GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı ve Harran Üniversitesi desteğiyle, "GAP Yeşil Enerji Bölgesi Kamusal Entegrasyon Projesi" kapsamında, Yenilenebilir Enerji ve Enerji Verimliliği konularında kalifiye ara eleman yetiştirme eğitimi verildi.

GAPYENEV, düzenlediği eğitim kapsamında Mühendis ve Teknikerlerden oluşan toplam 40 kişilik 3 gruba iki haftalık süreçte, Fotovoltaik Enerji Sistemleri Projelendirme Eğitimi, Fotovoltaik Enerji Sistemleri Kurulum Eğitimi ve Yalıtım Uygulamaları Eğitimi konularında teorik ve uygulamaya yönelik eğitimler gerçekleştirdi. Verilen uygulamalı eğitimler sırasında, Şanlıurfa ilinde bulunan ODAŞ Doğalgaz Çevrim Santraline ait 250 kWp Güneş Enerjisi Santrali, GAP Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ile ortak gerçekleştirilen Mobil Güneş Pili Sulama Sistemi ve Türkiyenin En Büyük Güneş Enerji Kaynaklı Center Pivot Dalgıç Pompa Sulama Sistemi ve Şanlıurfa Organize Sanayi Bölgesinde bulunan yalıtım malzemeleri üreten fabrikalara ziyaretler gerçekleştirildi.

Ayrıca eğitimler akabinde başarılı olan öğrenciler, almış oldukları bu eğitimleri pekiştirmek ve saha tecrübesi kazanmak üzere, sektörde bulunan firmalarda iki hafta boyunca staj yapma imkanına da sahip olacak.

Eğitimin sonunda Osmanbey Yerleşkesinde bulunan GAPYENEV merkezinde düzenlenen sertifika törenine Harran Üniversitesi Rektörü Prof.Dr Ramazan Taşaltın, GAP BKİ Başkanı Sadrettin Karahocagil, öğretim üyeleri ve GAP BKİ yetkilileri katıldı.

Sertifika töreninde konuşan GAPYENEV Merkezi Müdür vekili Doç. Dr. M. Azmi Aktacir, “Harran Üniversitesi GAPYENEV merkezi, gerçekleştirdiği eğitimler, sahip olduğu cihaz altyapısı ve laboratuvar imkanları sayesinde, Türkiye ve Bölgenin Yenilenebilir Enerji ve Enerji Verimliliği alanında önemli bir Ar-Ge merkezidir. Üniversitelerin en önemli görevlerinden biride kalifiye eleman yetiştirmektir. Bu programda bölgemizde sayıları giderek artan güneş enerji santrali için Mühendis ve Tekniker ihtiyacını karşılamaya yönelik bir eğitim verilmiştir” dedi.

İşbirliği içerisinde oldukları Harran Üniversitesi ile her türlü projede görev üstleneceklerini belirten GAP BKİ Başkanı Sadrettin Karahocagil, projenin gerçekleşmesinde emeği geçen tüm hocalara ve üniversite yönetimine teşekkürlerini sundu.

Güneş elde edilen enerjinin bölgemizde kıymetinin çok fazla anlaşılmadığını, GAP idaresi ve Üniversitenin yaptığı projelerle bu enerji çeşidinin daha fazla değer görmesini sağlamaya çalıştıklarını belirten Harran Üniversitesi Rektörü Prof.Dr Ramazan Taşaltın, çiftçilere kaçak elektrik kullanma yerine güneş enerjisi ile sulama yaparak, ülkemizin kalkınmasında örnek olmalarını ve enerji verimliliği konusunu desteklemelerini istedi.

Katılımcılara dağıtılan sertifikaların ardından tören sona erdi.