Sivas’ın termal turizm alanlarından Sıcak Çermik’te yapılan yeni sondaj çalışmaları sona erdi. Finansmanı İl Özel İdaresi tarafından karşılanan, sondaj çalışmaları ise MTA Genel Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen termal su arama çalışmaları sonrası yeni açılan kuyudan 120 litre, 46.5 derece sıcaklıkta termal su bulundu.

Yapılan çalışmaları yerinde görmek ve sondaj hakkında bilgi almak üzere Sıcak Çermik’e giden Vali Alim Barut, termal suyun bulunduğu bölgede incelemelerde bulundu. İnceleme gezisine İl Özel İdaresi Genel Sekreter Salih Ayhan, Yıldızeli Kaymakamı Ahmet Can Pınar, Yıldızeli Belediye Başkanı Yılmaz Navruz, İl Jandarma Alay Komutanı Okçin Akşit, MTA 1. Bölge Müdürü Emrah Ayaz, İl Genel Meclis Üyeleri Nazif Arar ve Ziyaettin Mat katıldı.

İncelemenin ardından yapılan çalışmalar hakkında bilgi veren MTA 1. Bölge Müdürü Emrah AYAZ, Sivas’ın jeotermal, kaplıca kullanımına uygun kaynaklar bakımından marka olabilecek bir şehir durumunda olduğunu belirterek “Sıcak Çermik yöresinde, İl Özel İdare adına birkaç çalışma yaptık. İl Özel İdaresi bizden özellikle dört konuda talepte bulundu. Bunlardan bir tanesi daha önce ekonomik ömrünü yitirmiş olan kuyuların kapatılması çalışması idi. Bu kapsamda MTA 1 nolu kuyuyu ve villalar bölgesindeki bir kuyuyu tamamen kapattık. İkinci aşamada da şu anda bulunduğumuz yörede yeni bir sıcak su kuyusu açtık. Bu kuyu 201 metre olarak yapıldı. Kuyunun ilk 181 metresi örtü kaya niteliğinde bir bölüm olarak geçildi. Burası çakıl taşı, kum taşı, kil taşı litolojisinde ve ince su formasyonu olarak tanımlanan bir bölümdür. Bu bölümün altında sıcak suyu içeren rezervuar kayaya girdik. Bu rezervuar kaya mermerlerden oluşmaktadır ve bol kırıklı çatlaklı ve boşluklu bir ortam içermektedir. Ve kuyu 201 metrede çok yoğun sıcak su gelişi sağladı. Kuyu teçhizinde de çok önemli yenilikler yaptık. Bu kuyuda rezervuar kayaya gelene kadar tamamen kapalı geçtik. Dolayısıyla üstteki kırmızı renkli killerin girişimi söz konusu olmuyor artık. 182 metre ile 200 metre arası filtreli olarak geçildi. 200 metre ile de 201 metre arasında 1 metre yine kapalı boru olarak geçildi. Sıcak su 182 metre ile 200 metre arasındaki filtreli kısımdan kuyuya giriş yapmaktadır. Suyumuz mineralce zengin termal su niteliğindedir. Su ile 320 yatak kapasiteli 5 yıldızlı bir otel rahatlıkla beslenebilmektedir. Dolayısıyla bu kuyu yöredeki tesisler, yatırımlar için çok önemli bir potansiyeldir. Bundan sonraki aşamada da yörede mevcut işleyen kuyuların, kuyu başı onarımları tadilatları İl Özel İdaresi adına tekrar yapılacak ve akabinde de imar planlaması esas olmak üzere kaynak koruma alan etüt raporu kurumumuz tarafından hazırlanacaktır. Tabi bu jeotermal kaynak kaplıcalar şehri Sivas kimliği yolunda çok önemli bir değer olarak ortaya çıkmıştır.”dedi.

Sıcak Çermik’te yoğun bir çalışma dönemine girildiğini vurgulayan Vali Alim Barut ise, “Yeni kuyumuzda 120 litre, saniye 47-48 derece sıcak su elde edilmektedir. Tamamen günün teknik şartlarına uygun olarak elde edilen bu su, yeni yatırımlara ve mevcut yatırımlara dengeli olarak dağıtılacaktır. Daha önce açılmış ve bir anlamda ekonomik ömrünü tamamlamış teknik olarak artık suyunun alınması zor olan veya su alınması mahsurlu olan MTA 1 kuyumuz ve bir kısım kaçak kuyu kapatılmıştır. Bundan sonra daha disiplinli daha düzenli olarak buradaki yatırımcılara ve mevcut tesislere sular verilecektir.” dedi.

Yüksek debide çıkan suyun sevindirici olduğunu belirten Barut, “120 litre benim daha önceki görev yaptığım yer olan Çiftehan’daki suyun dört katı. Orada da bu kadar tesisler yapılıyordu ama verim bu kadar değildi. Dolayısıyla bu verim kesinlikle Sivas’a, Yıldızeli’ne, Kalın’a ekonomik olarak büyük değer katacaktır. Bunun dışında şu ana kadar imar plan revizyonlarını yapamıyorduk alan kaynak koruma planları yapıldıktan sonra artık imar planı revizyonlarının önündeki engel de kalkmış olacak. Böylece daha disiplinli, göze hoş görünen, çevreyi daha iyi kullanan imar planlarını yapıp halkımızın hizmetine sunacağız.” şeklinde konuştu.

Kuyu ve imar çalışmalarının ardından Sıcak Çermik, Yıldız Dağı Kış Sporları Turizm Merkezi yol bağlantısının yapım çalışmalarının planlandığını aktaran Barut, “Asıl bizim hedefimiz Yıldız Dağı Kış Sporları Turizm Merkezi ile Kalın’daki Sıcak Çermiği bir paket haline getirmektir. Birbirini bütünleyen, birbirine entegre hizmet veren tesisler haline getirmektir. Bunun için de bu sene Yıldız Dağı’nda liftler çalışacak, kayak yapılabilecek ama tabi ki ilk sene olduğu için bir anlamda deneme çalışmaları yapılacak. 2015-2016 kış sezonunda orası tam kapasiteyle faaliyete girecek. Şu an yolun etütleri yapılıyor. Karayolları, turizm yolu statüsü devrine ilişkin çalışmalarına devam ediyor. Bunu entegre ettiğimiz zaman Yıldız Dağı, Hava Alanı ve Çermik bir anlamda bütünlük oluşturacak ve bu paket de halkımızın hizmetine sunulacak.” diye konuştu.