İlkadım Belediyesi sınırları içersinde yer alan Saathane Meydanı Projesi’nin ticaret alanı kullanımlarının meydan kullanımına eklenmesine ilişkin Büyükşehir Belediye Meclisi’nin imar planı değişikliğine vatandaşlar tarafından yapılan itiraz dilekçeleri komisyonda kabul edilmedi.

2014 yılı Kasım ayı komisyon toplantısı Samsun Büyükşehir Belediyesi Meclis 1. Başkanvekili Turan Çakır’ın başkanlığında Büyükşehir Belediye Sarayı Meclis Toplantı Salonu’nda gerçekleşti.

SAATHANE MEYDANI PROJE İTİRAZI REDDEDİLDİ

Komisyonun gündem maddelerinden biri olan Saathane Meydanı Projesi’nin ticaret alanı kullanımlarının meydan kullanımına eklenmesine ilişkin Büyükşehir Belediye Meclisi’nin aldığı karar ile koruma amaçlı imar planı değişikliğine vatandaşlar tarafından itiraz edildi. Saathane Meydanı Projesi’ndeki restorasyon çalışmalarının devam ettiğini belirten Turan Çakır, “Saathane Meydan Projesi ağır adımlarla ama istediğimiz süreçte devam ediyor. Restorasyon proje çalışmaları devam ediyor. Büyükşehir Belediye Başkanımız Yusuf Ziya Yılmaz’ın da Tarihi Kentler Birliği Başkanı olması nedeniylede oradaki kurulda bu projeyi önemsiyor. Onların da proje desteği ile kısa süre içersinde halkımızın kullanımına açılacaktır” dedi.

Daha sonra oylamaya sunulan itiraz dilekçesi oybirliği ile reddedildi.

GERİ GÖNDERME MERKEZİ İTİRAZ DİLEKÇESİ REDDEDİLDİ

Daha sonra komisyonun ek gündem maddesi olan Samsun’un Kadamut Mahallesi’ne Geri Gönderme Merkezi’nin kurulmasını istemeyen vatandaşların itiraz dilekçesini de komisyon üyeleri reddetti.

Geri Gönderme Merkezi’nin İlkadım ilçesinin Kadamut Mahallesi’ne kurulacağını belirten Çakır, “İçişleri Bakanlığı’nın Avrupa Birliği uyum yasalarından dolayı yurt dışından ülkemize giren pasaportlu, pasaportsuz, vize süresi dolmuş veya kaçak yollarla bir türlü ülkemize girmiş kişileri alıp bizim bir yerde belli bir süre barındırmamız gerekiyor. O süre içersinde de bunları tutacağımız bir yer gerekiyor. Bu zaman içersinde bunların saklanacağı, özgürlüklerinin kısıtlanacağı yani yarı cezaevi gibi bir yer gerekiyordu. Bunu da Kadamut Mahallesi’nde yapımı devam eden cezaevinin yanında yaklaşık 400 kişinin barınabileceği ve 150 kişinin bunlara hizmet vereceği bir yer bulduk. Burası 20 bin metrekare olacak. Burada yatakhane, yemekhane dışında, spor alanları gibi zaman geçirebilecekleri alanlar olacak. Fakat vatandaşlar merkezin burada olmasından dolayı itiraz ettiler. Vatandaşlar kendince haklı olabilir. Çünkü burası daha önce boş bir alandı yani meraydı. Sonuçta burası hazinenin yeridir” diye konuştu.

Başkanvekili Çakır’ın konuşmasının ardından yapılan oylama sonucu vatandaşların itiraz dilekçesi oy birliği ile reddedildi.