Samsun Valisi İbrahim Şahin, “Eğitimdeki felsefe ‘eti senin kemiği benim’den, artık öğrencilerin yönettiği bir öğretmen silsilesine döndü. Bundan mutlak suretle sıyrılmamız gerekiyor” dedi. Şahin ayrıca, Samsun’da “Kardeş Okul” uygulaması başlatacaklarını açıkladı.

İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından 24 Kasım Öğretmenler Günü kutlama programı düzenlendi.

Atatürk Kültür Merkezi’nde düzenlenen programa Samsun Valisi İbrahim Şahin, AK Parti Samsun Milletvekili Mustafa Demir, Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Bölge İdare Mahkemesi Başkanı Mustafa Koçak, Atakum Kaymakamı Ali Bakoğlu, İl Milli Eğitim Müdürü Aytekin Girgin, aday öğretmenler, emekli öğretmenler, öğrenciler ve veliler katıldı.

Programın açılış konuşmasını yapan İl Milli Eğitim Müdürü Aytekin Girgin, “Öğretmenlik hepimizin yakinen bildiği üzere mesleklerin mesleğidir. Tüm mesleklerin üzerinde olmakla beraber, diğer meslekleri tanımlayan, kurgulayan ve onların temel çerçevesini çizen bir konumdadır. Kanaatimce öğretmen, sadece bilgi yığınlarının aktarılması işini yapan bir aktarıcı değil, her şeyden önce önüne gelen genç dimağlara rehberlik eden ve bununla beraber hayatı yorumlayıp yorumlatan kişidir” dedi.

Daha sonra aday öğretmenler ve emekli öğretmenlerin duygu ve düşünlerini aktarmasının ardından konuşan Samsun Valisi İbrahim Şahin, “1981 yılında ihtilal sonrası Öğretmenler günün belirlenmesi genelde ihtilal dönemi hep suçlanır. Bence yapılan en iyi işlerden biri de öğretmenler günün tayini ve devamında da her yıl bugün kutlanmasıdır” dedi.

Genç nüfusun giderek azaldığına dikkat çeken Vali Şahin, “Dün akşam bir kaza yaşadık ve 3 tane lise öğrencisi hayatlarını kaybetti. Çocuklar bir bir kırılıyorlar. Samsun’a geldiğimde vali yardımcıları ve kaymakam arkadaşlarla yaptığım toplantıda ilk söylediğim cümlem ‘Trafik kuralları konusunda özellikle ilçe kaymakamlarımız, vali yardımcılarımız, bizler mutlaka milli eğitim marifetiyle çocukları eğitelim’ oldu. Biz bazen çok gereksiz bilgileri öğrencilere yüklüyoruz. Ama hayata tutunmaları gereken bilgileri biraz ihmal ediyoruz. Önümüzdeki dönemde çok ciddi anlamda araç sayısı artacak, insanlar daha çok sokaklarda ve caddelerde olacak ama biz bu kurallara uymayacağız. Onun için mevcut yollar şimdiden bize yetmiyor. Ciddi anlamda elimizden uçup giden genç nesil var. Bu bize ciddi anlamda problem oluşturuyor. Dün genç nüfusumuzun oluşundan övünüyorken, bu yavaş yavaş düştü. Başta ülkeler bunu dillendirmeye başladılar. Onun için bizim bu süreci çok iyi tamamlamamız gerekiyor. Bütün çabalara rağmen nüfus artışı durağanlaştı. Onun için siz öğretmenlere biraz daha hızlı acele davranmak gibi bir yükümlülük düşüyor” diye konuştu.

Öğrencilerin öğretmenlere karşı olan tavırlarına dikkat çeken Vali Şahin, “Akrabalarımdan öğretmen olanları önceki gün aradım. ‘Öğretmenler gününde konuşacağım mesaj olarak ne vereyim?’ dedim. Onlar da bana ‘Çok fazla bir şey söylemene gerek yok. Artık bu meslek çok çekilir halden çıktı. Özellikle büyük şehirlerde biz artık öğrencilere kış diyemiyoruz, bir şey söyleyemiyoruz’ diyorlar. ‘Biz öğrencileri değil, öğrenciler bizleri yönetiyorlar. Böyle bir durumdan bizi kurtarmanız gerekiyor’ diyorlar. Şimdi bizdeki felsefe ‘eti senin kemiği benim’den, artık öğrencilerin yönettiği bir öğretmen silsilesine döndü. Bundan mutlak suretle sıyrılmamız gerekiyor” şeklinde konuştu.

KARDEŞ OKUL UYGULAMASI

Kardeş okul uygulaması başlatacaklarını açıklayan Samsun Valisi, şunları kaydetti: “Biz bu günden itibaren Samsun’da ‘Kardeş Okul’ adını verdiğimiz yeni bir çalışma başlatıyoruz. İlimizde bulunan her bir kurum, bir okulu kardeş okul olarak seçecek ve o okulumuz tüm ihtiyaçları için yardımcı olacak. Özellikle ortaokul ve ana sınıfları konusunda çalışmalara katkı sağlayacak.”

Programda şiir ve kompozisyon dalında dereye giren öğrencilere hediye takdim eden Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, yaptığı kısa konuşmada ülkenin geleceği için üretmeyi seven, inşa etme heveslisi nesiller yetiştirilmesi gerektiğinin altını çizdi. Başkan Yılmaz, “Ben de yıllardır yöneticilik yapan bir ağabeyiniz olarak Türk insanının geleceğimizi inşa etme yolundaki mücadelemizde çocuklarımıza vermemiz gereken en önemli şeyin, iyi insan olmalarını sağlamaktır diye düşünüyorum. Her şeyin başında iyi insan olmak var. İyi insan olmayı sağlamaya yönelik mücadele, bu mücadelenin öznesini ve özünü teşkil ediyor. Benim hayatta gördüğüm ve gelecekte de ihtiyacımız olacak bir başka unsurdan da söz etmek istiyorum. Üretmeyi seven, inşa etmeyi seven, yapmayı seven, konuşmaktan ve söylem ortaya koymaktan öte söylediğini ve konuştuğunu en azından kendi hayatında ortaya koyan üretme heveslisi bireyler yetiştirmemiz lazım. Çok güzel okullarda güzel başarılar ve dereceler elde eden, çok güzel konuşan, insan ilişkilerinde de çok başarılı olan birinin günlük hayatta hiç bir şey yapamadığına tanık oluyoruz” ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından “24 Kasım Öğretmenler Günü” konulu yarışmalarda dereceye giren öğrenci ve öğretmenlere ödülleri verildi. Ödül töreninin ardından aday öğretmenler öğretmenlik yeminlerini ederek öğretmen oldular. Ardından görevlerinde başarılı olan emekli öğretmenler Ayşe Ayvaz ve Fatma Üçüncü’ye Hizmet Şeref Belgeleri verildi. Verilen belgelerin ardından Opera ve Bale sanatçıları Öğretmen Marşı’nı okuyarak program sona erdi.