Samsun Büyükşehir Belediye Meclisi Komisyon toplantısında İstiklal Caddesi’nde (Cadde AVM) yaya ve araç trafiğinin yeniden düzenlenmesine ilişkin imar planı görüşüldü. Cadde AVM’ye bir müteşebbis tarafından yapılması planlanan katlı otopark konusu komisyondan geçti.

Samsun Büyükşehir Belediye Meclisi Aralık ayı komisyon görüşmeleri Belediye Hizmet Binası Toplantı Salonu’nda gerçekleştirildi. Gündem maddelerinden birisi olan Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanlığı’nın meclis onayına sunduğu İstiklal Caddesi’nde yaya ve araç trafiğinin yeniden düzenlenmesine ilişkin imar planı görüşmelerinde Meclis Başkanvekili Turan Çakır ve CHP Grup Başkanvekili Mustafa Tüfek arasında otopark meselesinden dolayı kısa süreli tartışma yaşandı.

İstiklal Caddesi (Çiftlik) ve çevresinde otopark yapmak isteyen teşebbüslere yardımcı olduklarını, durum karşısında esnafların tahammül etmesi gerektiğini söyleyen Meclis Başkanvekili Turan Çakır, “Şehrimizin prestijli caddelerinden birisi oldu. Otoparkla ilgili serzenişler kulağımıza geliyor. Doğrudur, otopark sorunu vardır. 250 metrekare bir arsa üzerine özel bir teşebbüs otopark yapılmasıyla ilgili başvurdu. O bölgede otopark işletmek isteyenlerinin önünü açıp kolaylık sağlamaya çalışıyoruz. İstiklal Caddesi’ne 2-3 parsel uzaklıktadır. Normalde 200-250 metrekare alana otopark yapılmaz ama biz yardımcı olmak için kolaylıklar sağlıyoruz. Otopark sorunu şehrin her yerinde var. Çiftlik’te daha fazla var. Şehrin farklı yerlerinde AVM’lerin açılmış olması nedeniyle mağazalar oralara taşındı. Bu bir değişim ve dönüşümdür. Bu kolay olmuyor. Estetik Kurul’da almış olduğumuz kararlar neticesinde çalışıyoruz. Bina giydirmelerinin yüzde 25’i Büyükşehir Belediyesi tarafından karşılanıyor. Giydirmeler başladı. Belediye olarak zeminde ve görsel anlamda gelinmesi gereken noktaya geldik. Ticaretle uğraşan arkadaşlarımız var. Her şeyi devletten ve belediyeden beklemenin doğru olmadığını hepimiz biliyoruz. Bazen kolaycılığa kaçıyoruz. Tahammül edeceğiz. Nasıl bu kadar eski haline alıştıysak, şimdi de alışmalıyız. Kendimizi ona göre hazırlamalıyız. Ticari anlamda serzenişler var. Şehrin dışından ve orayı her gün kullananlar açısından şikayet değil, memnuniyet var. Ticaret de inşallah en kısa zamanda gelişir” dedi.

CHP Grup Başkanvekili Mustafa Tüfek ise İstiklal Caddesi’nin 2-3 liralık dönerlerin satıldığı yer haline geldiğini belirttiği konuşmasında, “İstiklal Caddesi iyi bir konuma geldi. İstiklal Caddesi’nde dükkan sahiplerinin ve ikamet edenlerin ciddi sıkıntıları var. İstiklal Caddesi’ni ‘Cadde AVM’ yapmaya çalışıyoruz ama marka olan yerlerin hemen hemen tamamı İstiklal Caddesi üzerinden çıktılar. İstiklal Caddesi tamamen 2-3 liralık dönerlerin satıldığı yer haline geldi. Sadece yemek satışı yapanların memnuniyeti var. Ayrıca İl Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı Yabancılar Şubesi’nin de orada olması nedeniyle cadde sürekli Suriyelilerin konuşlandığı yer haline geldi. Eğer İstiklal Caddesi’nde ‘Cadde AVM’ istiyorsak otopark sorununu bir an önce çözmeliyiz” diye konuştu.

Konuşmaların ardından komisyonda oylamaya sunulan, Çiftlik Cadde AVM’de özel otopark yapılması konusu kabul edildi.

ATAKUM’UN CADDE AVM’Sİ “LOZAN”

Gündem maddelerinde ayrıca Atakum ilçesinde Cumhuriyet Mahallesi’nde bulunan Lozan Caddesi’nde ‘Cadde AVM projesi’ de görüşüldü. Meclis üyeleri projeyi görüşerek oy birliğiyle onadı.

Meclis daha sonra diğer bazı gündem maddelerinin görüşülerek karara bağlanmasının ardından basına kapalı olarak devam etti.