Samsun Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri ve SASKİ Genel Müdür Vekili Coşkun Öncel, ilçelerin büyükşehir sınırlarına dahil olmasıyla birlikte kayıp kaçakların arttığını belirterek, önümüzdeki sene içerisinde kaçakları önlemeye çalışacaklarını söyledi.

Samsun Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (SASKİ) Genel Kurulu 2014 yılı 4. Birleşiminin 1. Oturumu Büyükşehir Belediye Meclis Salonu’nda yapıldı.

SASKİ Genel Müdürlüğü’nün 2015 mali yılı bütçesini okuyan Samsun Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri ve SASKİ Genel Müdür Vekili Coşkun Öncel, “2015 yılında 167 milyon TL’lik bir yatırım giderimiz olacak. 2015 yılı içerisindeki bütçemiz de 280 milyon TL ile sınırlı olacaktır. Bunu yatırıma oranladığımızda bütçenin yüzde 60’ı yatırıma ayrılmış durumdadır” dedi.

2014 YILI MALİ GELİRE 70 MİLYON EK BÜTÇE

2014 yılı mali gelir bütçelerine ek bütçe olarak 70 milyon TL daha eklediklerini belirten Öncel, “2014 yılı mali gelir bütçemiz 220 milyon TL’ydi. Bugüne kadar yapmış olduğumuz harcamalarla bugün itibariyle 220 milyon TL’yi geçmiş bulunuyoruz. Bununla ilgili olarak da ek bütçe yapmamız gerekti. 220 milyon TL’ye 70 milyon TL daha teklif ortaya koyduk. Buna göre 2014 mali yılını 290 milyon TL ile kapatmak için bütçemizi hazırladık. 2013 ve 2014 yılı bütçesi içerisinde atık su arıtma tesisi yapımı söz konusuydu. Atık su arıtma tesisi bitti. Onun harcamaları için dış borçlanmıştık. Önümüzdeki sene dış kredimiz gene olacak ama tesis ile ilgili olmayacak. 2015 yılında bütçemizi 280 milyon TL’ye düşürdük” diye konuştu.

"İLÇELERDEKİ KAYIP KAÇAKLARI ŞİDDETLE AŞAĞI İNDİRECEĞİZ"

2000 yılında kayıp kaçak oranlarının yüzde 73’lerde olduğunu ifade eden Öncel, “Bu rakamı daha sonra yüzde 50’lere düşürdük. En son geçen sene yüzde 33’lere kadar düşmüştü. Ancak çevreden gelen fazla su kullanımları ve çevreden gelen köylere de bu hizmet gittikten sonra kayıp kaçak oranı biraz daha arttı yani yüzde 39’lara çıktı. İlçeleri de hesaplarsak bu seneki kayıp kaçak oranımızı biraz zor hesaplayacağız. Zira ilçelerde bir kere ürettiğimiz suyu ölçemiyoruz. Bununla ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Gerek köylerde gerekse ilçelerde kayıp kaçak oranını azaltmak için öncelikli olarak depolarda ve fiziki kaçıran dediğimiz kaçakları azaltmaya çalışıyoruz. Önce depo taşmalarını önlemek istiyoruz. Depolarda yarılmalar ve kaçaklar varsa onları önlemek sonra fiziki kaçakları önlemek sonrada abone olmayan ve abone olmadan gayri hukuki yollarla su kullanımı yapanlarla mücadele edeceğiz. Önümüzdeki sene bütün depolarımıza sayaç koyarak ürettiğimiz suları ölçeceğiz. Ondan sonra da kaçaklarımızı şiddetle aşağıya indirmeye çalışacağız” şeklinde konuştu.