Sivas İl Müftülüğü madde bağımlılarını topluma kazandırma projesi başlattı.

“Maddeden Manaya” sloganıyla başlatılan projede, Sivas’ta madde bağımlısı bulunan vatandaşların tespitini yaparak tedavi ettirmek ve tedavi sonrası din görevlilerinin rehberliğinde madde bağımlısı vatandaşları manevi eğitimlerle donatılacak. Tedavi ve rehabilitasyon süreciyle birlikte yaklaşık 1.5 yıl sürecek kampanyanın sonunda madde bağımlılığını tamamen bırakan kişiler Sivas Müftülüğü tarafından umre ile ödüllendirilecek.

Başlatılan kampanya ile ilgili bilgi veren İl Müftüsü Recep Şükrü Balkan, “Madde bağımlılığı önemli bir halk sağlığı sorunudur. Türkiye’de diğer Avrupa ülkelerinde olduğu kadar yaygın görülmemekle birlikte, hiçte küçümsenmeyecek oranda ülkemizde de madde bağımlısı birçok vatandaşımız vardır. Ve bu oran yıl geçtikçe artış göstermektedir. Bu projenin ilkini Gebze ilçesinde gerçekleştirdik. Sivas ilinde de gördük ki madde bağımlısı birçok gencimiz var. Bizlerde bu kapsamda Sivas’ta böyle bir proje başlattık.” dedi.

Gerçekleştirilen kampanyada gönüllülük esası ilk şartımızdır diyen Balkan; “ Başlatmış olduğumuz kampanya gönüllük esasına göredir. Kişinin kendisinin bu illeti bırakmak istemesi ilk şartımız. Şuan itibariyle 8 kişi müftülüğümüze başvurarak tedavi olmak istediklerini bize bildirdiler. Aslında daha çok kardeşimiz var ama onlarında öğrendiğimiz kadarıyla bazı çekingenlikleri var, inşallah onlarla da birebir görüşerek bu sürece dahil edeceğiz” diye konuştu.

Tedavi olmak isteyenleri her hafta Tokat’ta bulunan tedavi merkezine götürdüklerini aktaran Müftü Balkan; ”Sivas’ta AMATEM kliniği bulunmadığı için hastalarımızı her hafta Tokat’ta bulunan kliniğine iki din görevlimizin rehberliğinde götürüyoruz. Burada uzman doktorlarımızdan bilgi alarak tedavi sürecinde neler yapmamız gerektiği, bağımlılığın derecesi ve tedavi motivasyonlarını arttıracak programlar alıyoruz bu süreç tamamlandıktan sonra projemizin en önemli ayağı olan iyileştirme ve rehberlik süreci başlıyor.” şeklinde konuştu.

Madde bağımlısı gençlerin manevi dünyalarının güçlendirilmesi bağımlılıktan kurtulmalarında büyük önem arz etmektedir diyen Balkan; “Madde bağımlılarının tıbbi tedavisi sonrasında rehabilite ve topluma yeniden kazandırılması sürecinde her bir kardeşimizi bir din görevlimize emanet ederek onunla vakit geçirmesini ve kardeşlerimizin manevi dünyalarını zenginleştirerek kullandığı maddeyi tamamen hayatından çıkarana kadar din görevlilerimizin rehberlik çalışmaları devam edecektir. Bu bağlamda madde bağımlısı kardeşlerimizin toplumla yeniden bütünleşmesinde inanç faktörü çok büyük önem arz etmektedir. İnançların sağlam olması bu hastalığı yenmede büyük etkendir.” ifadelerini kullandı.

Madde bağımlılığını bırakanları umreye götürmekle birlikte iş bulma imkanı da sağlayacaklarını belirten Müftü Balkan, Sivas halkından bu kampanyaya destek vermelerini istedi.