Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Hacı Bektaş-ı Veli Araştırmaları Topluluğu tarafından, “Bir Eğitimci Gözüyle Hacı Bektaş-ı Veli Öğretisi” başlıklı konferans düzenlendi.

Eğitim Fakültesi Konferans Salonu’nda yapılan konferans, OMÜ Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. İbrahim Gül tarafından verildi. Yrd. Doç. Dr. İbrahim Gül, “Hacı Bektaş-ı Veli Horasan’dan (Eskiden Afganistan, Özbekistan ve İran coğrafyasını kapsayan bölge) gelen bir ulu kişidir. Hacı Bektaş-ı Veli son din olan İslam’ı 13. yüzyıldan günümüze kadar yorumlanabilmesine vesile olmuş büyük bir şahsiyettir. İslamiyet’i 13.yüzyılın kaos ortamında, sosyoekonomik koşulları da göz önünde bulundurarak yorumlamış ve günümüze ışık tutmuştur. Bu açıdan Hacı Bektaş-ı Veli’ye hem sosyolog hem psikolog gözüyle bakılabilir” dedi.

“TARİKAT KAPISINA GİRMEK İÇİN ŞERİAT KAPISINI BİLMEK GEREKİR”

Yrd. Doç. Dr. İbrahim Gül, Hacı Bektaş-ı Veli’nin Makalat adlı eserinde, felsefesinin ‘dört kapı-kırk makam’ anlayışıyla temellendirildiğini ifade etti. Gül, “Kul, Allah’a kırk makamda erişir ve dost olur anlayışıyla hareket eder. Bu kapılar; şeriat, tarikat, marifet ve hakikat kapılarıdır. Bu kapılar ve makamlar yerine getirilerek insan-ı kamil mertebesine ulaşılabilir ve insanlar Hacı Bektaş-ı Veli’nin tarikat kapısına ancak şeriatın bilinmesiyle girebilirler” diye konuştu.

Gül, insanları ilgilendiren kısmın ahlak (günlük yaşam) olduğunu, bir eğitimci olarak bu yönün üzerinde durulması gerektiğinin altını çizdi.

Konferans Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yavuz Bayram’ın plaket takdimiyle sona erdi. Konferansa akademisyenler, Pir Sultan Abdal Derneği’nin üyeleri ve öğrenciler katıldı.