Sivas Halk Sağlığı Müdürlü Levent Sağlam, "Organ bağışı sayısını artırmak ve halkımızda organ bağışı bilincini geliştirmek amacıyla her yıl 3-9 Kasım tarihleri arasında ’Organ Bağış Haftası’ etkinlikleri yapılmaktadır” dedi.

3-9 Kasım arasında gerçekleştirilen Organ Bağış Haftası nedeniyle açıklamalarda bulunan Halk Sağlığı Müdürü Levent Sağlam, “Organ bağışı; bir kişinin hayatta iken serbest iradesi ile tıbben yaşamı sona erdikten sonra doku ve organlarının başka hastaların tedavisi için kullanılmasına izin vermesi ve bunu belgelendirmesidir. Ülkemizde böbrek, deri, karaciğer, kalp, akciğer, pankreas, incebağırsak, kemik, kemik iliği, kornea, kalp kapağı nakil yapılan organ ve dokulardandır.18 yaş ve üzeri akli dengesi yerinde olan herkes organ bağışı yapabilir ve organ bağışı kartı sahibi olabilir” dedi.

Sağlam, “Organ bağışında bulunmak isteyen vatandaşlarımızın il sağlık müdürlüklerine, devlet hastanelerine, özel hastanelere, organ ve doku bağışı koordinatörlüğüne, organ bağışı konusunda faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşlarına, toplum sağlığı merkezlerine, aile sağlığı merkezlerine başvuruda bulunmaları yeterlidir. Tedavisi sadece organ ve doku nakli ile mümkün olan hastalıklar, tüm dünyanın olduğu gibi ülkemizin de önemli sağlık sorunlarından biridir. Organ ve doku nakli bekleyen hastaların sayısı her geçen gün artmaktadır ancak organ bağışı ve organ nakli sayılarının yetersizliği, organ yetmezliği nedeniyle tedavi görmekte olan birçok hastanın organ beklerken hayatını kaybetmesine neden olmaktadır. Hastaların yaşam süresi ve kalitesinde, ülke ekonomisi ve iş gücünde ağır kayıplara yol açan söz konusu organ yetmezlikleri önemli bir sağlık sorunu olarak gündemdeki yerini korumakta olup, organ bağışı ve nakli sayılarının artırılması Sağlık Bakanlığımızın öncelikli hedeflerindendir. Organ bağışının artırılması için kamuoyunda bu konudaki bilgi eksikliğinin giderilmesi, organ bağışı bilincinin geliştirilmesi ve halkın organ ve doku bağışı konusunda teşvik edilmesi gerekmektedir. Bu konuda bütün sağlık kurumlarına, eğitim kurumlarına, basına ve sivil toplum kuruluşlarına önemli görevler düşmektedir” diye konuştu.