Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Murat Terzi tarafından “Multipl Skleroz (MS) Hasta Eğitim ve Rehabilitasyon Okulu Projesi” kapsamında MS hastaları hem tatil yaptı hem de hastalıklarını daha iyi öğrendi.

Büyükşehir Belediyesi Mavi Işıklar Eğitim, Dinlenme ve Rehabilitasyon Merkezi’nde OMÜ “MS Hasta Okulu Projesi” kapsamında, Samsun Büyükşehir Belediyesi desteğiyle düzenlenen 5 günlük kampa Samsun, Sinop, Tokat, Amasya, Ordu, Giresun, Trabzon gibi Orta ve Doğu Karadeniz Bölgesindeki MS hastaları katıldı. 25 hasta ve hasta yakınları 5 günlük kamp boyunca hem hastalıklarını daha iyi öğrendiler hem de tatil yapma fırsatı buldular.

OMÜ Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Murat Terzi tarafından düzenlenen projede, MS hastaları plates, fizyoterapi, aromaterapi, reflekssoloji, psikoterapi gibi konularda uygulamalı eğitim aldılar.

İkincisini düzenlediklerini ve 5 günlük kamp sonrası MS hastaları ile bir araya gelip değerlendirme yapan Doç.Dr. Murat Terzi, “Burada hastalarımız ile birlikte hem tatil yaptık hem de hastalıkla mücadelede neler yapabiliriz, hastalık nedir, MS nedir onları öğrenmeye çalıştık. MS genellikle genç ve erişkin yaşlarda görülen fakat kadınlarda biraz daha fazla görülen bir hastalıktır. 20 - 40 yaş arasında ortaya çıkmaktadır. 20 yaş öncesi ve 40 yaş sonrasında da başlamakla birlikte herkeste görülebilen bir hastalıktır. Bu tesislerde gerçekleştirdiğimiz bu proje kapsamında hastalarımız ve hasta yakınlarımız burada 1 hafta boyunca kaldılar. Kendilerine fizik tedavi, egzersiz çeşitleri, günlük hayatlarında nelere dikkat edilmesiyle ilgili bilgiler verildi. Hastalarımız burada psikolojik olarak neler yapmaları ile ilgili bir takım eğitimler aldılar. Bütün bu eğitimler sonucunda kendileri hem bu hastalığı daha iyi öğrenmesi hem de bu hastalıkla neler yapılabiliri daha iyi anlaması açısından gerçekleştirdiğimiz bu proje kapsamında kendileri buradan donanımlı bir şekilde bugün buradan ayrılacaklar” dedi.

SAMSUN’DA BİN KİŞİ MS HASTASI

MS’in beyin ve omurilik hastalığı olduğunu belirten Terzi, “MS hastalığı her 100 bin kişiden 60 kişide görülür. Samsun’da bin civarında MS hastası var. Karadeniz bölgesinde ise 5 bin civarında olduğu tahmin ediliyor. Bu hastalık bulaşıcı bir hastalık değildir. Bu hastalık bazen hiçbir şikayet olmadan devam edeceği gibi bazen de kısa süre içerisinde özürlü de yapabilir. İlla MS olan bir hasta özürlü olacak ve günlük hayatını sürdüremeyecek diye bir şey yoktur. Her hastanın farklı bir seyri ve özellik vardır” diye konuştu.