Sinop Üniversitesi Şehit Yakınları ve Gaziler Öğrenci Kulübü tarafından “Kore Savaşı’nın 64. Yıl Dönümü Anma Programı” düzenlendi.

Bilimsel ve Teknolojik Araştırmalar Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde (SÜBİTAM) düzenlenen programa Sinop Valisi Yavuz Selim Köşger, İl Jandarma ve Garnizon Komutanı J. Alb. Şefaattin Serten, Sinop Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Recep Bircan, kurum ve daire amirleri, akademisyenler, Kore gazileri ve öğrenciler katıldı. Programda öğrenciler, Kore gazileri ile buluşarak, o günleri birinci ağızdan dinleme imkanı buldu.

Açılış konuşmasını Sinop Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Recep Bircan yaptı. Bircan konuşmasında, “Bugün 1950’de başlayan ve 3 yıl süren Kore Savaşı’nın 64. yıl dönümü. Ne mutlu vatanı milleti uğruna Allah rızası için şehit düşenlere. Toplumumuzun değerleri olan gazilerimizle bir araya gelmemize vesile olan, bu güzel programın hazırlanmasında emeği geçen, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğümüze ve Sabri Boztepe Hocamıza çok teşekkür ediyorum” dedi.

Açılış konuşmasının ardından Sinop Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Okutmanı Sabri Boztepe Kore Savaşı’nın tarihini anlatırken, Kore gazileri de o günlerde yaşadıkları zorlukları ve sıkıntıları dile getirdi.

Gazilerin anılarını anlatmasından sonra konuşan Vali Yavuz Selim Köşger, “Belki Sinop tarihindeki en anlamlı programlardan birisini icra ediyoruz. Bu töreni tertip eden düzenleyen bütün arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. Bizim millet olarak dünya milletleri arasında onlara üstün gelen onlardan farklı olan birkaç hususiyetimiz var. Bizim millet olarak güçlü yönlerimizden birisi devlet organizmasını kurabilmek. Tarihin kaydettiği 16 devleti kurmuşuz. Belki de daha fazlası var. Bunu sağlayan en üstün tarafımızda savaşmayı bilen, vatanı için milleti için kutsal değerleri için ölmesini bilen bir millet oluşumuz. Gerektiğinde vatan için mukaddesat için canını o uğurda feda etmeyi bilen bir milletiz. Bu yıl Kore’ye gitme imkanı buldum. Bu ziyarette hangi diplomatik temasta bulunmuşsak orada bize gösterilen saygı, bize gösterilen hürmet kardeşliğin ötesinde bir şeydi. Bunun sebebi işte bu kahramanlar. Bu kahramanlar 1950’de sadece devlet için millet için tereddüt etmeden birçoğu gönüllü bir şekilde yola çıkmışlar. Ve orada öylesine kahramanca savaşmışlar ki tüm dünyayı kendilerine hayran bırakmışlar” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından Kore gazilerine göstermiş oldukları cesaretlerden dolayı plaketleri verildi.