Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Celalettin Güvenç, Türkiye İnsan Hakları Kurumu (TİHK) daveti üzerine “10 Aralık İnsan Hakları ve Demokrasi Haftası” nedeniyle Ankara’da düzenlenen "Suriyeli Mülteciler" Çalıştayı’na katıldı.

Birçok kurumun ve STK’nın katıldığı Çalıştay’da görüşmelerin ardından TİHK’nın daveti üzerine katılan Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Celalettin Güvenç, "Eğitim, Sağlık, Barınma ve Altyapı Hizmetleri Konusunda Kamu ve Sivil Toplum Desteği" başlıklı oturumda Şanlıurfa’nın duruşunu katılımcılara sunum eşliğinde aktardı. Güvenç, görsel veriler eşliğinde yaptığı sunumda Suriye’de yaşanan olaylardan sonra Türkiye’ye geçiş yapan 2 milyon kişiden 489 binin Suriyelinin Şanlıurfa’da bulunduğunu kaydetti. Türkiye’de bulunan toplam Suriyelilerin yüzde 25’inin Şanlıurfa’da yaşadığını anlatan Güvenç, Şanlıurfalıların büyük özveri ile gelenlere kucak açtığını Şanlıurfa’nın demografik yapısı nedeniyle, sınırın karşı tarafından gelen Arap, Kürt ve Türkmen kardeşlerine anında yardım elini uzatmaktan kaçınmadığını söyledi. Güvenç, 2012 yılında 60 Sivil Toplum Kuruluşu tarafından Şanlıurfa Sivil Toplum Kuruluşları İnsani Yardım Platformu”nun kurulduğunu anımsatarak, Büyükşehir Belediyesi’nin platformun kurulduğu ilk günden beri toplanan yardımların Türkiye’nin farklı yerlerinden Şanlıurfa’ya getirilmesi ve dağıtım yerine ulaştırılmasında araç, gereç ve personel desteği sunarak lojistik katkıda bulunduğunu kaydetti. Güvenç, “163 tır insani yardımın Suriye’nin 16 bölgesine, 346 TIR yardımın da Şanlıurfa’da kamp dışında yaşayan 384 bin Suriyeli misafire ulaştırıldı. Büyükşehir olarak yardımların uygun ortamlarda depolanıyor. Dağıtılması için ihtiyaç duyulan Lojistik deponun yapım çalışması ise son aşamaya geldi." dedi.

Suruç’ta Büyükşehir Belediyesi olarak 140 personel ve 40 araçla insani yardım ile altyapı hizmetlerimizi aralıksız bir şekilde sürdürdüklerine değinen Başkan Güvenç, ilçe belediyeleri de kendi araç ve personelleriyle misafirlere hizmet sunduğunu ifade etti.

Suriyeli Misafirlerin çocuklarına verilen eğitim hizmetlerine dair verileri de paylaşan Güvenç, 2013 yılında öncelikli olarak çocukların eğitim ihtiyacının karşılanması amacıyla eğitim merkezleri kurulduğunu belirterek, "Halen kamplarda 25 bin 97 ve kamp dışında 8 bin 587 öğrenciye bin 420 gönüllü Suriyeli öğretmen tarafından eğitim veriliyor. 1 ay içinde Suruç ilçemizde faaliyete geçecek olan 32 bin 500 kişilik kampta ise 3 bin öğrenciye daha eğitim verilecek. Eğitim konusunda ciddi kapasite artırımına ihtiyaç bulunduğunu ve tüm çocukların eğitim hakkına kavuşması gerekiyor” dedi.

Çalıştay’da Kobani (Ayn el Arap) konusunda ayrı bir başlık açan Başkan Güvenç, "19 Eylül 2014 tarihinde milletvekili ve il başkanıyla birlikte bizzat sınır hattına giderek çatışma bölgesinden kaçan mültecilerin Suruç sınırından girişlerini sağladık. Ani bir şekilde oluşan durumunda sadece 2 günde sınırdan 125 bin kişi, toplam da yaklaşık 200 bin kişi Şanlıurfa’ya geçiş yaptı. Kobani’den gelip sınırdan geçiş yapanlara acilen su, sıcak çorba, battaniye verilmesi, sınırdan barınma merkezlerine otobüs ile ulaşım gibi ihtiyaçları Büyükşehir Belediyesi tarafından karşılandı. Sivil Toplum Kuruluşlarının desteği ile Büyükşehir Belediyemiz tarafından her gün düzenli olarak 18 bin kişiye sıcak çorba ikramına devam ediyor. Geçici barınma merkezinin alt yapı hizmetlerinin Büyükşehir tarafından gerçekleştirdi. Ortaya çıkabilecek her türlü salgın hastalığa karşı Büyükşehir ekipleri tarafından düzenli olarak ilaçlama çalışmaları yapılıyor. Empati yapılmasının gerektiğini, bu zor koşullarda kriz yönetimiyle daha ağır travmalar yaşanmadan zorlukları tam koordinasyonla aştık” dedi.

Kobani öncesi ve sonrası durum hakkında veriler de paylaşan Güvenç, çatışmalarda yaralananlardan bin 184 kişinin Mürşitpınar Sınır Kapısı’ndan alınarak, Şanlıurfa ve diğer çevre illerdeki hastanelerde tedavi edildiğini ifade etti. Kobani’ye yapılan yardımlar hakkında da bilgi veren Başkan Güvenç, geçişlerin başladığı 19 Eylül sonra Büyükşehir Belediyesi olarak geçen 3 aylık sürede Suruç’taki misafirlere temel gıda, giyinme, alt yapı ve temizlik malzemeleri gibi ihtiyaçlar için yaklaşık 4 Milyon 250 Bin TL harcama yapıldığının altını çizdi. Gaziantep Suriyeli Mülteciler Hukuk Bürosu Sorumlusu Suriye’de Hakimlik yapan Ali Ahmet ise, çalıştayda yaptığı konuşmada, Osmanlı’nın torunları, evlatları olan Tükiye’nin kendilerine sahip çıktığını ve kapılarını açtığını aktararak, Dünya’da tek dostlarının Türkiye olduğunu ve Türkiye halkına kendilerine kucak açtığı için teşekkür etti. Şanlıurfa’dan katılan ve görüş değerlendirmelerini sunan Suruç Kaymakamı Abdullah Çiftçi ise Suruç’taki son durum hakkında bilgi verdi. Yardım Platformu Başkanı Osman Gerem de yardım çalışmaları ile ihtiyaçlar hakkında görüşlerini sundu. Çalıştay, "Suriyeli Mülteciler; 2011’den Günümüze Genel Durum ve Hukuki Boyut", "Ulusal ve Uluslararası Örgütler ve Kamu Kurumlarının Suriyeli Mültecilerle İlgili Çalışmaları", "Eğitim, Sağlık, Barınma ve Altyapı Hizmetleri Konusunda Kamu ve Sivil Toplum Desteği" ve "Suriyeli Mültecilerin Sorunları ve Çözüm Önerileri" başlıklı dört oturumda gerçekleşti.

Toplantıya TİHK Başkanı ve aralarında Şanlıurfa Barosu eski başkanı Av. İrfan Güven’in de bulunduğu TIHK Kurul Üyelerinin yanı sıra; Suruç Kaymakamı Abdullah Çiftçi, Çalışma ve Sosyal Güvenlik, Sağlık, Milli Eğitim Bakanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı, AFAD, Göç Idaresi, çeşitli Üniversite’leri temsilen kamu kurum ve kuruluşlarından temsilciler katılırken Mülteci Hakları alanında çalışan Ulusal ve Uluslararası Kurum ve Kuruluşlar ile Sivil Toplum Kuruluşlarından; BM Mülteciler Yüksek Komiserliği, Kızılay, Uluslararası Af Örgütü, İHD, MAZLUMDER, İHH, Helsinki Yurttaşlar Derneği, Uluslararası Mülteci Hakları Derneği gibi alanında uzman 80 STK temsilcisi katıldı. Şanlıurfa’dan Katılan “Şanlıurfa Sivil Toplum Kuruluşları İnsani Yardım Platformu”nu ise Platform Başkanı Osman Gerem ile Yusuf Mert Temsil etti.