Türkiye Yeşilay Cemiyeti Samsun İl Temsilcisi Mümin Argun, tüm elektrikli aletlerin, elektromanyetik radyasyon yaydığını ve insan sağlığını önemli derecede tehdit ettiğini söyledi.

Hayatın her alanında kullanılan elektronik cihazların yaydığı manyetik dalgaların insan sağlığını önemli ölçüde tehdit ettiğini belirten Türkiye Yeşilay Cemiyeti Samsun İl Temsilcisi Mümin Argun, “Yapılan araştırmalarda uzmanlar, tüm elektrikli aletlerin, elektromanyetik radyasyon yaydığını ve bu dalgaların gücü ister yüksek, ister düşük olsun insan sağlığını önemli derecede tehdit ettiğini belirtiyor” dedi.

Uluslararası Kanser Araştırma Enstitüsü’nün (IARC), radyoaktif dalgalar yayan makinelerin kanser, genetik bozukluklar, tümör, hafıza kaybı, yüksek tansiyon gibi hastalıklara neden olduğunu ifade eden Argun, “Özellikle çocuk gelişiminde radyasyon tehlikesi daha fazla soruna yol açmaktadır. Acaba elektromanyetik kirliliğinin yeteri kadar farkında mıyız? Elektrikle çalışan bütün her şey elektromanyetik alan oluşturarak, yaşam alanlarımızın tehlikeli bir şekilde kirlenmesine yol açıyorlar. Televizyonlar, mikrodalga fırınlar, ısıtıcılar, bilgisayarlar, saç kurutma makinesi, ütü, cep telefonları ve diğer bütün elektrikli aletler elektromanyetik dalga yayarak bir kirlilik oluşturuyorlar. Fakat bunlar gözle görülmediği için insanlar elektromanyetik kirliliğin ne kadar vahim olduğunu yeterince anlamıyorlar. Evlerdeki en büyük tehlikelerin başında tasarruflu ve florasan lambalar gelmektedir. Bu lambaların cıva oranı yüksek olduğundan, cıva buharı ve elektromanyetik radyasyon yayarak insan sağlığına ciddi zararlar vermektedirler” diye konuştu.

Cep telefonlarının zararlarına değinen Argun, “Yapılan birçok araştırmada cep telefonlarının zararları net bir şekilde anlaşılmasına rağmen, yeterince anlatıldığına ve yansıtıldığına inanmıyorum. Ancak bu bilgiler çok silik ve yetersiz haberlerle geçiştirmekle yetiniliyor. Fakat bunun yanında kullanılması ve yaygınlaştırılması için yapılan çalışmalar ve reklamlar ise devasa boyutlarda. Anne ve babalar, çocuklarınıza ne kadar büyük düşmanlık ettiğinizin farkında mısınız? Çocukları radyasyonun yıkıcı etkilerinden korumak kesinlikle birinci görevimiz olmalı. Çünkü onlar bizim geleceğimiz” şeklinde konuştu.