Sivas İl Sağlık Müdürü Bahattin İlter, Organ ve Doku Bağışı Haftası nedeniyle yaptığı açıklamada, “Bırakacağınız en güzel miras, hayattayken yapacağınız organ bağışıdır” dedi.

İlter açıklamasında, “Tıbbın hızla geliştiği 21’inci yüzyılda pek çok hastalık tanımlanmış, yeni tedavi yöntemleri geliştirilmiştir. Organ nakli bu tedavi yöntemlerinden biridir. Görev yapamayacak kadar hasta ve hatta vücuda zarar veren organın sağlamı ile değiştirilmesi işlemine organ nakli denilmektedir. İleri kalp, karaciğer ve böbrek yetmezliği olan hastalarda sağlıklı yaşam ancak organ nakli ile mümkün olmaktadır. Bu hastalıklar tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de en önemli sağlık sorunlarının başında yer almaktadır” dedi.

“Bağışlanan organları alacak hastalar öncelikle kan grubu ve doku uyumuna yaş, boy, kilo gibi kriterlere ve tıbbi aciliyet durumuna göre belirlenir. Bu işlemler yapılırken cins, ırk, din ve cinsiyet ayrımı yapılmaz” diyen İlter şunları kaydetti; “Diyanet İşleri Başkanlığının ‘Organ bağışı konusunda, İslam dini açısından hiçbir sakınca olmadığı, hayat kurtarmaya vesile olunmasının çok önemli bir insani görev olduğu’ yönünde yayınladığı fetva, konuya dini yönden önemli bir açıklık getirmiştir. Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu, Organ bağışını, insanın insana yapabileceği en büyük yardım olarak tanımlanmış ve organ naklinin caiz olduğunu bildirmiştir.Diğer İslam ülkelerinde de ve bütün büyük dinlerde de benzer kararlar mevcuttur. İlimizde 2011 yılında 395 kişi, 2012 yılında 390 kişi, 2013 yılı ilk 10 ayda 369 kişi organ bağışında bulunmuştur. Sivas İl Sağlık Müdürlüğü olarak 3 - 9 Kasım Organ ve Doku Bağışı Haftasında çeşitli etkinlik ve programlar düzenlemekteyiz. Ayrıca İlimizdeki tüm sağlık kuruluşlarına konu ile ilgili afiş ve broşürler dağıtılmıştır. Amacımız organ bağışı konusunda toplum bilinci oluşturmak, ilgili tüm kesimlerin konuya ilgisini artırmaktır. Şuan Türkiye genelinde binlerce hasta organ beklemekte ölümle yaşam arasındaki çizgide hayata umutla tutunmaya çalışmaktadır. Organ bağışı konusunda toplum olarak hassasiyet göstermeli, organ nakli gerektiren hastalıkların her an bizim ve sevdiklerimizin başına gelebileceğini unutmamalıyız. Bir organ bağışının birden fazla hastaya ve yakınlarına umut ışığı olduğu kaçınılmaz bir gerçektir. Bırakacağınız en güzel miras, hayattayken yapacağınız organ bağışıdır.”