Siverek’te, Şırnak’ın Uludere ilçesinde üç yıl önce hava operasyonunda hayatını kaybeden 34 kişinin faillerinin bulunmaması protesto edildi.

HDP ve DBP Siverek teşkilatları, Roboski olayının yıldönümü nedeniyle ilçenin Kanlıkuyu parkında bir araya gelerek basın açıklaması yaptı. "Roboski’nin hesabını soracağız, unutursak kalbimiz kurusun" yazılı pankartın açıldığı basın açıklamasında konuşan DBP İlçe Başkanı İbrahim Ayyıldız, Roboski olayının sorumlularının yargı önüne çıkarılması gerekirken, Roboski için adalet isteyen Roboskili ailelere dava açıldığını ifade etti. Ayyıldız, katliamın sorumluları olan asker, sivil, bürokrat ve siyasetçilerin hâla korunduğunu söyledi.

Ayyıldız tarafından okunan basın açıklamasında şu ifadelere yer verildi: "Roboski’de, 3 yıl önce, savaş uçakları 34 insanı katletti. Yaşamını sürdürmek için büyük tehlikeleri göze alarak sınır ticareti yapanları bombaladı. Olayın üzerinden üç yıl geçti, ancak sorumlular yargı önüne çıkarılmadı. Roboski katliamında yakınlarını kaybedenlere bir özür bile çok görüldü.

O günden bugüne, başta Roboskili aileler olmak üzere toplumdaki tüm vicdanlı bireylerin ve demokratik kurumların talebi, sorumluların yargı önüne çıkarılması oldu. Partimiz başta olmak üzere, çeşitli sivil toplum ve insan hakları kuruluşları, demokratik kitle örgütleri, siyasi partiler, hukukçular ve barolar hukuki sürecin takipçisi oldu. Ancak katliamın asker, sivil, bürokrat ve siyasetçi sorumluları bugüne kadar korundu. Haklarında idari soruşturma bile açılmadı. Dava dosyası döndü dolaştı, katliamın karargâhına teslim edildi."

Olayla ilgili soruşturmanın başlatıldığı belirtilen açıklamada, şu ifadeler kullanıldı: Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nca başlatılan soruşturmada, şüphelilerin isimleri dahi tespit edilmeden görevsizlik kararı verildi ve dosya Genelkurmay Askeri Savcılığı’na devredildi. Bu savcılık da soruşturmayı usulen yürüttü, takipsizlik kararı verdi. Buna itiraz başvurusu ise katliama imza atan Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nca reddedildi. Temmuz 2013’te Anayasa Mahkemesi’ne yapılan başvuruda da halen bir sonuç elde edilmedi. Geçmişle yüzleşilmesi, hakikatlerin ortaya çıkarılması güncel bir talebimizdir. Bu katliamın üzerinden ne kadar süre geçerse geçsin, iktidar kendi icraatıyla yüzleşmeyi reddetse de, bu katliamın failleri yargı önüne çıkarılarak cezalandırılmadan kalıcı, adil ve onarıcı bir toplumsal barış sağlanamayacaktır."

19 Aralık Maraş katliamının 36. yıldönümüne girildiği belirtilen açıklamada, şöyle denildi: "Maraş’ta, 400 üzerinde kişi katledilmiş, insanlar evlerini terk ederek başka şehirlere, başka ülkelere göç etmişlerdir. Maraş katliamını gerçekleştirenler ve arkasındaki güçler açığa çıkarılmamıştır. Devlet, Roboski’de olduğu gibi Maraş’ta, Çorum’da, Sivas’ta katilleri ve arkasındaki güçleri gizlemeye korumaya devam etmektedir. Roboski katliamının yıldönümünde geçmişten bugüne Kürt halkına yapılan bütün insanlık dışı uygulamaları kınıyoruz. Barışın, özgürlüğün, insanca yaşamın bu topraklarda mücadelemizle kök salacağına olan inancımızla hepinizi selamlıyoruz."