Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Öğrenci Konseyi Başkanlığı ile Atakum Gençlik Merkezi tarafından, OMÜ Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde, Mevlana Haftası dolayısıyla, “Hz.Mevlana Hoşgörü ve Kardeşlik” başlıklı etkinlik düzenlendi.

Etkinliğe İlahiyat Fakültesi Tasavvuf Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Ali Bolat, Fen Edebiyat Fakültesi Felsefe Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Cevdet Kılıç, akademik personel ve öğrenciler katıldı. Ney dinletisiyle başlayan etkinlikte semazenlerin gösterisi izleyenleri büyüledi.

“HZ. MEVLANA’NIN KONYA’DA 10 BİNDEN FAZLA MÜRİDİ VARDIR”

Etkinliğin açılış konuşmasını Doç. Dr. Cevdet Kılıç yaptı. Kılıç konuşmasında, Hz. Mevlana’nın hayatından söz etti. Kılıç, “Hz. Mevlana’nın asıl adı Muhammed Celâlettin’dir. Mevlana ve Rumi isimleri kendisine sonradan verilen lakaplardır. Konya’da ders okutmaya başladığı tarihte kendisine ‘efendimiz’ manasına gelen Mevlana ismi verilmiştir. Bu ismi Hocası Şemsi Tebrizi ve Babası Sultan Mehmet vermiştir. Mevlana’yı sevenler kullanmış ve sembol olmuştur. Rumi ise Anadolu demektir. Mevlana’nın Rumi diye tanımlanması ömrünün büyük bir kısmını Konya’da geçirmesinden dolayıdır. Konya’da Hz. Mevlana’nın kendisinden din ilimleri tahsil eden 400 kadar talebesi ve 10 binden fazla müridi vardır. Mürit yani eğitim amacıyla bir araya gelen talebelerdir” diye konuştu.

“MEVLANA HAYATIMIZIN ARKASINI KODLAYAN ÖNEMLİ İSİMLERDEN BİRİSİDİR”

“Biz bugün Mevlana’yı konuşuyorsak bu aslında 1207 ve 1273 yılında başlamış ve bitmiş bir hayat değil, hala devam eden ve 747. yıl dönümünü andığımız, kutladığımız bir hayattır” diyen Doç. Dr. Ali Bolat, “Mevlana bizim aslında gönül sultanlarının içerisinde mutena bir yeri olan, hayatımızın arkasını kodlayan önemli isimlerden birisidir. Medeniyetlere ya da sanat eserlerine baktığımız zaman o medeniyetlerin arkasında görülmeyen ama ona fikrini veren, ruhunu üfleyen onun ideolojisini oluşturan fikirler vardır” diye konuştu.

HAMDIM, PİŞTİM VE YANDIM

Konuşmasında Mevlana adına yapılan bazı faaliyetlerin ticari bir amaç için kullanıldığına dikkat çeken Bolat, semazenler hakkında da bilgi verdi. Doç. Dr. Ali Bolat, “Mevlana vefatından önce, ‘Hayatım şu 3 kelime ile özetlenebilir; hamdım, piştim ve yandım’ demiştir. İşte biz ruhunu bu şekilde teslim eden birini tanıyarak, anmaktan anlamaya doğru mesafe aldığımız temennisi ile sizleri saygıyla selamlıyorum” diyerek konuşmasını sonlandırdı.