Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kadir Güven, Samsun’da 2014 yılında 75 bin 600 kilogram sertifikalı buğday tohumu üretildiğini söyledi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın son 12 yılda Türkiye genelinde sertifikalı tohum üretiminde ve ihracatındaki artışlardan Samsun’un da payı olduğunu belirten İl Müdürü Kadir Güven, “Bakanlığımızın uyguladığı politikalar sayesinde özellikle son 12 yılda ülkemizde ve ilimizde sertifikalı tohum üretiminde ve kullanımında özellikle ihracatında çok önemli artışlar olmuştur. Ülkemizde 2002 yılında tüm türlerde 145 bin ton sertifikalı tohum üretirken, bugün bu miktarın 743 bin tonu bulmuştur. Bu ülke genelindeki artış ilimizde de görülmüş olup, Samsun’da 2014 yılında 75 bin 600 kilogram buğday, 4 bin 880 kilogram arpa, 4 bin 50 kilogram adi fiğ ve 10 bin 850 kilogram Macar fiği tohumu sertifikalı olarak üretilmiştir. Ayrıca hasat aşamasında olan 283 dekar mısır, 4 bin 353 dekar soya fasulyesi ve 875 dekar şekerpancarı fidesi sertifikalandırma çalışması devam etmektedir. Daha kaliteli ve verimli ürünler için 2023 vizyonu kapsamında bu rakamları artırmaya çalışmaktayız. Önceden tohumluk sektöründe dışa bağımlı olan ülkemiz bugün 128 milyon dolarlık sertifikalı tohumluk ihraç etmektedir” dedi.

Ayrıca çiftçileri kasım-aralık tarla ve sera bakımları hakkında da yapılacak çalışmalar ile ilgilide açıklamalarda bulunan Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kadir Güven, "Hububat ekimlerinin tamamlanması, mısır ve çeltiğin kurutma, muhafaza ve değerlendirilmesi için çalışmalara devam edilmelidir. Nohut ve fasulyede kurutma, muhafaza ve değerlendirilmesi, meyve bahçesi tesis edilecek yerlerde derin sürümün yapılması ve meyve bahçelerinde sonbahar gübrelemesinin yapılmalıdır. Fındık ocaklarına ile meyve bahçelerine fosforlu gübre, ahır gübresi ve kireç atılması ve toprak tahlilinin yapılmalı, fındıklarda dal ve dip sürgünü budaması yapılmalıdır. Kışlık sebzelerde bakım işlerine ve hasada devam edilmeli, plastik seralarda kış yetiştiriciliğinde bakım işlerine devam edilmesi ve hasada başlanmalıdır. Ayrıca kışlık Macar fiği ekimine devam edilmeli, tütün depolarının ambar zararlılarına karşı ilaçlanması gerekmektedir" diye konuştu.