Hayat Ağacı Dergisi’nin 26’ıncı sayısı okuyucuların beğenisine sunuldu.

Türkiye’nin en uzun soluklu şehir dergilerinden olan Hayat Ağacı, 26’ıncı sayısı ile okurlarının huzuruna çıktı. ‘Şehre Hayat Pompalayan Yürek: Cer Atelyesi’ kapak sloganı ile yayınlanan 26’ıncı sayıda Sivas şehir kültürüne dair 18 dosyaya, 100’ün üzerinde fotoğrafa ve vesikaya yer verildi. Bu sayıda da şehir hayatının değişik yüzlerini gösteren siyah beyaz ve renkli fotoğraflar dergi sayfalarında kullanıldı. Her sayısında şehre estetik pencereler açan Hayat Ağacı, son sayısında da derinlikli metinlerle değerli fotoğrafları bir araya getirerek okurlarını, şehrin zaman içindeki halleri arasında bir yolculuğa çıkardı.

26’ıncı sayıda, Sivas’ın sosyal ve ekonomik hayatında çok büyük bir öneme sahip olan Cer Atelyesi’yle ilgili üç dosyaya yer verdi. Tekin Şener, Cer Atelyesi’nin Sivas’ın şehir hayatında yol açtığı değişikliklerin izini sürerken Talip Mert, Cumhuriyet Arşivi’nde bulduğu, Vekiller Heyeti tarafından Cer Atelyesi’nin kuruluş safhasında çıkarılan kararnamelerden örnekler sundu. Bir sanayi ve teknoloji müzesi olan ve kurumun 75 yıllık hafızasını gözler önüne seren TÜDEMSAŞ Müzesi de teferruatıyla dergide anlatıldı.

Hilmi Arıç, “Hamam Âdabı ve Safası Üzerine” başlıklı yazısında, Sivas’ta halen canlılığını sürdüren hamam kültürü ve folkloruna dair bilgiler verdi. 1930’lu yılların başında Sivas Lisesi’nde, Ahmet Kutsi Tecer’in mesul müdürlüğünde çıkarılan Toplantı Dergisi Erhan Paşazade tarafından anlatıldı. Dönemin lise fotoğraflarına yer verilen dosyada Toplantı Dergisi’nde yayımlanan yazılar, şiirler, çeviriler, haberler hülasa edildi. Cahit Külebi’nin de ilk şiirlerinin yayınlandığı bu dergi gün yüzüne çıkarıldı. Prof. Dr. Kemalettin Kuzucu’nun Ahmed Rasim’in 1917’deki Sivas yolculuğunu ve Haluk Çağdaş’ın kentteki resmi törenleri anlattığı yazıları tarihi derinlik katan yazılar oldu.

Kendi icadı olan ve Sivas’ta tasarlayıp yaptırdığı tezgahta dokuduğu Küre Halı üzerine Yener Okatan’la söyleşi; Adnan Yolalan’ın 1960’lı yıllarda şehirlerarası yolculukların başladığı garajları anlattığı yazısı, Müjgan Üçer’in Sivas’ın son yüz elli yıllık sağlık hizmetleri tarihini anlattığı değerli araştırması Hayat Ağacı okurlarının ilgiyle okuyacakları dosyalar arasında yer buldu.

Ayrıca Hüseyin Kaya, Uğur Tuztaşı, Kadir Pürlü, Faruk Aburşu, Muharrem Tağızade gibi yazarların şehir kültürüne dair yazıları da 26’ıncı sayıda okurları ile buluştu.