Sinop’ta Kırım Savaşı deniz şehitleri çeşitli etkinliklerle anıldı.

Sinop Müzesi bahçesinde düzenlenen anma törenine Sinop Valisi Yavuz Selim Köşger, Belediye Başkanı Baki Ergül, İl Emniyet Müdürü Yusuf Biner, İl Müftüsü Mustafa Erkan, STK temsilcileri, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı. Anma töreni saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı. Törende konuşan Sinop Belediye Başkanı Baki Ergül, "1853’te Sinop baskınında şehit olan kıymetli evlatlarımız için bir anma günü. Geçmişine sahip çıkmayan özellikle gençlere söylüyorum; geçmişine sahip çıkmayan toplumların gelecekten bahsetmeye hakları olmaz. Geçmişimizi hiçbir zaman unutmayacağız, her zaman ona değer vereceğiz, onu anacağız geçmiştekiler neler yapmış, o şehitlerimizle beraber hepsini rahmetle anıyoruz" dedi.

Ergül’ün konuşmasının ardından Seyit Bilal Camisi imam hatibi Selahattin Başkaya tarafından Kur’an-ı Kerim tilaveti yapıldı. Daha sonra Sinop İl Müftüsü Mustafa Erkan tarafından şehitler için dualar okundu. Yapılan dualardan sonra müze bahçesinde bulunan şehitlik anıtına çelenk sunuldu.

Konu ile ilgili konuşan Sinop Valisi Yavuz Selim Köşger, “161. yıl dönümünde deniz şehitlerimizi Sinopluların, STK’ların sahiplenmesi ve kendilerinin geliştirdiği spontane bir inisiyatif ile bugün anmaları ve hatırlamaları sevindirici bir durum. Demek ki gençlerimiz, milletimiz tarihine, geçmişine, ecdadına sahip çıkıyor, bilinçli bir şekilde hareket etmeye başlıyor. Yani bu, resmi bir tören olmadan sivil toplum kuruluşları kendiliğinden harekete geçerek bu organizasyonu yaptılar. Biz onlara yardımcı olduk sadece. 1853 30 Kasım çok önemli tabii Türk tarihi için, dünya tarihi için. Kırım Savaşı çok önemli bir savaş. O harbin muharebelerinden birisi burada ki deniz muharebesi, başkanımız da ifade etti, ahşap teknelerimizin ile yaptığımız en son savaş. Allah o günleri bir daha göstermesin diyoruz. Öyle yenilgiler, sıkıntılar bir daha yaşamasın milletimiz. Onun için de geleceğe çok iyi hazırlanmamız lazım” diye konuştu.

Sinop Müzesi bahçesinde yer alan ve kapalı olan şehitlik giriş kapısının açılıp açılmayacağı sorusuna ise Köşker, “O kapı epeydir kapalı. Ben 1.5 yıldır burudayım, benden çok önce kapatılmış. Tabi kapatırken bir takım saikler var, kapatılmaya sebep olan bir ortam var. O ortam eğer çözülmüşse oradaki sorun açılır” cevabını verdi.

Çelenk sunumu sonrası öğrenciler Sinop İskelesi’ne inerek denize çelenk bıraktı.