Şanlıurfa’nın Siverek ilçesinde bir araya gelen sivil toplum kuruluşları düzenledikleri kitlesel basın açıklaması ile İmam Hatip okullarına yapılan çirkin saldırıyı kınadı.

Siverek ilçesinde kimliği belirsiz kişiler tarafından yakılan Mehmet Akif Ersoy Anadolu İmam Hatip Lisesine yönelik kundaklama girişimine tepkiler devam ediyor.

İlçedeki sivil toplum kuruluşları bu gün saat 12.30’da Hürriyet Caddesi üzerinde bulunan Lezgo’nun Parkı’nda düzenledikleri kitlesel basın açıklaması ile Mehmet Akif Ersoy Anadolu İmam Hatip Lisesine yönelik kundaklama girişimini kınadı. Sivil toplum kuruluşlarının aldığı karar nedeniyle açıklamada herhangi bir slogan atılmadı. Basın açıklamasını grup adına Eğitim Bir-Sen Siverek Temsilcisi Fikret Aslanparçası okudu.

Aslanparçası, Mehmet Akif Ersoy Anadolu İmam Hatip Lisesine yönelik saldırı gerçekleştirildiğine dikkat çekilerek şu ifadelere yer verdi, “Saldırıda okul binasının öğretmenler odası ve bazı sınıfları ateşe verilerek kullanılamaz hale getirilmiştir. Öncelikle, başta okul yönetimi, öğretmenleri, öğrencileri ve öğrenci velileri olmak üzere tüm Siverek halkına geçmiş olsun diyor ve bu tarz çirkin saldırıların bir daha vuku bulmamasını bekliyoruz.

Aslanparçası, açıklamasında, geçtiğimiz günlerde de Necip Fazıl Kısakürek İmam Hatip Ortaokuluna yönelik bir yakma girişiminde bulunulduğuna dikkat çekilerek bu girişimde okul binasının herhangi bir zarar görmediği ifade edildi. Açıklamamın devamında İmam Hatiplere yönelik yapılan saldırıların tesadüf olmadığına vurgu yaparak, “Kısa aralıklarla üst üste iki imam hatip okuluna yönelik yapılan bu saldırılar; asıl hedeflenenin imam hatip okulları üzerinden İslami değerler ve kurumlar olduğunu açıkça göstermektedir. Bu okullarda verilen eğitimin İslami ilimleri de kapsaması öteden beri Türkiye’de birtakım kesimleri rahatsız etmiştir. En son örneklerini 28 Şubat’ta gördüğümüz imam hatip okullarına yönelik tahammülsüzlüğün son halkalarını da bu tür olaylarla müşahede etmiş bulunmaktayız. Birtakım kesimler imam hatip okullarının toplum nezdinde ki itibarına tahammül edemeyerek onlara olan rağbeti azaltma adına büyük çabalar sarf etmektedirler” dedi.

Şiddetin acizlerin kullandığı bir yöntem olduğuna dikkat çeken Aslanparçası, “Kendi düşünsel zeminlerine güvenenler hiçbir zaman şiddetten medet ummazlar. Halkın değerlerini şiddet kullanarak engellemeye çalışanların bu çabası beyhude bir çabadır. Biz, imam hatip okullarına reva görülen bu zulmün değişik versiyonlarını 28 Şubat’ta da görmüştük. Toplumun İslami değerlere sarılmasını kendileri açısından bir tehdit olarak algılayanların ilk saldırdıkları alanlardan birinin de imam hatip okulları olduğunu görüyoruz. Yetişen imam hatip neslini tehdit olarak gördükleri için bu ülkede yüz binlerce gencin hayatını karartma pahasına çekinmeden katsayı zulmünü uygulayanlarla bugün imam hatip okullarına yönelik yakma eylemlerini gerçekleştirenlerin zihniyetleri aynıdır. Bu okullara yönelik gerçekleştirilen saldırılar 28 Şubat’ın bir başka açıdan hortlamasıdır.

Açıklamanın devamında Aslanparçası Kürtlerin tarih boyunca inançlarına bağlı kaldığını altını çizerek, “Mazlum Kürt halkının İslam’ı kabul ettiği günden bugüne yüce dinimiz İslam’a, aziz kitabı Kur’an’a ve izzetli peygamberi Hz. Muhammed’e (SAV) sarsılmaz bir bağla bağlı kalmıştır. Bu bağı ortadan kaldırmaya çalışan her bir güç, İslam’a daha çok bağlanan onurlu bir halkın samimi duruşuna şahitlik etmiştir” dedi.

Saldırının sebebinin ne olursa olsun lanetlediklerine dikkat çeken Aslanparçası, “Bizler, aşağıda imzası bulunan sivil toplum kuruluşları olarak, ister karanlık odakların kirli bir oyunu olsun, ister üç beş kendini bilmezin bir provokasyonu olsun, ister belli odakların 6-7 Ekim olaylarını devam ettirme gayretinin bir sonucu olsun, bu çirkin, menfur saldırıyı şiddetle kınıyor, lanetliyoruz. Müslüman Kürt halkı İslami değerlerini sahip olduğu kurumları sahiplenmek suretiyle, bugüne kadar korumayı nasıl başardıysa bundan sonra da başaracaktır. Bu halkın yakıp yıkmayla işi olmaz. Ancak, bu halk İslami değerlere ve kurumlara yapılan her bir saldırıya, kendi değerlerini ve kurumlarını sahiplenerek en güçlü cevabı verecektir” diye konuştu.

İmam Hatip Okulları Üzerinden İslamın hedef alındığına dikkat çeken Aslanparçası, “İmam-hatip okulları üzerinden İslamı hedef alan hiçbir girişim bu topraklarda karşılık bulamayacaktır. Müslüman halkı, bu türden provokasyonlara alet etmeye çalışanlar bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da umduklarını bulamayacaklardır. Çünkü bu halk şimdiye kadar bu türden provokasyonlara prim vermeyerek, kendisini İslam’dan uzaklaştırmaya çalışan her türlü hesabı boşa çıkarmayı başarmıştır. “İslami” vasıflar taşıyan her bir kişiyi veya kurumu, bağlantısı olmadığı çok iyi biliniyor olmasına rağmen, İŞİD’le ilişkilendirerek mahkum etmeye ve gözden düşürmeye çalışan çabalar halkın vicdanında mahkum edilmiştir" ifadelerini kullandı.

Açıklamanın sonunda saldırıyı gerçekleştirenlerin derhal tespit edilmesi ve hukuk önünde hesap vermesi gerektiğini vurgulayan Aslanparçası, “Aksi halde bunu yapanların bir daha aynı saldırganlığı gerçekleştirme konusunda cesaretlenecekleri unutulmamalıdır” şeklinde konuştu.

Basın açıklamasının ardından grup sessizce dağıldı.