CHP olarak Refarandum çalışmalarına başladıklarını belirten CHP Karaman İl Başkanı İsmail Atakan Ünver, Cumhurbaşkanlığı Başkanlık Sistemine Neden  “Hayır” dediklerini açıkladı.

“Cumhuriyet”in adı var. Ama içi boşaltılıyor. Bu sistemle Egemenlik milletin değil şahsa devredilecek” diyen Ünver;

“Cumhurbaşkanını halk seçiyor. O halde egemenlik neden halktan alınmış olsun.

Egemenliğin halka ait olması için seçim tek başına yeterli bir mekanizma değildir. Egemenliğin yansıması olan erklerin (yasama, yürütme, yargı) kullanılma biçimi de en az o kadar önemlidir. Cumhurbaşkanı geçerli oyların çoğunluğuyla seçilir. Bu, milletin yüzde 51'inin altındaki bir temsil oranıyla dahi seçilebileceği anlamına gelir. Ayrıca partili sıfatı ve yürütme organının başı olması nedeniyle milletin tümünü değil, belirli bir siyasi görüşe sahip kısmını temsil edeceği açıktır.” şeklinde konuştu.

“TÜRKİYE’YE ELBETTE YENİ BİR ANAYASA LAZIM”

“Türkiye’ye elbette yeni bir Anayasa lazım. Ama bu Anayasa’nın toplumsal alanda bir uzlaştırıcı özelliği olmalı” diyen CHP Karaman İl Başkanı Ünver;

“Tamam bize Anayasa lazım. Ama toplumsal uzlaşı nerede. Burada öyle bir metin yok. Bu Anayasa teklifi uzlaşmayı ortaya koyamadı. İçinde halk yok, Milletin egemenliği tek adama devrediliyor. Gazi Meclisi etkisiz hale getiriliyor. Meclis sembolik kalacak. Yargı, bağımsızlığı yok. Üniter yapıyı dağıtan bir riski var.” ifadelerine yer verdi.

“EGEMENLİĞİ YANSITABİLEN MECLİS”

“Bunun sigortası yok!” diyerek sözlerine devam eden CHP’li Ünver, şunları aktardı;

“TBMM, iktidar ve muhalefetiyle her zaman milletin çok daha büyük bir kesiminin iradesini temsil eder. Bu çerçevede milletin egemenliğini en geniş şekilde yansıtabilen ana organ meclistir. Ayrıca egemenliğin millete ait olmasının bir diğer güvencesi, egemenliğin kullanımının (erklerin) dağıtılmış olmasıdır. Yasama, yürütme ve yargı erkleri birbirini denetleyecek şekilde ayrılıp, anayasal zeminde birbirini denetleyebildiği ölçüde egemenliğin tek elde toplanması önlenir. Bu da egemenliğin millette olmasının güvencesidir. Burada, yargı bağımsızlığı nerede. Denetim nasıl sağlanacak. Bunun sigortası yok!

Önerilen rejimde denge ve denetleme mekanizmaları yoktur. Sistem Cumhurbaşkanında toplanan yetkilerin hiçbir şekilde sınırlanmaması üzerine kurgulanmıştır. Başkanlık sistemlerinde denge-denetleme mekanizması olarak çalışan, Meclisin onama yetkileri, meclisle başkan seçimlerinin ayrı tarihlerde yapılması, fesih yasağı, bağımsız yargı gibi kurumlar, sistemin tıkanma sebebi olarak görülüp yok edilmiştir.

Cumhurbaşkanı yardımcıları ve bakanlar kime karşı sorumlu olacak? Meclisin bunları onaylama ya da denetleme yetkisi olacak mı?

Cumhurbaşkanı yardımcıları ve bakanlar, sadece Cumhurbaşkanına karşı sorumlu olacak. Atanmaları ve görevden alınmaları tamamen Cumhurbaşkanının yetkisinde olacak. TBMM'nin bakanların atanmalarında hiçbir onama yetkisi yok. Ayrıca görevden alınmalarını isteme, düşürme ya da başka bir şekilde denetleme yetkileri de yok. Meclis, Cumhurbaşkanını da denetleyemeyecek, hesap da soramayacak. Cumhurbaşkanı hiç kimseye karşı sorumlu değil. Kimseye hesap vermeyecek. Ayrıca denetlenmeyecek.

Yapılan teklifle tek elde toplanan egemenlik, artık millete ait değildir. Şahsa aittir. Bu Hesap sorulamaz, denetlenemez bir sistem sunuluyor. Bu sistemin sigortası yok.”

CHP Karaman İl Başkanı İsmail Atakan Ünver yaptığı açıklamaların ardından gazetecilere “Rejim” ve “Sistem” başlıklı ağırlıktaki sorulara cevap verdi.