Türkiye’de Antep fıstığı ekili alanlarda en yoğun görülen ve en hızlı yayılan zararlarından olan yaprak psillidi ile mücadelede Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Araştırma Enstitüleri ve üniversitelerin ilgili birimleri ulusal bir projeyle güç birliği yapacak.

Antep fıstığı psillidi mücadelesinde, GAP bölgesindeki tarım paydaşlarını bir araya getirmek ve ortak çalışma grubu oluşturmak için bir toplantı gerçekleştirildi. Gaziantep, Şanlıurfa, Adıyaman, Kahramanmaraş, Kilis ve Siirt illerini kapsayacak ülkesel proje çalışması için GAP Tarımsal Araştırmalar Enstitüsü Müdürlüğü’ne bağlı GAP Tarımsal Eğitim Merkezi’nde toplantı düzenlendi. GAP Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü (TAEM) Müdürü İbrahim H. Çetiner, GAP TAEM Müdür Yardımcısı Murat Tarini, Antep fıstığı Araştırma İstasyonu Müdürü Dr. Nevzat Aslan, Gaziantep Fıstık Üreticileri Birliği’nden Ziraat Mühendisi Bülent Özdemir’in yanı sıra çeşitli üniversitelerden akademisyenler ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bitki Sağlığı Daire Başkanlığı yetkilileri katıldı. Toplantının açılış bölümünde konuşan Antep fıstığı Araştırma İstasyonu Müdürü Dr. Nevzat Aslan, Antep fıstığında psillidi mücadelesinde olanakların araştırılması amacıyla toplantının düzenlendiğini belirterek, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile ortak yürüteceği entegre bir proje düşünüldüğünü ifade etti. 2012 psillidi’den dolayı Antep fıstığında verimin çok düşük kaldığını ve mücadelenin başarısız olduğunu kaydeden Dr. Aslan, 2013 yılında yağışların bol olması ile birlikte psillidinin görülmediğini ama halk arasında karazeng denilen septoryamın görüldüğünü, 2014 yılında ise tekrar psillidi’nin lokal olarak görüldüğünü vurguladı. GAPTAEM Müdürü İbrahim Halil Çetiner ise “Antep fıstığı üretiminin büyük bir kısmını tek başına sağlayan Şanlıurfa’da böyle bir toplantıya GAP Tarımsal Eğitim Merkezinde ev sahipliği yapmanın mutluluğunu duyuyoruz. Enstitü olarak böyle bir çalışmaya elimizden gelen tüm desteği vermenin gayreti içerisinde olacağız” dedi.

Konuşmaların ardından Antep fıstığı psillidi hakkında Doç.Dr. Halil Bolu, Doç. Dr. İnanç Özgen, Doç. Dr. Ertan Yanık birer sunum gerçekleştirdi.

Öğleden sonraki oturumda ise Antep fıstığı psillidi ile ilgili yürütülecek proje hakkında çeşitli belirlemelerde bulunuldu.