Günümüzde birçok meslek grubu daha çok ellerini kullanarak mesleklerini icra etmektedir. Masabaşı çalışanı olup gün içinde vaktinin çoğunu klavye başında geçirenler , müzisyenler ,cerrahlar, ev hanımları vs. bu grupta sayılabilir. Ellerin bu kadar çok kullanılması bazı sıkıntıları da beraberinde getirebilmektedir.
   Elimizdeki kasların çalışması ve duyusunun hissedilmesi üç adet sinir tarafından sağlanır. Bu sinirlerin en büyüğü Median sinirdir. Median sinir el bileğinin orta kısmında bir tünel içerisinden avuç içine girer. Median sinirin bu  tünelde sıkışması ‘Karpal Tünel Sendromu’(ile el bileği sinir sıkışması ) olarak adlandırılır.
 Genellikle 30-50 yaş arasında ve kadınlarda 3 kat daha fazla görülür.
Sebepleri nelerdir?
Özellikle uzun süreli ve tekrar gerektiren işler  eldeki tendonların kalınlaşmasına ve buna bağlı sinir üzerinde bası oluşmasına sebep olmaktadır. Şeker hastalığı, romatoid artrit, hipotroidi, aşırı şişmanlık, gut gibi diğer başka hastalıkların etkisiyle de ortaya çıkabilir.  Ayrıca gebelik döneminde de bu hastalığa sık rastlanır.
Belirtileri nelerdir?
Özellikle geceleri ya da tekrarlayan zorlayıcı el hareketleri ile ortaya çıkan ve elin sallanması veya pozisyonunun değiştirilmesi ile hafifleyen uyuşma, yanma, karıncalanma ve ağrı en sık görülen belirtilerdir. Sık görülen diğer bir belirti elde beceriksizlik olması veya küçük objelerin sık sık düşürülmesidir.
 
Nasıl teşhis edilir?
Hastanın ifadeleri, hekimin yapacağı ayrıntılı  muayene teşhise büyük ölçüde yardımcı olur. Kesin teşhis EMG ölçümü ile yapılır. Hastalığın derecesini belirlemek için de EMG gereklidir.
Tedavi
İstirahat, ilaç ve fizik tedaviye cevap vermeyen nadir vakalarda cerrahi girişim gerekebilir, ancak tedavide çok geç kalınmamışsa cerrahiye gerek kalmadan hastalık iyileştirilebilir. Fizik tedavide: ısı ajanları, ultrason,  sinir mobilizasyonları, egzersizler ve son günlerde popüler olan bantlama gibi yöntemler  kullanılabilmektedir. Fizyoterapi ile el bileği sinir sıkışması ( karpal tünel sendromu ) tedavisinde, %90’ın üzerinde başarı sağlanmaktadır. Gece kullanılacak istirahat splintleri de şikayetleri azaltmakta ve hastalığın ilerlemesini büyük ölçüde engellemektedir.
  
    
 
ÖNERİLER:
·Bilgisayar kullanırken zaman zaman ellerinizi dinlendirin.
· Ev işlerinde bileğe çok güç bindiren işlerde dikkatli olun.
·Gece uyurken bileğinizin üstüne yatmayın.