Samsun Özel Okullar Birliği Başkanı Cengiz Karaca, özel okullara verilen eğitim ve öğretim desteği için Milli Eğitim Bakanlığı’na(MEB) teşekkür etti.

Teşvikin özel okullar için ciddi bir destek olduğunu ifade eden Karaca, “Bu sayede birçok okulumuz kontenjanlarını önemli ölçüde doldurmuştur” dedi.

Bunun bir başlangıç olduğuna inandıklarını söyleyen Karaca, “Özel okulcular olarak bu uygulamadan memnunuz. Bakanlığımıza teşekkür ediyoruz. Bu yıl 250 bin öğrenciye bu destek verildi. İnanıyoruz ki önümüzdeki yıllarda bu sayı artarak devam edecektir. Devletin özel okula giden öğrenciye vermiş olduğu destekten dolayı hiçbir zararı yoktur. Çünkü verilen para zaten o öğrencinin devlete maliyetidir. Özel okulların aldığı her öğrenciden dolayı devlet iki kez kar etmektedir. Birincisi devlet okutmakla yükümlü olduğu öğrencinin masraflarından kurtulmakta, ikincisi de özel okulların öğrenciden almış olduğu eğitim ve öğretim ücretinden vergi almaktadır. Bu uygulamanın genişletilerek sürdürülmesi halinde özel okul sektörü gelişecek diğer yandan da devlet okullarındaki eğitim ve öğretim kalitesi yükselecektir. Devletin derslik, öğretmen vs ihtiyaçları azalacaktır” diye konuştu.

“ÖZEL OKULLARDAN DA MÜRACAATLAR YAPILABİLMELİ”

“Teşvik müracaatlarının sadece devlet okullarından yapılmasını uygulamanın bir eksiği olarak görüyoruz” ifadesini kullanan Cengiz Karaca, şunları kaydetti: “Öğrencinin özel okuldan devlet okuluna naklini aldırıp müracaatını yaptıktan sonra tekrar özel okula dönmesi şeklinde bir uygulama oldu. Buna gerek olmamalı ve özel okullardan da müracaatlar yapılabilmelidir. Önümüzdeki süreçte devletin teşvik verilecek öğrenciler konusunda kriterler koymasına gerek kalmadan özel okula gidecek her öğrenci için bu teşvikin verilmesini bekliyoruz. Çünkü ifade ettiğimiz gibi devletin bu uygulamadan hiçbir zararı yoktur. Türkiye’de özel okulculuğun oranı istenilen düzeyde değildir. Son yıllarda özel okullara bir yönelme var ancak öğrencisini özel okullara gönderecek veli potansiyeli de bellidir. Bu potansiyel kendiliğinden çok fazla artmayacaktır. Bu artış ancak devletin desteği ile mümkün olacaktır.”