Cumhuriyet Üniversitesi’nin (CÜ) 40. yılı etkinlikleri ve Teknoloji Fakültesi Seminer Dizisi (TEKNO-SEM) kapsamında düzenlenen ve YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Durmuş Günay’ın konuşmacı olarak katıldığı "Üniversitenin Anlamı ve Yükseköğretim" konulu konferans gerçekleştirildi.

CÜ Kültür Merkezi’nde gerçekleşen konferansa Rektör Prof. Dr. Faruk Kocacık, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Ali Erkul, Prof. Dr. Sami Hizmetli, Belediye Başkan Yardımcısı Ahmet Özaydın, fakülte dekanları, yüksekokul müdürleri, öğretim üyeleri, davetliler ve öğrenciler katıldı.

Konferansta konuşan Rektör Kocacık, Prof. Dr. Günay’ın YÖK’deki yoğun programlarına rağmen,üniversiteye gelerek konferans vermesinden dolayı onur duyduklarını belirterek, konferansı düzenleyen Teknoloji Fakültesi Dekanlığına ve programa emeği geçenlere teşekkür etti.

YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Günay, yükseköğretimin 3 temel unsurunun araştırma, eğitim ve topluma hizmet olduğunu ifade etti. Bu kavramların içinde araştırmanın öne çıktığını belirten Günay, üniversitelerin araştıran kurumlar olması, üniversitelerin yetiştirdiği elemanların yaptığı araştırmalarla, uluslararası alanda rekabet edebilecek donanıma sahip olmaları gerektiğini söyledi.

Üniversitelerin kültür ortamları olduğunu belirten Günay, “Üniversiteler, bireyin herhangi bir mesleğin ideal bir üyesi olmasını sağlayan önemli bir kurumdur. Kültür, bilimsel bilgi de dahil her türlü bilgi alanıdır. Üniversite öncelikle eğitim verdiği insana kültür kazandırmalıdır. Üniversitenin sistemi, şeffaflığın sağlandığı, bir kefesinde özerklik ve özgürlük, öteki kefesinde kalite güvencesi ve hesap verilebilirlik bulunan bir terazi dengesi içinde yürütülmelidir. Üniversiteler bilgi-tabanlı toplum inşasının ana aktörlerindendir. Araştırmalar yoluyla elde edilen bilginin eğitim ve öğretim faaliyetleriyle yayılması ve insan sermayesinin geliştirilmesiyle üniversiteler; insanlığın bilgi ufkunu genişletir ve diğer etkinlikleriyle toplum kesimlerine bilgiyi transfer ederler. Mevcut endüstri ile çalışmalar yaparak yeni endüstrilerin doğumunu hazırlarlar”.

Konferansın ardından Rektör Kocacık, Prof. Dr. Günay’a plaket, Teknoloji Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Orhan Tatar ise günün anısına teşekkür belgesi takdim etti.