AK PARTİ 2. OLAĞANÜSTÜ BÜYÜK KONGRESİ 
- BAŞBAKAN AHMET DAVUTOĞLU: 
- "YENİ BİR KONGRE İÇİN KARŞINIZA ÇIKMAK BENİM ARZU ETTİĞİM BİR ŞEY DEĞİL. BU DURUMUN SİZİN VE MİLLETİMİZİN VİCDANINDA OLUŞTURDUĞU RAHATSIZLIĞIN FARKINDAYIM. MESELEMİZ, DERDİMİZ, DAVAMIZ BÜTÜN ŞAHSİ HALLERİMİZİN ÜZERİNDEDİR" 
- "SONSUZ HAMDOLSUN, BU KONGREDEN SONRA ŞÜKÜR SECDESİ İLE KAPANIP NİYAZDA BULUNACAĞIM" 
- "BUNDAN SONRA ARANIZDA AYNI DAVAYA HİZMET ETMEYE DEVAM EDECEĞİM"


 Başbakan Ahmet Davutoğlu, bundan sonra da davasına hizmet etmeye devam edeceğini söyleyerek, partililerden helallik istedi. 
AK Parti Genel Başkanı olarak yaptığı son konuşmada, yeni bir kongrenin kendisinin arzusu olmadığını belirten Ahmet Davutoğlu, bu durumun partililerin ve milletin vicdanında oluşturduğu rahatsızlığın farkında olduğunu belirterek "Meselemiz, derdimiz, davamız bütün şahsi hallerimizin üzerindedir" dedi. Davutoğlu konuşmasının sonunda partililerden helallik istedi.

Partinin bugüne kadar riayet ettiği, hassasiyetle koruması gerektiği 6 ana ilkeden bahseden Ahmet Davutoğlu, "AK Parti'nin en temel ilkesi ve birinci önceliği insan onurunu korumaktır. Birbirimizin onurunu namus borcu bilmeliyiz. Birbirimizin onur ve hukukunu koruyamazsak milletimizin onur ve hukukunu da koruyamayız. Bize oy versin vermesin bütün vatandaşlarımızın onuru en kutsal emanettir. İkinci ilkemiz, millet vicdanı ile uyumdur. AK Parti hareketi milletin vicdanı ile bütünleşen yegane partidir. Millet vicdanında yer bulmayan hiçbir hareketin yaşama şansı yoktur. inanıyorum ki sizler fedakar kadrolarımız hiçbir zaman vicdan terazisinde hak ve hakkaniyetten şaşmayacaksınız. Üçüncü, AK Parti hareketi milletimizin ortak aklının ürünüdür. AK Parti dönemsel bir rüzgarın, belli bir zümrenin partisi olarak değil, tarihi kader birliği içinde olan büyük milletimizin ortak aklının ürünüdür. Esas olan millet vicdanı ile ortak aklın birleşmesi ve bir devlet ahlakına bir devlet siyasetine dönüşmesidir. Kadim siyaset felsefemizin temel kavramı olan adalet dördüncü temel ilkemizdir. İnanıyorum ki, çalışmalarını başlattığımız yeni anayasa yapımı önümüzdeki dönemde tamamlanacak ve milletimizin talebini karşılayacak olan özgürlükçü ve demokratik bir anayasaya kavuşacaktır. Beşinci ilkemiz, AK Parti demokrasiyi derinleştiren ve geliştiren bir partidir. AK Parti siyaset kurumuna yapılan müdahalelere ve her türlü siyaset mühendisliğine karşı milli iradenin yegane temsilcisidir. Demokrasimizin ve hukuk devletimizin çıtasını en yükseğe çıkartmalıyız. Son ilkemiz, gönül coğrafyamız başta olmak üzere bütün insanlığa merhametle yaklaşmaktır. Türkiye gönül coğrafyamızın aklıdır, kalbidir, vicdanıdır. Türkiye daime mazlum milletlere kol kanat germek durumundadır. Türkiye'ye özlemle, hasretle, sevgi ve muhabbetle bakan yüzbinlerce kardeşimizi hiçbir zaman yalnız bırakmadık, bırakmayacağız. Bütün gönül coğrafyamıza sesleniyorum, merak etmeyiniz, endişeye kapılmayınız, Türkiye'nin şefkati ve merhameti her zaman sizin yanınızda olacaktır" dedi.

"YENİ BİR KONGRE İÇİN KARŞINIZA ÇIKMAK BENİM ARZU ETTİĞİM BİR ŞEY DEĞİL"
Yeni kongrenin kendi arzusu olmadığının altını çizen ve AK Parti'nin birlik ve bütünlüğünü her şeyden önce tuttuğunu belirten Davutoğlu, "Bugüne kadar milletimize laik olmaktan, görevimizi yapmaktan başka hiçbir önceliğimiz, endişemiz olmadı. Bizim için önemli olan hangi kademede, hangi basamakta olduğumuz değil, kutsal davamızdır, bizim için önemli olan davamıza bağlılığımız, hesap gününe inancımızdır. Bugün partimiz adına yeni bir dönüm noktasına gelmiş bulunuyoruz. Bu konuşmayı yapmak benim için kolay görünmeyebilir bazıları açısından, ama sizin huzurunuzda olmak benim için en büyük şeref olmuştur. Yeni bir kongre için karşınıza çıkmak benim arzu ettiğim bir şey değil. Bu durumun sizin ve milletimizin vicdanında oluşturduğu rahatsızlığın farkındayım. Meselemiz, derdimiz, davamız bütün şahsi hallerimizin üzerindedir. 1 Kasım seçimlerinde yüzde 49.5 oy ve 24 milyon seçmenin desteği aldıktan 6 ay sonra olağanüstü kongre kararı alıp görev devretme kararının arkasındaki yegane ilke partimizin birlik ve bütünlüğüne verdiğim değer ve AK Parti hareketinin zarar görmesinden duyduğum endişedir. Hiç bir şey AK Parti'nin birliğinden ve beraberliğinden daha önemli değildir. AK Parti'nin birliği ve bütünlüğü benim için her şeyden daha önemlidir" diye konuştu.

"BU KONGREDEN SONRA ŞÜKÜR SECDESİ İLE KAPANIP NİYAZDA BULUNACAĞIM"
14 yıl boyunca Cumhurbaşkanı Başmuşaviri, Büyükelçi, Dışişleri Bakanı, Başbakan ve Genel Başkan olarak hizmet etmenin kendisine nasip olduğunu belirten Davutoğlu, "Sonsuz hamdolsun, bu kongreden sonra şükür secdesi ile kapanıp niyazda bulunacağım. Sevgi ile muhabbetle başladığımız bir işi onur ve şerefle sürdürüp, onurla şerefle bırakıyoruz. Şimdiden yeni Genel başkan Adayımız Ulaştırma Bakanımız Binali Yıldırım Beyi tebrik ediyorum, başarılar diliyorum" şeklinde konuştu.

"ARANIZDA AYNI DAVAYA HİZMET ETMEYE DEVAM EDECEĞİM"
Konuşmasında partililere ve parti yönetimine teşekkür ederek, "Bundan sonra aranızda aynı davaya hizmet etmeye devam edeceğim" diyen Davutoğlu, bu davanın milletin davası olduğunun altını çizdi. Partililerden haklarını helal etmesini isteyen Davutoğlu "Genel Başkan ve Başbakan olarak sizden haklarınızı helal etmenizi istiyorum. Bizim aramızdaki hukuk ebedi hukuk, aramızdaki bağ ebedi bir bağdır, bizim aramızdaki bağ iki cihan bağıdır. Birbirimize şahitliğimiz her şeyden daha önemlidir. Hesap günü Allah katında tekrar edeceğine inandığım şahitliğinizi alarak huzurunuzdan ayrılmak istiyorum" ifadelelerini kaydetti.
Davutoğlu'nun, "AK Parti'nin birliğini, beraberliğini, davasını korumak için her şeyi yaptığımıza şahitlik eder misiniz?' diye sorması üzerine partililer bir ağızdan "Ederiz" diye cevap verdi.
Davutoğlu, yaptığı 26 dakikalık son konuşmanın sonunda ayakta alkışlandı. Davutoğlu'na parti yönetimi tarafından Yasin'i- Şerif hediye edildi.

"AK PARTİ'NİN TEK BİR LİDERİ VARDIR, O DA SAYIN RECEP TAYYİP ERDOĞAN'DIR"
AK Parti'yi Recep Tayyip Erdoğan'dan, Recep Tayyip Erdoğan'ı AK Parti'den ayrı düşünmenin mümkün olmadığının altını çizen 2. Olağanüstü Büyük Kongre Divan Başkanı Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, "AK Parti'nin tek bir lideri vardır, o da Sayın Recep Tayyip Erdoğan'dır. Sayın Cumhurbaşkanım, yolun yolumuzdur, davan davamızdır, hedeflerin bu kadronun hedefleridir. AK Parti ve AK Parti hükümetleri size ve AK Parti'nin kuruluş ilkelerine, bu kutlu yolda azim ve kararlılıkla yürümeye devam edecektir. Bugün AK Parti'nin ikinci genel başkanı ve üçüncü başbakanı Ahmet Davutoğlu hocamızın AK Parti bayrağını ve bayraktarlığını kendinden sonraki bayraktara şerefle teslim edeceği tarihi bir gündür. Recep Tayyip Erdoğan'dan şerefle devraldığı ve taşıdığı, milletimize ve ülkemize büyük hizmetlerde bulunduğu bayrağı yere düşürmedi. Sayın Genel Başkanımız ve Başbakanımız Ahmet Davutoğlu hocamıza ve muhterem hanımefendiye yaptıkları hizmetlerden dolayı gönülden teşekkür ediyoruz. Allah sizden ve yaptıklarınızdan razı olsun. AK Parti'nin bayraktarlığını devralacak, AK Parti bayrağını ve ay yıldızlı bayrağımızı daha yükseklere çıkartmak için gece gündüz çalışacaktır. Yeni bayraktarımıza ve genel başkanımıza güveniyoruz" dedi.
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Ataş, AK Parti'nin hizmeti esas alanların hareketi olduğunu belirterek, "AK Parti'nin büyük başarısı altında yatan sır birliği ve bütünlüğünü korumasıdır, sarsılmaz muhabbetidir. Tehditler, meydan okumalar, tezgahlar, nifak girişimleri AK Parti'nin sarsılmaz bütünlüğüne çarpmış ve yerle bir olmuştur" diye konuştu.

AK PARTİ 2. OLAĞANÜSTÜ BÜYÜK KONGRESİ 
- AK PARTİ GENEL BAŞKAN ADAYI BİNALİ YILDIRIM: 
- "TERÖR ÖNCELİKLİ SORUNUMUZ OLMAYA DEVAM EDECEK. BİZ AYDINLIK YARINLAR DEDİKÇE ONLAR KARANLIKTAN MEDET UMUYOR. BİRİLERİ MİLETİMİZİN BİRLİĞİNİ, DİRLİĞİNİ, KARDEŞLİĞİNİ, ÜLKEMİZİ BÖLMEYE ÇALIŞIYOR" 
- "YOLLARI BÖLERİZ, ÜLKEYİ ASLA BÖLDÜRTMEYİZ. EKMEĞİMİZİ BÖLERİZ, TÜRKİYE'Yİ BÖLDÜRTMEYİZ. MESELE, MEMLEKET MESELESİDİR. TERÖRLE MÜCADELE KONUSUNDAKİ KARARLILIK AYNI ŞEKİLDE DEVAM EDECEK
"

AK Parti Genel Başkan Adayı Binali Yıldırım, terörün öncelikli sorun olmaya devam edeceğini belirterek, "Biz aydınlık yarınlar dedikçe onlar karanlıktan medet umuyor. Birileri milletimizin birliğini, dirliğini, kardeşliğini, ülkemizi bölmeye çalışıyor. Yolları böleriz, ülkeyi asla böldürtmeyiz. Ekmeğimizi böleriz, Türkiye'yi böldürtmeyiz. Mesele, memleket meselesidir. Terörle mücadele konusundaki kararlılık aynı şekilde devam edecek" dedi. 
AK Parti Genel Başkan Adayı Binali Yıldırım, AK Parti'nin 2. Olağanüstü Büyük Kongresi'nde konuştu. Yıldırım, tüm partililere seslenerek, "Sözlerimin hemen başında şahsımında kurcuları arasında bulunduğu AK Partimizin kurucu genel başkanı aydınlık Türkiye'nin mimarı Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ı saygıyla selamlıyorum. Recep Tayyip Erdoğan bir dava adamıdır, milletin adamıdır, büyük Türkiye'nin yılmaz savunucusudur. Her zaman başımız dik, gururla ben Recep Tayyip Erdoğan'ın yol arkadaşıyım, gönül arkadayım dedik, bundan sonra da demeye devam edeceğiz. Sayın Cumhurbaşkanımız söz veriyoruz, sevdam sevdanız, davam davanız, yolum yolunuzdur. Bu bayrağı devralarak partimizi bugünlere başarıyla getiren Davutoğlu'na hizmetlerinden dolayı şükranlarımızı sunuyor, teşekkür ediyoruz. İlk Başbakanımız 11. Cumhurbaşkanımız Abdullah Gül'e hizmetlerinden dolayı teşekkürlerimizi sunuyoruz. Teşkilatımızın her kademesinde görev yapmış, hakkın rahmetine kavuşmuş tüm kardeşlerimizi de minnetle şükranla anıyorum. Tek millet, tek bayrak, tek devlet, tek vatan ülküsü için hayatlarını ifeda eden bata Gazi Mustafa Kemal olmak üzere bütün şehitlerimizi anıyorum. Terör olaylarında yaralanan gazilerimize acil şifalar diliyorum, görev yapan güvenlik güçlerimize Allah yar ve yardımcısı olsun diyorum" açıklamasında bulundu.
"DEĞERLİ YOL ARKADAŞLARIM..."
"Değerli yol arkadaşlarım, bu davaya gönül veren değerli parti mensupları, barak değişimi sadece ve sadece millet yolunda yapılacak yeni hizmetlerin kapısını aralam için bir araçtır" diyen Yıldırım, "Liderimizden, teşkilatlarımızdan, bütün kardeşlerim uyum içinde bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da aynı şekilde çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Allah, yar ve yardımcımız olsun. Bu partinin sadece yöneticisi milletvekili, teşkilat mensubu değil, oy veren seçmeni bile çok büyük fedakarlık göstermektedir. çünkü, bize gönül verenler yeri geldi vesayet güçleri karşısında aslanlar gibi durud, yeri geldi ülkemizi ekonomik kıskaca almak isteyenlerin oyununu bozdu" şeklinde konuştu.
Yıldırım, konuşmasını şöyle sürdürdü: "AK Parti, demokraside söz milletindir' diyen Adnan Menderes'ten, merhum Necmettin Erbakan'dan, Turgut Özal'dan günümüzüme kadar uzanan süreçte demokrasiyi taçlandıran bir partidir. AK Partili olmak, Malazgirti anlamak, Sögüt'ü anlamaktır. Örf adet, gelenek görenek bilmektir. Vatanıyla, bayrağıyla gurur duymaktır. Şeyh Edebali)nin devlet terbiyesini özümsemektir. Geçmişini bil ki geleceğe sağlam basasın, nereden geldiğini unutma ki nereye gideceğini unutmayasın. AK Partili olmak Mehmet Akif'ten Çanakkale'yi hatırlamaktır. Üstad Necip Fazıl'ın Sakaryasını yaşamaktır, bayrağımızı Arif Nihat Asya'nın methiyesiyle hissetmektir" diyerek Arif Nihat Asya'nın Bayrak şiirini okudu.

AK Parti'nin Türkiye'de sayısız destanlar yazdığına dikkati çeken Yıldırım, "Bizim sevdamız, Türkiye sevdasıdır. Halka hizmet, hakka hizmet inancıyla yolumuza devam etmeye var mısınız, Allah sizden razı olsun. AK Parti demek, bölünmüş yol demek, havayolunu halkın yolu yapmak demek, sağlıklı dönüşüm demek, sosyal devlet ilkelerinin eksiksiz yerine gelmesi deme" diye konuştu.

TERÖRLE MÜCADELE KONUSUNDA KARARLILIK VURGUSU
Terör olaylarına değinen Yıldırım, "Terör öncelikli sorunumuz olmaya devam edecek. Biz aydınlık yarınlar dedikçe onlar karanlıktan medet umuyor. Birileri miletimizin birliğini, dirliğini, kardeşliğini, ülkemizi bölmeye çalışıyor. Yolları böleriz, ülkeyi asla böldürtmeyiz. Ekmeğimizi böleriz, Türkiye'yi böldürtmeyiz. Mesele, memleket meselesidir. Terörle mücadele konusundaki kararlılık aynı şekilde devam edecek. Biz, bu topraklarda bin yıldır bir ve beraber olarak, kardeş olarak yaşadık, bundan böyle de kardeş olarak yaşamaya devam edeceğiz. Bir, iri, diri, beraber, kardeş olacağız, hep birlikte Türkiye olacağız. Bize operasyonlar ne zaman bitecek diye soruyorlar, buradan milletime ilan ediyorum, bölgede yaşayan vatandaşlarımızın can ve mal güvenliği, huzuru sağlanan kadar bu operasyonlar aynen devam edecek. Vatandaşlarımıza, sivillerimize yönelik saldırılar sona erinceye kadar bu operasyonlar devam edecek. Eli kanlı PKK terör örgütü silahlı eylemlerini sona erdirene kadar bu operasyonlar aralıksız devam edecek. Milletimiz rahat olsun, bu terör belasını Türkiye'nin gündeminden çıkaracağız. Şimdi şer çetesi biraraya geldi, DEAŞ, PYD, Paralel Terör Örgütü'yle aynı kararlılıkla mücadelemizi sürdüreceğiz. Milletimize ayar vermeye çalışan hainleri hepiniz gördü, bu hainlerin tokadı milletimiz 1 Kasım seçimlerinde vurdu. AK Parti'nin ışığını tercih eden millet karanlığa bir kez daha dur dedi. Paralel yapılanmalara, asla ve asla prim vermeyeceğiz. Bu ülkede hainlere asla yer olmayacak. şunu herkes iyi bilsin ki Türkiye'de tek devlet vardır o da Türkiye Cumhuriyeti devletidir" şeklinde konuştu.
Yıldırım, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Bundan böyle göreve geldiğimde, Kurucu Liderimiz Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere, Sayın Abdullah Gül, Sayın Ahmet Davutoğlu'nun bıraktığı yerden hizmet etmeye, halkımızın hayatını kolaylaştırmaya ve yaşam kalitesini yükseltmeye devam edeceğim. Biz, sizinle gurur duyuyoruz."

"SESİME İNAT SİZLERLE MUHABBET ETMEYE DEVAM EDECEĞİM"
Konuşması sırasında sesi ara ara kısılan Yıldırım, bunun üzerine, "Sesime inat sizlerle muhabbet etmeye devam edeceğim. Sesim kısılabilir ama gönülden gönüle giden yolları kimse engelleyemez. Köprüler, hızlı trenler tamam ama bir eksiğimiz var, yeni bir anayasaya ihtiyacı var Türkiye'nin. Yeni anayasayı, Başkanlık Sistemi'nin getirmeye hazır mısınız. Cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesiyle birlikte Türkiye'de artık herşey eskisi gibi olmayacak. Cumhurbaşkanımız milyonlarca vatandaşın oyunu almanın siyasi sorumluluğunu taşıyor" açıklamasında bulundu.
Milletten aldıkları güçle hizmetlerine devam edeceklerine dikkat çeken Yıldırım, "Türkiye, çok önemli bir teminattır. Mazlum, kimsesiz ülkelerin milletlerin kimsesidir. Bölgeye ayar vermeye çalışanlar hesabını yanlış yapmasın, Türkiye güçlü oldukça yerlilikte millilikte yüzde 80'lere ulaştığında kimse aşık atamaz" dedi.
Türkiye'nin bütün komşularına kucağını açtığını anlatan Yıldırım, Türkiye'deki mülteci sayısının 3 milyon olduğunu hatırlattı. Avrupa Birliği konusunda değerlendirmede bulunan Yıldırım, "Artık Türkiye konusunda ne düşündüklerini bilme zamanı gelmiştir. Türkiye, insan hakları konusunda mesafe almak, insan hak ve özgürlüklerini geliştirme konusunda gereken her türlü düzenleme ve uygulamayı kararlılıkla bugüne kadar yaptı, bundan sonra da yapmaya devam edecek" diye konuştu.


"LİDERİMİZDEN ÖĞRENDİĞİMİZ, DİKLENMEMEK AMA DİK DURMAYI BİLMEKTİR"
Kongrenin hayırlı olmasını dileyen Yıldırım, "Liderimizden öğrendiğimiz diklenmemek ama dik durmayı bilmektir. Biz millet dergahına hizmet etmeye devam edeceğiz. Beraber yürüdük biz bu yollarda, beraber ıslandık yağan yağmurda, söylediğimiz tüm şarkılarda, bize herşey seni hatırlatıyor" dedi.

YILDIRIM'IN, GENEL BAŞKAN ADAYLIĞI İÇİN BİN 282 DELEGENİN TAMAMI YAZILI İMZA VERDİ
Davutoğlu, kürsüden partilileri selamlayarak ayrıldı. Davutoğlu ile Binali Yıldırım, Davutoğlu'nun kürsü konuşması sonrası tokalaştı. Hacı Gürhan isimli bir partili, 'Ben Anadolu'yum' isimli şiirini okuyarak, 'barış' mesajı verdi. Binali Yıldırım'ın genel başkan adaylığı için bin 282 delegenin tamamı yazılı imza verdi.
Yıldırım'ın hayatını anlatan bir kısa film gösterimi oldu. 

 BİNALİ YILDIRIM, BİN 405 DELEGENİN OYUNU ALDI 
- YILDIRIM'IN SES KISIKLIĞI İÇİN SARE DAVUTOĞLU'NDAN TAVSİYE
- DİVAN BAŞKANI BOZDAĞ, KAYITLI DELEGE SAYISININ BİN 470, OY KULLANAN DELEGE SAYISININ BİN 411, GEÇERLİ OY SAYISININ BİN 405, GEÇERSİZ OY SAYISININ İSE 6 OLDUĞUNU AÇIKLADI


 AK Parti'nin 2. Olağanüstü Büyük Kongresi'nde tek aday olan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, bin 405 delegenin oyunu aldı. 
AK Parti'nin 2. Olağanüstü Büyük Kongresi, Ankara Arena Spor Salonu'nda partililer ve delegelerin katılımıyla gerçekleştirildi. Partililer, sandık başına giderek tek aday olan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım için oyunu kullandı. Bin 282 delegenin yazılı imzası alındı. Yıldırım'ın adaylığına bin 405 delege oy verdi. Oy verme işleminin sona ermesiyle, partinin yeni Genel Başkanı, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım oldu. Divan Başkanı Bekir Bozdağ, kayıtlı delege sayısının bin 470, oy kullanan delege sayısının bin 411, geçerli oy sayısının bin 405, geçersiz oy sayısının ise 6 olduğunu açıkladı.
Bundan sonraki süreçte, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun Cumhurbaşkanı Erdoğan'a istifasını bugün sunması bekleniyor. 
Öte yandan, Binali Yıldırım'ın konuşması esnasında sesinin kısılması üzerine Sare Davutoğlu'nun önerisi üzerine ıhlamur çayı içtiği öğrenildi. 

AK PARTİ 2. OLAĞANÜSTÜ BÜYÜK KONGRESİNDE MKYK ADAY LİSTESİ BELİRLENDİ

AK Parti 2. Olağanüstü Büyük Kongresinde 50 kişilik MKYK aday listesi belirlendi. 
AK Parti'nin 2. Olağanüstü Büyük Kongresi, bugün Ankara Arena Spor Salonu'nda yapılıyor. AK Parti 2. Olağanüstü Büyük Kongresi MKYK aday listesi şöyle açıklandı:
Asil üye adayları:
"Abdülhamit Gül, Ahmet Sorgun, Ali Aydınlıoğlu, Asuman Erdoğan, Ayhan Ogan, Ayşe Sula Köseoğlu, Bekir Bozdağ, Berat Albayrak, Burhan Kuzu, Cevdet Yılmaz, Çiğdem Karaaslan, Edibe Sözen, Efkan Ala, Emine Nur Günay, Erol Kaya, F. Seniha Nükhet Hotar, Fatih Şahin, Fatma Güldemet Sarı, Fazilet Dağcı Çığlık, Fevzi Şanverdi, Hamza Dağ, Hayati Yazıcı, Hüseyin Özbakır, Jülide Sarıeroğlu, M. Galip Ensarioğlu, M.Mehdi Eker, Mahmut Kaçar, Markar Esayan, Mehmet Muş, Mehmet Müezzinoğlu, Murat Baybatur, Mustafa Ataş, Mustafa Köse, Mustafa Savaş, Mustafa Şentop, Mustafa Yel, Nurettin Canikli, Özben Y. E. Gökçen, Öznur Çalış, Radiye S. Katırcıoğlu, Ravza Kavakçı Kan, Sema Ramazanoğlu, Serkan Bayram, Şaban Dişli, Vedat Demiröz, Veysi Kaynak, Yasin Aktay, Yaşar Karayel, Zeyid Aslan, Zeynep Alkış".
Yedek üye adayları:
"Derya Bakbak, Mustafa Kurt, Osman Boyraz, Tülin Erkal Kara, Yıldız Seferinoğlu, Fevai Arslan, Nurdan Şanlı, Murat Yıldırım, Ahmet İnal, Mahmut Gürcan, Hatice Dudu Özkal, Murteza Zengin, Hülya Nergis, Hüseyin Üzülmez, Hacı Ahmet Özdemir, Ceyda Bölünmez Çankırı, Mustafa Hilmi Dülger, Emrullah Gür, Ahmet İzi, Salih Çağdaş, Mustafa Demir, İshak Gazel, Bünyamin Demir, M. Atilla Kaya, Ahmet Kılıç".

Merkez Disiplin Kurulu adayları ise şöyle:
Asil üye adayları:
"Ali Özkaya, Ayhan Sefer Üstün, Bülent Gedikli, Emin Haberdar, Kerem Ali Sürekli, Metin Doğan, Murat Göktürk, Övünç Özkan, Sabri Öztürk, Serap Yahşi Yaşar, Zelkif Kazdal".
Yedek üye adayları:
"Hurşit Yıldırım, Mustafa Bilici, Oya Eronat, Salih Cora, Salih Çetinkaya".

Genel Merkez Parti İçi Demokrasi Hakem Kurulu adayları şu şekilde:
Asil üye adayları:
A"ziz Babuşçu, Vedat Bilgin, Nevzat Pakdil".
Yedek üye adayları:
"Tahir Öztürk, Figen Şaştım".

Siyasi Erdem ve Etik Kurulu'na ise şu isimler aday:
Asil üye adayları:
"Ahmet Cemil Tunç, Selçuk Özdağ, Mehmet Erdem, Güldal Akşit, A. Yüksel Kavuştu".
Yedek üye adayları:
"Halide İncekara, Zeki Aygün".