Osmanlı zamanında büyük önem taşıyan Sıbyan Okulu Canik’te yeniden hayat buldu.

Canik Belediyesi tarafından açılan Minik Kalpler Eğitim Okulu’nda küçük çocuklar tıpkı Osmanlı İmparatorluğu zamanında olduğu gibi dini eğitim alacak. Bir belediye olarak ilke imza atan Canik Belediyesi, açtığı Minik Kalpler Eğitim Okulu ile Sıbyan Mektebi’ni yeniden canlandırdı. Mevlana Eğitim, Kültür ve Yaşam Kampüsü’nde kurulan ve 4-6 yaş arası çocuklara dini eğitimin verileceği Minik Kalpler Eğitim Okulu düzenlenen törenle açıldı. Miniklerin sevgi gösterisinde bulunduğu Başkan Genç, "Sıbyan Mektebi ile ecdat mirası olan bu değerlerimizi ayakta tutmayı, geleceğe taşımayı ve çocuklarımıza bırakmayı amaçlıyoruz. Sıbyan Okulunu gelecek kuşaklar için açtıklarını söyledi.

“ECDAD MİRASI’NI GELECEĞE TAŞIYORUZ”

Okulun açılışında konuşan Başkan Genç, "Bize göre geçmişini bilmeyen geleceğini şekillendiremez. 600 yıl ayakta duran, 3 kıtaya hükmeden Osmanlı İmparatorluğu’nun eğitim sistemine baktığımızda Sıbyan Mektebi önemli bir yer tutuyordu. Sıbyan mektebi, Osmanlılarda geleneksel ilköğretim kurumudur. Bed-i besmele cemiyeti ya da amin alayı ile mektebe getirilen çocuklara ilkin besmele öğretilirdi. Okulu başarıyla bitirmiş sayılmak için, Kur’an’ı en az bir kez hatmetmek şarttı. Bu okullarda 5-6 yaşlarındaki çocuklara okuma, yazma ve dini bilgiler ile matematik dersleri verilirdi. Biz de Sıbyan Mektebi ile bizi bir arada tutan, harcımız çimentomuz olan, ecdat mirası olan bu değerlerimizi ayakta tutmayı, geleceğe taşımayı ve çocuklarımıza bırakmayı amaçlıyoruz" dedi.

“EĞİTİM YATIRIMLARINI PEKİŞTİRECEK”

Gelecek için eğitimin önem taşıdığına işaret eden Genç, "Bizler şehrimizi daha iyi noktalara taşımak için kentsel dönüşümler, yollar, parklar, binalar yapıyoruz. Ancak ne kadar bina yaparsanız yapın, sağlam bir eğitiminiz yoksa, çocuklarınıza, gençlerinize iyi bir eğitim veremiyorsanız, hiç bir önemi yok. Bugüne kadar pek çok eğitim yatırımı yaptık. Canik eğitim yatırımlarında liderdir. Ancak bugün hizmete açtığımız Sıbyan Okulu, bugüne kadar yaptığımız eğitim yatırımlarını pekiştirecektir. Çünkü çocuklarımız manevi değerlerimizi, dinimizi ne kadar iyi bilirlerse geleceğimizin de o kadar sağlıklı olacağına inanıyoruz. Tarihimizden aldığımız ilhamla hayata geçirdiğimiz Sıbyan Mektebi’nin çocuklarımıza ve ilçemize hayırlı olmasını diliyorum" diye konuştu.

Başkan Genç daha sonra beraberindekilerle birlikte Minik Kalpler Eğitim Okulu’nun açılışını gerçekleştirdi. Açılışın ardından sınıfları gezen Başkan Genç, minik öğrencilere oyuncak hediye etti. Okulun açılışına Başkan Genç’in yanı sıra eşi Nimet Genç, AK Parti İl Yönetim Kurulu Üyesi Elif Coşkun Bilgin, AK Parti Canik İlçe Başkanı Ercan Eler, Başkan Yardımcıları, Meclis Üyeleri, Canik İlçe Halk Eğitim Müdürü İhsan Kalaycı, öğretmenler, öğrenciler katıldı. İki sınıftan oluşan Minik Kalpler Eğitim Okulu’nda ilk etapta 30 öğrenci eğitim görecek.