Samsun Büyükşehir Belediye Meclisi 1. Başkanvekili Turan Çakır, ilçe belediyelerden gelen borçlardan dolayı Büyükşehir Belediye kasasının pek iyi olmadığını söyledi.

2014 yılı kasım ayı komisyon toplantısı 1. Meclis Başkanvekili Turan Çakır’ın başkanlığında Büyükşehir Belediye Sarayı Meclis Toplantı Salonu’nda gerçekleşti. Komisyonun gündem maddelerinden olan Büyükşehir Belediyesi’nin 2015 yılı mali yılı bütçesi 560 milyon TL olarak belirlenerek oylandı. Oylama öncesi konuşan Başkanvekili Turan Çakır, “Belediyemizin yapmış olduğu yatırımlarla ilgili uzun vadeli borçları var, kullandığı krediler de var ama onun dışında günü geçmiş borcu yok. Dolayısıyla bu anlamda da İller Bankası’ndan kullandığı kredilerin dışındaki ödeneklerin tamamı Büyükşehir Belediyesi’ne geliyor. Ama ilçe belediyelerinde veya diğer belediyelerde borcunuz ne kadar olursa olsun, yasa gereği yüzde 40’dan fazlası kesilemiyor. İlçe belediyelerinden gelen borçlar ciddi rakamlara ulaştı. Özellikle Hazine’ye olan borçlar da dahil. İlçe belediyelerinin Büyükşehir Belediyesi’ne bağlandığı günden beri net 20 milyon lira parasını kestiler. Aylık 8 - 9 milyon lira kesiyorlar. Bu da bizim hesaplarımızı alt üst etti. Buna bir çözüm üretmekte zorlanıyoruz” dedi.

İlçe belediyelerden gelen borçlardan dolayı Büyükşehir Belediyesi’nin kasasının iyi olmadığını ifade eden Çakır, “Büyükşehir Belediyesi’nin durumu iyi ama kasanın durumu pek iyi değil. Bazı işlerde önceliklerimizi iyi belirlememiz gerektiğini söylüyoruz. Bunun altında Büyükşehir Belediyesi’nin iş yapabilme kapasitesi değil, belediyenin organizasyon kapasitesi çok geniş ve büyük olduğundandır. 2014 yılı bütçesinin gerçekleşme oranının gelirler noktasında yüzde 80 - 85 civarında, giderler noktasında da yüzde 90 - 95 civarındadır. Yani öngörülen ile gerçekleşenin örtüştüğünü görüyoruz. Bunun iyi bir oran olduğunu düşünüyorum. Çünkü çoğu kamu kurum ve kuruluşlarının özellikle tahmini ve gerçekleşenler arasında çok büyük farklar oluyor” diye konuştu.

“BÜYÜKŞEHİR’İN SINIRLARI GENİŞLEDİ AMA GELİRLERİ ARTMADI”

Komisyon toplantısının ardından basına açıklama yapan Çakır, “Büyükşehir Belediyesi’nin sınırları ve hizmet alanları genişledi. Ama gelirleri aynı oranda artmadı. Biz 7 - 8 aydır bu konuda ciddi anlamda harcamalar yapıyoruz. Şu anda son 2 - 3 aydır gelen ödeneklerde bir eksilme var. Önceki ay tahakkuk eden 21 milyon TL civarında ama gelen para 14 milyon TL. Kasım ayında tahakkuk eden 16 milyon TL, gelen para 9 milyon TL oldu. İlçe belediyelerin bize bağlanmasından dolayı kesintiler başladı. Bunlar ciddi anlamda yüksek orandalar. Buna göre de hizmetlerde biraz daha önceliklerimizi belirlemek istiyoruz. Yani birkaç ay daha biraz kontrollü gidelim istiyoruz. Ondan sonra normale döneceğiz” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından Büyükşehir Belediyesi’nin 560 milyon TL olan 2015 yılı mali bütçesi oybirliği ile onaylandı.

Ardından komisyon üyeleri, Büyükşehir Belediyesi’nin 2015 yılı mali bütçesini oyladıktan sonra ilçe belediyelerin 2015 yılı mali bütçelerini tek tek okunarak oybirliği ile kabul etti.