Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Üniversitesi Veteriner Fakültesi’nde, Yaşam Boyu Eğitim Faaliyetlerinin Yeterliliği Komisyonu tarafından, “Etkili Konuşma ve Sunum Teknikleri” başlıklı bir atölye çalışması düzenlendi.

OMÜ Veteriner Fakültesi İbn-i Sina Amfisi’nde düzenlenen atölye çalışmasını TRT Spikeri Günnür Öztürk gerçekleştirdi. Çalışmaya; OMÜ Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Abdurrahman Aksoy, Veteriner Fakültesi Yaşam Boyu Eğitim Faaliyetleri Komisyon Başkanı Prof. Dr. Gül Fatma Yarım, Komisyon üyesi Doç. Dr. Şule Sanal, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Konuşmasına etkili sunum tekniklerinin neleri barındırdığını anlatarak başlayan Öztürk, “Ses-nefes kontrolü”, “heyecan kontrolü”, “metin seslendirme” ve “mikrofon oyunculuğu” gibi konular üzerinde durdu.

KONUŞMA YAPILAN KİTLEYLE GÖZ VE BEDEN TEMASI KURULMASI GEREKLİ

Topluluk önünde konuşmanın, farklı meslekleri icra eden çok sayıdaki insanın korkulu rüyası olduğunu belirten Öztürk, bu korkunun günlük olarak uygulanabilecek etkili bazı alıştırmalar yoluyla ortadan kaldırılabileceğini ve konuşma sırasında özgüvenin sağlanabilmesi için konuşmadan önce pek çok prova gerçekleştirmek gerektiğini söyledi. Öztürk, konuşma yapılan kitleye dönük göz ve beden temasının sağlanmasının da başarıyı artırdığını söylerken, konuşma yapılan kitlenin sosyokültürel seviyesinin göz önüne alınması ve ona uygun bir konuşma metninin hazırlanması gerektiğinin altını çizdi.

İNSANLAR KONUŞMA YAPARKEN İKİ TEMEL KORKU DUYUYORLAR

İnsanların günlük olarak yapabileceği bazı ilginç alıştırmalardan da örnekler veren Öztürk, gazetelerin 15 dakika boyunca sesli olarak okunmasının insanın kendi sesini ve nefesinin kapasitesini bilmesi açısından önemli olduğunu vurguladı. Öztürk, “İnsanlar en çok konuşma yaparken iki temel korku duyuyor. Bunlardan ilki; ‘herkes bana bakıyor’ duygusu, ikincisi ise; ‘ya yanlış bir şey söyler de mahcup olursam’ duygusu. Herkes bana bakıyor duygusunu aşmak için bir caddede çok yüksek sesle bağırma alıştırması yapmak, ya yanlış bir şey söylersem duygusu için de bir eczaneye giderek, ‘bana 1 kilo peynir verir misiniz?’ gibi anlamsız bir cümle kurmak işe yarayacaktır” diye konuştu.

Programın sonunda katılımcılara stresi azaltıcı bedensel hareketler de gösteren Öztürk, kişisel çabanın iyi bir konuşmacı olmakta önemli bir itici güç olduğunun da belirtti. 3 saat süren atölye çalışması, Dekan Prof. Dr. Abdurrahman Aksoy’un, Günnur Öztürk’e çiçek takdim etmesiyle sona erdi.