Mantar zehirlemesi sonucu karaciğer fonksiyonlarında bozulma olan ve Medical Park Samsun Hastanesi’ne kaldırılan bir hasta, uygulanan tedavi sonucu organ nakline gerek kalmadan iyileşti.

Sinop’ta 5 kişilik bir aile mantar yedikten 12 saat sonra bulantı, kusma ile Sinop’ta acil servise başvurdu. 22 yaşındaki Cengizhan Duran isimli hasta aşırı miktarda mantar yediği için karaciğer fonksiyonlarında bozulma olduğu anlaşıldı. Değerleri gittikçe bozulan hasta, karaciğer koması tablosunda Medical Park Samsun Hastanesi’ne yoğun bakım desteği için gönderildi.

Medical Park Samsun Hastanesi Dahiliye Kliniğinden Uzm. Dr. Mustafa Doğan, “Hasta geldiğinde ciddi karaciğer fonksiyon bozukluğu vardı. Hastaya klasik mantar zehirlenmesi yanında sadece bazı merkezlerde olan plazmaferez denen diyaliz makinesi benzeri özel bir cihazla 5 defa plazma değişimi ve 3 defa hepatik filtre denen özel bir filtre ile yine diyaliz benzeri bir cihazla albümin destekli plazma değişimi yapıldı” dedi.

İşlem öncesinde karaciğer nakli için Medical Park Antalya Hastanesi Organ Nakil Merkezi ile bağlantıya geçildiğini söyleyen Dr. Mustafa Doğan, “Hazırlıklar yapılırken yapılan tedavi ile karaciğer testlerinde düzelme oldu ve 10. günün sonunda hasta nakile gerek kalmadan şifa ile taburcu edildi” diye konuştu.

Uzm. Dr. Mustafa Doğan şu bilgileri verdi: “Mantar protein içeriği ve de yapısında bulunan vitaminlerden dolayı beslenme ve bağışıklık sistemi için iyi bir besin kaynağıdır. Özellikle ormanlık alanda yetişen mantarlarda zehirli ve zehirsiz karışabilmektedir. Genel de mantar zehirlenmesi olan vakalar sürekli mantar yediklerini ve mantarları ayırt edebildiklerini söylerler. Mantar zehirlenmesi özellikle sonbahar aylarında sık karşılaşılan bir durumdur. Sonbaharda yağışlar fazla olduğu için mantarda bol miktarda yetişmektedir ve özellikle kırsal kesimlerde yoğun olarak tüketilmektedir.”

“Fazla yağış olan dönemlerde yağışa bağlı mantarda renk değişikliği olabildiği için zehirli ve zehirsiz mantarlar karışabilmektedir” diyen Dr. Doğan, “Hafif zehirlenmelerde mantarın cinsine de bağlı olarak sadece bulantı olabildiği gibi bazen karaciğer nakline kadar giden ve hatta ölümcül sonuçlanan vakalar olabilmektedir. Hafif zehirli mantarlarda 3-4 saat içinde bulantı olabilirken özellikle ciddi zehirli mantarlarda şikayetler 12. saatten sonra ortaya çıkar. Bulantı, kusma, karın ağrısı, ishal şeklinde kendini gösterir” şeklinde konuştu.

Çok zor günler geçirdiklerini söyleyen Cengizhan Duran, “Tekrar sağlığıma kavuşmanın mutluluğunu yaşıyorum. Sadece benim için değil ailem ve sevdiklerim içinde zor günlerdi. Sağlığıma kavuşmam da büyük emeği olan Dr. Mustafa Doğan başta olmak üzere, bizden desteklerini ve güler yüzünü esirgemeyen tüm Medical Park ailesine teşekkür ederim” açıklamasında bulundu.