Çarşamba Belediyesi ile Türk Standartları Enstitüsü (TSE) arasında asansörlerin periyodik kontrolleri konusunda işbirliği protokolü imzalandı.

Samsun’da Çarşamba Belediye Başkanı Hüseyin Dündar, Belediye İmar İşleri Müdürü Erdoğan Kök, TSE Samsun Belgelendirme Müdürü Erol Kaygı, Proje Koordinatörü Adnan Bahadır’ın katıldığı törenle işbirliği protokolü imzalandı. Bu protokolle ilgili mevzuat çerçevesinde, Çarşamba Belediyesi mücavir alanı içinde yer alan tüm insan ve yük asansörlerinin yıllık periyodik kontrollerinin TSE tarafından yapılması karara bağlandı.

İmza törenin de bir konuşma yapan Çarşamba Belediye Başkanı Hüseyin Dündar, “Protokolle günlük hayatımızın vazgeçilmezi haline gelen asansörlerin, uygunluğunun kontrolü, can güvenliğini etkileyecek uygunsuzluklar var ise bunların tespiti, bu uygunsuzlukların TSE den HYB belgeli bakımcı firmalar marifetiyle giderilmesinin sağlanması, takip kontrollerinin yapılması ve uygunluğun sürekliliğinin sağlanması amaçlanmaktadır. Bu kontrollerin yapılmasında ülkemizin milli belgelendirme kuruluşu olan TSE’nin uzun yıllara dayanan birikim ve tecrübesine olan inanç ve güvenimiz tamdır. İnsanımızın can güvenliği bizim en önemli önceliğimiz olup, ilgili mevzuat çerçevesinde, en büyük sorumluluk bina sahip yöneticilerindedir. Bina sahibi yöneticilerinin ivedilikle kullandıkları asansörlerin periyodik kontrollerinin yaptırılması için, TSE Samsun Asansör Proje Koordinatörlüğüne müracaat etmeleri gerekmektedir. Aksi takdirde ilgili yönetmelikte bahse konu yaptırımlar bina sahip yöneticilerine uygulanmak zorunda kalınacaktır” dedi.

ÇARŞAMBA’DA PERİYODİK ASANSÖR KONTROLLERİ BAŞLAYACAK

Protokol çerçevesinde Çarşamba ilçesinde asansörlerin periyodik kontrollerine süratle başlanacağını dile getiren TSE Samsun Belgelendirme Müdürü Erol Kaygı, “Protokolün uygulanmasında bina sahibi, yöneticileri ve bakımcı (teknik servis) firmalarına da ilgili mevzuatlardan kaynaklı büyük sorumluluklar düşmektedir. Yapılacak kontroller sonucun da uygunsuzluk bulunmayan asansörler yeşil etiketle, (kullanılabilir) işaretlenecektir. Can güvenliği açısından risk oluşturmayan uygunsuzluklar tespit edilen asansörler sarı etiketle işaretlenecektir. Bir sonraki periyodik kontrole kadar eksiklikler giderilmek kaydıyla kullanılabilir. Can güvenliği açısından risk oluşturan uygunsuzluklar tespit edilen asansörler kırmızı etiketle işaretlenecektir(uygunsuzluklar giderilene kadar kullanılamaz.) Yapılan incelemeye ait bulgular bir rapor halin de Çarşamba Belediyemize, bina yöneticisine, sahibine, bakım firmasına gereği için süratle gönderilecektir. Çarşamba ilçemizde ki ve dolayısıyla tüm bina sahip ve yöneticilerimize hatırlatmak isterim ki, ilgili mevzuat gereği asansör bakım sözleşmesi imzaladıkları firmalarının TSE’den HYB belgesi almış firmalar arasından seçmeleri gerekmekte olup, merdiven altı bakımcılara itibar etmemeleri gerekmektedir. Bu yasal gereği karşılamayan binalardaki asansörlerin periyodik kontrolleri yapılmayacaktır” diye konuştu.