Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) 19 Mayıs Samsun Devlet Konservatuarı tarafından “Müzik Paydasında Bilim ve Kültür” konulu uluslararası konferans düzenlendi.

Konferansın açılışına, Konservatuvar Müdürü Doç. Dr. Can Karahan, akademik personel ve öğrenciler katıldı. Konferansın açılış konuşmasını Doç. Dr. Can Karahan yaptı. Karahan, etkinliğin düzenlenmesinde emeği geçen Yrd. Doç. Dr. Mustafa Eren Arın’a ve Öğr. Gör. Emre Pınarbaşı’na teşekkür ederek konferans hakkında bilgi verdi.

Açılış konuşmasının ardından davetli konuşmacı Prof. Dr. Svanibar Pettan, “Eski Yugoslavya’da Geleneksel Müzik: Slovenya ve Kosova” başlıklı sunumunu gerçekleştirdi. Pettan, Yugoslavya’nın henüz dağılmadan evvel Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti olarak bilindiği dönemlerde, Yugoslavya’nın içinde yaşayan etnik grupların (Arnavutlar, Sırplar, Boşnaklar, Romanlar, Goralılar, Slovenler v.b) ortak müzik kültürlerinden bahsetti. Pettan, etnik grupların müziklerinin birbirini etkileyerek, zamanla iç içe geçişlerinin tarihsel sürecini anlattı.

5 gün sürecek olan uluslararası konferansta ayrıca sırasıyla; Dr. Lasanthi Manaran Janie Kalinga Dona, “Srilanka’ nın Şifa Ritüelleri ve Müzik”, Toivo Tulev, “Toivo Tulev’in Kendi Müziği Üzerine Seminer” ve Prof. Dr. Svanibar Pettan, “ICTM ve Uluslararası Müzik Araştırmaları, Müzik ve Savaş: Yugoslavya ve Srilanka” başlıklı sunumlar yapacaklar.