CHP Karaman İl Başkanı Ahmet Ertuğrul yaptığı basın açıklamasında;''Tüm halkımızca da bilindiği üzere Karaman Belediyesinin 2012 yılı bütçesi CHP’li üyelerin muhalefetine karşın AKP’li meclis üyelerinin kabul oyları ile karara bağlanmıştır. Kabul edilen 2012 yılı bütçesinde 2012 yılı Ocak ayından başlamak ve su faturalarında gösterilmek üzere; kullanılan içme suyunun her tonu için 0,51 TL atık su bedeli, hane başına da aylık 7,50 TL evsel katı atık bedeli alınacağı öngörülmüştür. Cumhuriyet Halk Partisi İl Başkanı olarak Karaman Belediyesi’nin 2012 yılı bütçesini değerlendirdiğim basın açıklamasında aylık 12 ton su kullanan bir hemşehrimizin aylık su faturasında, %60’a yaklaşan bir artışın olacağını kamuoyumuzun bilgisine sunmuştum. Ocak ayından itibaren Karaman Belediyesince abonelere gönderilen su ihbarnamelerinde evsel katı atık ve atık su bedellerinin faturalara yansıtılmaya başlandığını görmekteyiz. Bu konu ile ilgili olarak özellikle iki hususu tüm Karaman kamuoyunun dikkatine sunmak istiyorum.

Birinci husus; 2012 yılı Ocak ayından itibaren alınması gereken atık su ve evsel katı atık bedellerinin Kasım 2011 – Ocak 2012 dönemini kapsayan su ihbarnamesine 2 aylık olarak yansıtılmasıdır. Kabul edilen 2012 bütçesi ile kararlaştırılan bir gelir kaleminin 2011 yılı Aralık ayına ait su borcunu da kapsayan 2012 yılı Ocak ayı su ihbarnamesine yansıtılması tam bir haksızlıktır. Bu uygulama, Ocak ayında su ihbarnamesi gönderilen hemşehrilerimizin 2011 yılı Aralık ayı için fazladan bir aylık atık su ve evsel katı atık bedeli ödemesi anlamına gelmektedir. Karaman Belediyesi hemşehrilerimizin hukukunu korumak zorundadır. Bu nedenle yaptığı bu haksız uygulamadan bir an evvel dönmeli hemşehrilerimizden fazladan tahsil ettiği atık su ve evsel katı atık bedellerini kendilerine iade etmelidir. 

İkinci husus ise Belediye Yetkililerince kamuoyuna yapılan açıklamalarda “bu uygulamanın bir zam olmadığı ve 27.10.2010 tarih ve 27742 Sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmelik gereğince zorunlu olarak tahsil edildiği” belirtilmektedir. Doğrudur; anılan yönetmelik belediyelere böyle bir zorunluluk, halkımıza da bu anlamda bir yük getirmektedir. Ancak AKP iktidarı döneminde AKP’li Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından çıkarılan bu yönetmeliğin varlığı, AKP’li bir yerel yöneticiye “biz yapmadık, onlar yaptı” deme hakkı vermemektedir. Kaldı ki bu yönetmeliğe uymak zorunda olan birçok belediye de çeşitli tarihlerden itibaren abonelerinden atık su ve evsel katı atık bedeli almaya başlamışlardır. Ancak burada gözetilmesi gereken “halkımızı incitmeyecek, cebini yakmayacak bir bedelin belirlenmesi” olmalıdır. 
Anılan yönetmeliğin 17/IV. Maddesinde atık su ücretinin ton başına asgari 0,30 TL olması öngörülmüş iken, bu bedel Karaman Belediyesince ton başına 0,51 TL; evsel katı atık bedeli de hane başına aylık 7,50 TL olarak belirlenmiştir. Bu çerçeveden olmak üzere ülke sathındaki başka belediyelerce belirlenen evsel katı atık ve atık su bedellerini örnek kabilinden bilginize sunarak değerlendirmeyi kamuoyuna ve hemşehrilerimize bırakıyorum.''dedi.



Belediyenin Adı

Evsel Katı Atık Bedeli (Aylık) TL

BURDUR

Mesken 4,2  (Atık su bedeli ton başına (0,34 TL)

TEKİRDAĞ

Mesken 4,0

UŞAK

Mesken ve İşyeri 3,25 + KDV

BORNOVA (İzmir)

Mesken 3,70

BUCA (İzmir)

Mesken 4,50

KARŞIYAKA (İzmir)

Mesken (200 m² nin altında) 4,60

KONAK (İzmir)

Mesken (200 m² nin altında) 4,05

ALİAĞA (İzmir)

Mesken (200 m² nin altında) 4,89