teklif etti bizde ihtiyacımız olanları aldık. Bu dayanışma için herkese teşekkür ediyorum. Bu sadece sel sonucunda ortaya gelen şeyler ve bunları temizliyoruz. Ama ilçemizde her yağmur yağdığında yüreğimiz ağzımıza geliyor. İnşallah el birliği ile merkezi hükümetin katkısıyla da bunun nedenlerini de ortadan kaldıracağımızı düşünüyorum. Bu sel felaketinin Terme ve hiçbir yerde tekrarlanmaması için dua ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Meclis bir sonraki toplantıyı 8 Aralık’ta yapacak.