Cizre’de Engelsiz Hayat Derneği tarafından Dünya Engelliler Günü dolayısıyla etkinlik düzenlendi.

Şırnak’ın Cizre İlçesinde Engelsiz Hayat Derneği tarafından Dünya Engelliler Günü dolayısıyla düzenlenen etkinlikte engelliler, yetkililerden kendilerine sahip çıkmasını isterken, 20 engelliye tekerlekli sandalye dağıtıldı.

Cizre Engelsiz Hayat Derneği’nin 3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla düzenlediği etkinlikte, Cizre Belediyesi tarafından tahsis edilen 100 tekerlekli sandalye’den 20’si törenle ihtiyaç sahiplerine dağıtıldı.

3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nde konuşan ve kendisi de bedensel engelli olan Cizre Engelsiz Hayat Derneği Başkanı Gülizar Ölmez, ilçede engellilerin daha rahat hareket edebilmesi için gerek ulaşımda gerekse diğer alanlardaki fiziki engellerin ortadan kaldırılmasını ve yetkililerin bu konuda kendilerine destek ve yardımcı olmasını istediğini belirtti.

Cizre Belediye Eş Başkanı Leyla İmret ise, "Öncelikli olarak bütün engelli vatandaşların 3 Aralık Dünya Engelliler gününü kutluyorum. Doğrusu biz bu şehre bakarken ’Engelliler için biz ne yaptık?’ diye sormamız gerekir. Gerek burada bulunan kurumlar gerekse Belediye Başkanı olarak hepimizin kendimize bu soruyu sorması gerekir. Ama doğrusunu söylemek gerekirse biz şehir içinde engelliler için herhangi bir şey yapamadık. Şehir içinde onlara göre şehir dizaynı yapamadık ve bu eksiklik yüzünden öncelikle Belediye Eş Başkanı olarak tüm engelli vatandaşlarımızdan özür diliyoruz. Bu eksiliği göz önünde bulundurup telafi etmeye çalışacağız. Cizre’de engelsiz bir insan nasıl kolaylıkla yaşamını sürdürebiliyorsa, engelli bir insanın da aynı şekilde yaşamını sürdürme hakkı vardır. Biz bundan sonra yapacağımız her plan ve projede engellileri de göz önünde bulunduracağız. Bu anlamda da belediye meclisi olarak bir karar aldık ve belediye bünyesinde engelliler için de bir birimin oluşturulması kararını aldık. Engellilerin unutulmaması için biz bu birimi kurduk. Hiç bir konuda ihmal edilmemeleri, onlara rahat bir yaşam sunulması, her konuda onların görüşlerinin de alınması ve haklarının korunması için bu arkadaşlar tüm engellileri temsil edeceklerdir." dedi.

İmret’ten sonra kürsüye çıkan Cizre Kaymakamı Mehmet Şamil Horasanlı, "Dünya Engelliler günü diyoruz ancak o engelin öncelikle bizim kendi zihnimizin olduğunu unutmamamız lazım. Zira burada ’engelli olmayan herkes’ birer engelli adayıdır. Çalışmalarımızı yada faaliyetlerimizi bu doğrultuda sürdürmeliyiz. Son on beş seneye baktığımızda engelliler için sosyal devlet adına ciddi çalışmaların yapıldığını görüyoruz. Gerekli engelli bakım aylığıdır, evde bakım aylığıdır, engellilerin sosyal etkinliklerden yararlanması faaliyetleri gibi ciddi çalışmalar var. Yeterli mi? Hayır değil. Ama daha iyi seviyelere gelecektir. Ancak engellilerin hak ettiği seviyeye gelmesi için biraz daha gayret etmeliyiz" dedi.

Horasanlı,”Cizre’de engellilere yönelik Batman’da ya da başka yerlerde olmayan güzel çalışmalar var. Ama bunların engellilere yansıtılması Cizre’nin huzuruna bağlıdır. Zaten bunu söylerken de kendi içinde keşmekeş olan ve huzuru arayan bir Cizre’yi, birde engelleri ile engellilere yeniden daha yaşanılmaz hale getirmememiz lazım. Fakat huzur olmadıktan sonra biz Gülizar’la üç saat ilgilenebiliyorsak bugün bir saat ilgilenebiliyoruz. Bir saat ilgilenilirken asayiş ve güvenlik konuları önceliğimiz olduğu zaman bu süreyi yarım saate indirgemek zorunda kalacağız. Dolayısıyla bu zulmü Gülizar’lar hakketmiyor. Cizre’yi hep beraber daha yaşanılabilir bir hale getirebilmek bizim elimizde. Kimse kendini geri çekmesin ve kendinizi küçük görmeyin. Çünkü Cizre bu huzuru hak ediyor. Bunu yapabilecek potansiyel de var burada. Burada kadim bir medeniyet var. Engelliler bunun sadece bir parçası ve çok güç bir şekilde hizmet götürülebilir. Ama öncelikle iç huzurumuzu sağlamamız lazım. Dolayısıyla bu potansiyel var derken onlara çok ufak bir destek vermek lazım. Yani çok basit şeylerle çok güzel şeyler elde edebiliriz. Ama bu huzura, birlikteliğe bağlı. Demokratik anlamda tepkilerimizi gösterip ortak huzuru sağlamaya bağlıdır. Ancak bu birlikteliği sağlayamazsak biz başka şeylerle meşgul olacağız ve bu arada Gülizar’lar, Nurettin’ler araya kaynayıp unutulacak. Buna hakkımız yoktur. Bu duygu ve düşüncelerle bu gecenin düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür ederim” dedi.

Yapılan konuşmalarından sonra etkinlik, gününün anlam ve önemini belirten sinevizyon gösterileri ve derneğin faaliyet raporunun okunması ile devam etti. Akabinde Cizre Belediyesi tarafından tahsis edilen 100 tekerlekli sandalye’den 20’si Kaymakam, Belediye Başkanı, Emniyet Müdürü, TSO Başkanı ve diğer davetliler tarafından törenle ihtiyaç sahiplerine dağıtıldı. Sandalye dağıtım töreninde Cizre Kaymakamı Mehmet Şamil Horasanlı, Belediye Başkanı Leyla İmret ve Emniyet Müdürü Ozan Başurgan engelli çocuklarla yakından ilgilenip, aileleri ile bilgi alışverişinde bulundu.

Etkinlik, engellilerin canlı müzik eşliğinde kendi seslendirdikleri şarkı ve türkülerle son buldu.