Sivas’ta ikinci Cumhurbaşkanı İsmet İnönü’nün bir dönem ikamet ettiği İnönü Konağı restore edilecek.

İl Özel İdaresi İmar ve Kentsel İyileştirme Müdürlüğü Koruma Uygulama ve Denetim Bürosu (KUDEB) ekiplerince yapılan çalışmalar ile Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu’nun kararı sonrası konakta kapsamlı restorasyon çalışması başlatıldı. Alınan kararın ardından aslına uygun restore edilmeyen ve taşıyıcıları çürüyen konağın yeniden imar edilmesi için çalışma başlatıldı.

Kentte bulunan kültürel varlıklara büyük önem verdiklerini dile getiren İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Salih Ayhan, “İnönü Konağı’nda sıva çatlakları ile ahşap deformasyonlar görülmesi üzerine Sivas Koruma Kurulu’nun basit onarım izni doğrultusunda başlatılan çalışmalarda, sıvaların kazınması sonucu tüm taşıyıcıların çürüdüğü mevcut strüktürün yapıyı taşıyamayacak durumda olduğu tespit edildi. Geçmiş yıllarda yapılan restorasyon çalışmaları ile konağın beden duvarlarında orijinaline uygun olmayan ahşap karkas arası dolguların kullanıldığı ortaya çıktı. Taşıyıcı sisteme müdahale edilmesi gerektiğinden bu konağımız Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulunun kararı gereği basit onarım kapsamından çıkarılarak esaslı onarıma alınması kararlaştırıldı.” dedi.

Konağın basit onarım işinin tasfiye edildiğini, projenin yenilendiğini ve konunun Koruma Kuruluna iletildiğini hatırlatan Ayhan, “İnönü Konağı’nın restorasyon işi yeniden ihale edildi. Bu çalışmanın kaynağını da Kelkit Havzası Kalkınma Birliği’nden talep ettik ve işin yüzde 80’lik kısmının bütçesini karşıladık. İnönü Konağı’nda aslına uygun şekilde büyük onarım gerçekleştireceğiz. Mülkiyeti İdaremize ait olan konağın daha fonksiyonel olabilmesi için yapı ile birlikte bahçesinde de peyzaj çalışmaları başlatıldı. Bu konu ile ilgili de ÇEKÜL Vakfı ile çalışmamız devam etmektedir. Kışın projesini bitirip yazın da peyzaj uygulamalarını yapacağız. Bu doğrultuda düzenlenecek yeni proje ile İnönü Konağı sadece ziyaretçilerin gezebildiği ve ağırlandığı bir mekan olacak.” diye konuştu.