Cumhuriyet Halk Partisi Karaman İl Teşkilatı, Karaman Belediyesi’nin yürütmüş olduğu çalışmalarla ilgili değerlendirme yaptı. Basın mensupları ile parti toplantı salonunda bir araya gelen İl Teşkilat Başkanı İsmail Atakan Ünver açıklamasında, “Bildiğiniz gibi son yerel seçimler, 30 Mart 2014 tarihinde gerçekleşti. Neredeyse 3,5 yıl oldu. Bu bağlamda herhangi bir idarenin göreve gelmesinden sonra geçen 3,5 yıl, icraatlarını ve yapacaklarını ortaya koyması için oldukça uzun ve yeterli bir süre. Aslında AKP’nin Karaman’daki yerel yönetimi almasının üzerinden, 2004 yerel seçimlerinden bu yana 13 yılı aşkın bir süre geçti. Biz, bir yönetimin vadettiği yatırım ve icraatları yapabilmesi için belli bir süre geçmesi gerektiğini yani her yönetimin kendi icraatlarını ortaya koyabilmesi için belli bir zamana ihtiyacı olduğunu değerlendiriyoruz. Göreve geldiğimiz günden bugüne biz, Karaman Belediyesine, günlük ve aciliyet kesbeden meseleler haricinde, seçim vaatleri ve bu vaatlere yönelik icraatları konusunda herhangi bir eleştiri yöneltmedik. Bundaki muradımız Karaman Belediyesinin 2014’te gelen yönetimine icraatlarını ortaya koyacağı bir süre tanımaktı. Biz, bugünkü Başkan Sayın Ertuğrul Çalışkan’ın icraatlarını yapması noktasında belirli bir süre geçmesi gerektiğini değerlendirdik.

Bu basın toplantımızda Karaman Belediyesi’nin icraatlarını değerlendirirken öncelikle Sayın Çalışkan’ın 2014 yerel seçimleri sırasında Karaman’ımıza vaat ettiği projeleri değerlendireceğiz.  Bu projelerin yanı sıra zaman içinde basına yansıyan bir takım vaat ve icraatları da değerlendireceğiz. Elbette geride bıraktığımız 3,5 yıl içerisinde zaman zaman yapılan iyi çalışmaları takdir ettiğimizi de ifade etmek isterim. Ancak Karaman için öngörülen ve kamuoyuna vaat edilen projelerin neler olduğunu hatırlamak ve bu projelerin son durumlarını bilmek de hemşerilerimizin hakkı. Zira bir yerel yönetimin vizyonu seçim öncesi sunduğu seçim beyannamesi ile ortaya konur ve icraatlar da bu vizyon çerçevesinde gerçekleştirilir. Beyannamede yer verilen projeler yapılmıyorsa o yönetimin kente dair bir vizyonu, bir planlaması ve bir kent tasarımı yok demektir. İcraatlar da günübirlik, günü kurtarmak adına yapılıyor demektir. Bu şunun için önemlidir: Daha önce 2015 yılı Aralık ayında bir gazetede Sayın Osman Nuri Koçak’ın hazırladığı bir yazı dizisinde “Beklentilerimiz, Önerilerimiz” başlığı altında siyasi parti il başkanları, STK başkanları ve Sayın Belediye Başkanı ‘Karaman’daki belediyecilik, kent sorunları ve yapılması gerekenlerle ilgili görüşlerimizi ayrı ayrı ifade etmiştik. Ben orada da söylemiştim: ‘Öncelikle tüm sivil toplum kuruluşları ve vatandaşların katılımı ile Karaman’ın bir kent kimliği tanımı yapılmalıdır. Sonrasında tanımlanan bu kent kimliğine uygun gelişimin sağlanabilmesi için bir stratejik plan hazırlanmalı ve son aşamada da bunlarla uyumlu bir kent tasarımı yapılmalıdır. Yerel yönetim de yani Belediye de ortaya konulan kent kimliği, stratejik plan ve kentsel tasarıma uygun icraatlarla kentin gelişimini sağlamalı ve korumalıdır.’ demiştim. Biz Karaman için bunların ne son 3,5 yılda ne de daha öncesinde yapılmadığını görüyoruz. Günlük meselelere günübirlik çözümlerle ve daha çok da çözümsüzlüklerle zaman kaybedildiğini düşünüyoruz. 

Bu çerçeveden olmak üzere öncelikle 30 Mart 2014 yerel seçimlerine giderken Sayın Başkan Ertuğrul Çalışkan’ın seçim beyannamesini ve Karaman’a vadettiklerini bir hatırlayalım sonrasında da bu vaatlerin ne durumda olduğuna bakalım. Bu noktada öncelikli kaynağımız Sayın Ertuğrul Çalışkan’ın seçim beyannamesi ve sonrasında da zaman zaman basında yer alan vaat ve demeçleridir.” dedi.

Başkan Ünver, yaptığı değerlendirmeleri şu şekilde sıraladı;

“KARAMAN SORUNSUZ BİR ŞEHİR OLDU MU?”

Beyannamede “Karaman Sorunsuz Bir Şehir Olacak” başlığı altında 2 adet projeden bahsediliyor. Birincisi “100. Yıl Caddesi Üst Geçit ve Üst Geçitler”. Bu proje açısından değerlendirdiğimizde 2014 yılı sonralarında 100. Yıl Caddesinde 1 adet üst geçit yapıldığını görüyoruz. Onun da Karayolları tarafından yapıldığını görüyoruz. Bunun haricinde “üst geçitler” yapılmamıştır. İkincisi “Eski Kervansaray ve Devranoğlu Adalarının Tanzimi”. Burada dikkati çeken ifade ‘görüntü olarak kötü olan yerde yenileme ve modern yapılar yapılacak’ ifadesidir. Bu proje ile ilgili herhangi bir çalışma yapılmamıştır.

“MEGA PROJELERİ”
Beyannamede “Mega Projeleri Hayata Geçireceğiz” başlığı altında 4 adet projeden bahsediliyor. Birincisi “Aktekke Kent Meydanı Projesi”. Bu proje ile ilgili birtakım çalışmalar olduğu, mesela bölgedeki okulların devralındığı, eski devlet hastanesinin yıkıldığını biliyoruz. Ne var ki projenin yapımı ile ilgili bir gelişme henüz yok. Bir tanıtım filmi de hazırlanmıştı bu proje ile ilgili. O tanıtım filminde yer verilen projeye baktığımızda yapılanlar yapılacakların yanında sıfıra yakın olarak değerlendirilebilir.

İkincisi “Piri Reis Vadisi Projesi”. Bu proje alanında da çalışmalar devam ediyor. Bu projenin yürütücüsü TOKİ. Bu alanda TOKİ ne de Karaman Belediyesi henüz bu projeyi tamamlayabilmiş değiller. Hak sahiplerinin 2016 yılında konutlarına kavuşacağına dair yapılan açıklamaya rağmen, proje henüz bu aşamaya gelebilmiş değil. Proje bitirilmek bir tarafa henüz tek bir tane bile konut teslim edilemedi.

Üçüncüsü “Kanal Karaman Projesi”. Bu proje de 2014 yerel seçimlerinde İstanbul İçin önerilen “Kanal İstanbul” projesine öykünerek vaat edilmiş bir proje. Akıbeti de öykündüğü proje gibi oldu. Unutuldu. Bu proje ile ilgili olarak beyannamedeki dikkat çekici ifadeyi hatırlatmak isterim: ‘Kaybolan Dere yatağı yeniden planlanmış olup şehrin içerisinden geçecektir. Yapılan kanal ve çevre düzenlemesi ile görkemli bir yapı oluşturacaktır. Parkla piknik alanları yürüyüş yolları ticaret alanları ile bu proje Karamanın gelecek 50 yılına heyecan verici bir proje olacaktır. Proje tamamlandıktan sonra Karaman modern bir şehir olup adından her alanda söz ettirecektir.’ Proje henüz başlamadığından heyecansız bir 50 yıl geçireceğiz demektir. Aynı şekilde proje tamamlanmak bir yana henüz başlamadığından modern ve adından her alanda söz ettiren bir şehir olma umudumuz da suya, kanala düştü anlaşılan!

Dördüncüsü “Dereköy Planlaması (Eski Fisandun)”. Bu proje de bir önceki proje gibi unutuldu. Yine beyannamede proje ile ilgili olarak dikkat çeken ifadeyi hatırlayalım: ‘planlama da piknik alanlarının modernleştirilmesi dere yatağının faaliyete geçirilmesi ve sosyal tesisler inşa edilecektir.’ denilmiştir. Bırakın piknik alanlarını modernleştirmeyi, yeni alanlar oluşturmayı, baraj sahasındaki Karaman Belediyesi tabelasını bile kaldırılmış, o alandan tamamen çekilmiş, sorumluluktan kaçmıştır.

“KENTSEL DÖNÜŞÜM”
Beyannamede “Kentsel Dönüşüm Başlıyor” başlığı altında 4 adet projeden bahsediliyor. Birincisi “43 Evler ve 96 Evler Projesi”. Bu proje de unutulan projelerden. 62 parseli ve 19 bin metrekarelik bir alanda kentsel dönüşüm uygulanacağı belirtilen projede dikkati çeken ifade ‘Bu proje de TOKİ kullanılmayacaktır. Tamamen yerel müteahhitlerle çalışılıp Karaman esnafına da destek olunacaktır.’ denilmiştir.

İkincisi “Belediye Çevresi Dönüşüm Projeleri”. Bu projenin akıbeti de diğerleri gibi, unutulmak. Bu proje ile ilgili olarak dikkati çeken ifade “Belediye çevresi maalesef şehrimiz için kötü bir resimdir. Burada kentsel dönüşüm şarttır. Proje kapsamında Mezhepler İşhanı ve Musalla çevresinden başlayıp mevcut belediye binasını da içeri alan ve sanayiye kadar uzanan kesim de büyük bir dönüşüm projesi hazırlanmıştır. Bu proje ile Karaman’ın yeni merkezi inşa edilmiş olacaktır. Bu proje kötü resmi yok edip bir sanat eserine dönüştürecektir.” denilmiştir. Bu proje ile ilgili tespitlere aynen katılıyorum. Ancak ortada ne yeni merkez inşasına yönelik ne de kötü resmi yok edip sanat eserine dönüştürecek bir çalışma var.

Üçüncüsü “Eski Belediye Binası Yerine Görkemli Bir Anıt Yapı”. Bu proje de unutulanlardan. Bu proje ile ilgili dikkati çeken ifade ise “Bu proje ise şehre farklı bir hava katmak amacıyla anıt yapı şeklinde tasarlanmıştır. Yapı tarihi Karaman mimarisine uygun bir şekilde yapılacaktır.” denilmiş olmasıdır.

Dördüncüsü “OSB İşçi Evleri ve AR-GE Merkezi”. Bu projenin OSB işçi evleri kısmı kısmen hayata geçirilmeye çalışılıyor. (TOKİ) İlk etapta 1500 konut yapılacağı ve zamanla 5000 konuta çıkarılacağı ifade edilen proje de yapımına başlanan 428 konutun 2016 yılında teslim edileceği bizzat Sayın Belediye Başkanı tarafından 2015 yılı Aralık ayı içerisinde basınla paylaşılmıştı. Ne var ki bugüne kadar bu konutlar teslim edilebilmiş değil. Proje bu hızla devam ederse, 5000 konut üzerinden hesaplarsak tamamının tesliminin ne kadar sürede olacağının takdirini vatandaşlarımız yapsın. AR-GE Merkezine yönelik bir çalışma yapıldığını da biz duymadık. Zannederim bu da unutulan projeler listesinin bir parçası oldu.

“KARAMAN’DA DEĞİŞİM”
Beyannamede “Karaman’da Değişim Başlayacak” başlığı altında 2 adet projeden bahsediliyor. Birincisi “Kongre ve Fuar Merkezi” başlığı altında 2 adet projeden bahsediliyor. Bu proje ile ilgili olarak Sayın Çalışkan’ın beyannamesinde dikkati çeken ifade de “Proje kapsamında ilk olarak şu anda hizmet veren otogarımızı yıkacağız. Modern otogar inşasından sonra orada oluşan boşluğa modern bir yapı inşa edeceğiz. Karamanımızın önemli eksiklerinden olan kongre ve fuar alanı için böylece şehrin en önemli noktalarından bir yer tahsis etmiş olacağız. Proje kapsamında 3 bin kişilik dev bir kongre merkezi inşa edeceğiz.” denilmiştir. Belediyece Kongre ve Fuar Merkezi için çalışma yapıldığını ve bir türlü bitirilemeyen bir inşaatın devam ettiğini biliyoruz. Ancak bu merkezin inşaatı 6-7 km’lik bir sapma ile Otogar yanında değil, Elmaşehir mahallesinde. Yapılan merkezin kapasitesi ile de ilgili bir yanılma var. Kongre Merkezi beyannamede belirtildiği gibi 3.000 kişilik “dev” bir kongre merkezi değil, 590 kişilik. Yani vaat edilenin %20’si büyüklüğünde. Dolayısı ile beyannamedekiyle kıyaslarsak minyatür, prototip bir kongre merkezinden bahsedebiliriz. Yine beyannamede bu proje anlatılırken mevcut otogarın yıkılarak modern bir otogar inşa edileceğinden bahsedilmektedir. Şimdilerde ise ne mevcut otogarın yıkılması ne de başka bir alana yeni bir otogar yapılması gündemde. Dolayısıyla unutulanlar kervanına modern otogar yapımını da ekleyebiliriz.

İkincisi “Yeni Marangozcular Sanayi Sitesi”. 2011 yılında sanayi esnafımız tarafından işyeri ihtiyaçlarını karşılamak üzere kurulan Küçük Sanayi Sitesi Yapı Kooperatifinin önceki dönemde Urgan Mahallesi Atakent mevkiinde başlattığı ve yapımı devam eden bir kooperatif inşaatı dışında Karaman Belediyesi tarafından esnafın işyeri ihtiyacında yönelik bir çalışma yapıldığını biz bilmiyoruz. Daha önce aynı kooperatif içinde yer alan tornacı esnafımızın da ayrı bir kooperatif kurarak işyeri ihtiyacı için çalışmalar yaptığını biliyoruz. Dolayısıyla esnafımız kooperatif kurmak sureti ile kendi ihtiyacını kendisi karşılar durumdadır.

“8 YEŞİL PROJE”
Beyannamede “Karaman’ı Yeşile Bürüyeceğiz” başlığı altında 8 adet projeden bahsediliyor. Proje sunuşunda “İnsanlar mutlu olduğu hafta sonlarını rahat ve nezih bir ortam da geçirmeleri için yeşil alan projeleri ürettik. İnsanlarımızın piknik alanı eksikliği ve yeşil alan sorununu bu projelerle ortadan kaldıracağız. Karaman yeni parklar bahçeler ve mesire alanlarıyla tam anlamıyla yeşile bürünecek.” denilerek aslında doğru bir tespit yapılıyor ve önemli bir eksikliğe değiniliyor. Ama gelin görün ki bu tespitlerin gereği bir türlü yapılmıyor.

Bu projelerden Birincisi “Yeni Huzur Bahçeleri”. Proje kapsamında Larende Mahallemizde belediyeye ait araziler üzerinde huzur bahçeleri yapılarak mahallenin mesire alanı ihtiyacının karşılanacağı belirtiliyor. Ama ortada hiçbir şey yok. Larende ve Yenişehir Mahallerimizde süren dikey yapılaşma nedeniyle yeşil alan ihtiyacı günden güne artarken belediyenin bu noktada kayıtsız kalması büyük bir eksikliktir.

İkincisi “Organik Bahçeler”. Bu proje insanı tebessüm ettiren bir proje. Beyannamede proje için kullanılan ifadeler ise dikkat çekici: ‘Organik bahçeler ise çok büyük bir proje olarak tasarlanmıştır. Proje sadece Karaman’a değil bütün Türkiye’ye hitap edecek şekilde tasarlanmıştır. Taşkale bölgesinde yaklaşık 500-600 metrekarelik bir alanda organik bahçeler yapılacaktır. Bunun yanı sıra köy evi tarzında kerpiçten yapılma eski tür evler de bahçelerle beraber inşa edilecektir. Altyapısı ile proje örnek teşkil edecektir.’ Türkiye’ye örnek teşkil edecek bu ‘çok’ büyük proje ile ilgili henüz hiçbir adım atılmış değil. Karamanımızın ve Taşkale’nin turizm konusunda gelişmelere ve turizm gelirini yükseltmeye ihtiyaç duyduğu muhakkak.

Üçüncüsü “Piri Reis Parkı”. Bu proje belediyenin takipçisi olduğu ve vaat edip yapabildiği ender projelerden birisi. Ama bir eksikle. Beyannamede proje ile ilgili olarak ‘Bu proje kapsamında park içerisinde bir ıhlamur ormanı oluşturulacaktır.’ ifadesi yer almaktadır. Biz bu alanda bir ıhlamur ormanı göremedik! Varsa ve gösteren olursa memnun oluruz.

Dördüncüsü “Türk Dünyası Parkı”. Bu proje belediyenin yapımını devam ettirdiği ender projelerden. Sayın Başkan’ın bir prestij projesi olarak ifade ettiği bu projenin yapımına Vali Hakkı Teke Ormanı ve OTAĞ Öğretmenevi tesisleri arasındaki alanda başlanmıştır. Sık sık basınımıza bizzat Sayın Başkan tarafından projenin hızla devam ettiği, bir kısmının bu yaz hizmete alınacağı ifade edilmektedir. Ne var ki bence durum hiç de öyle değildir. Projenin bu yaz itibarı ile hizmete alınan kısmı olmamıştır. Yakın zamanda da alınacak gibi durmamaktadır. Proje kapsamında bina inşaatları, çocuk oyun gruplarının yerleştirilmesi, kamelyaların inşası gibi bir takım işler yapılmıştır. Ancak büyük bir alanda tesviye, toprak işleme, yeşillendirme ve çevre düzenlemesi çalışması yapılması gerekmektedir. Bu çalışmalar yapılmamaktadır. Özellikle çocuk oyun grupları atıl vaziyettedir. Eskimeye ve daha kullanılmadan yıpranmaya başlamıştır. Bir an evvel bu alandaki çalışmalar hızlandırılıp, bitirilmelidir. Aksi takdirde binalar ve spor tesisleri de daha kullanılmadan eskiyecektir. 

Beşincisi “Çamlık Spor Tesislerine Dönüştürülecek”. Bu da biraz önce bahsettiğimiz “organik bahçeler projesi” gibi tebessüm ettiren bir proje. Bu proje, Çamlık olarak bildiğimiz Gökçe Çamlığı mesire yerini geliştirmeyi hedefleyen bir proje. Çıkış olarak doğru bir proje ama biraz önce de bahsettik, ihtiyacımız olan projeden önce ciddiyet! Beyannamede proje ile ilgili olarak “Çamlıkta sporcuların kamp yapabileceği pratik kamp tesisleri yapılacak. Mevcut ve atıl durumda bulunan binalar onarılarak tesislere ilave edilecek.” denilmektedir. Belediye bırakın böyle bir çalışma yapmayı, çamlıkla ilgilenmemektedir bile. Aslında Orman ve Su İşleri Bakanlığı’na ait olan bu mesire alanının sorumluluğu daha önceki yönetimler zamanında belediyeler tarafından üstlenilmiş idi. Hepimiz hatırlarız: Çamlığın girişinde Karaman Belediyesi levhası asılı idi. Önceki yıl, 2015 yılında Karaman’daki piknik alanlarının (Dereköy dahil) bakımsızlığı konusunda eleştiriler çoğalınca Belediyenin ilk yaptığı iş levhayı kaldırarak bu alanların sorumluluğunu tekrar Orman ve Su İşleri Bakanlığı’na devretmek olmuştur. Hal böyle olunca Karaman Belediyesi’nin vadettiği bu projenin hakkını vererek, Çamlık mesire alanını geliştireceğini, modernleştireceğini, hemşerilerimizi tozdan, pislikten kurtarabileceğini zannetmiyorum.

Altıncısı “Teke Ormanı Yürüyüş Yolu”.  Bu proje ile Vali Hakkı Teke Ormanının belediyeye devri ile şehrin gözdesi bir mesire alanı haline getirileceği vaat edilmektedir.

Yedincisi “Badem Ormanı”. Bu proje ile Orman Su İşleri Bakanlığı ile ortaklaşa bir badem ormanı yapılması vaat edilmiştir. Ancak bugüne kadar yeri ve büyüklüğü belli olmayan bu projeyle ilgili bir çalışma yapıldığını biz duymadık.

Sekizincisi “İğde Ormanı”. Bu proje ile şehir kanalizasyonunun deşarj alanına bir iğde ormanı kurularak kötü kokunun önleneceği vaat edilmiştir. Ne var ki böyle bir çalışma yapılmamıştır. İğde kokusu ile giderilmesi düşünülen kötü koku, zaman zaman şehri kaplamaya devam etmektedir.

Dereköy ve çamlık mesire alanlarının modernleştirilmesi, yeniden düzenlenmesi ve geliştirilmesi bir yana, her iki mesire alanındaki Karaman Belediyesi tabelaları kaldırıldı. Belediye bu mesire alanlarının sorumluluğunu tamamen üzerinden attı. Karaman’ın yeşile bürüneceği iddiası ile ortaya konulan projeler, mevcut mesire alanlarının ve şehrimize nefes aldıran koruluk ve ormanlık alanların halini görünce hepimizi acı acı gülümseten projeler. Değerli yerel basınımızda bu konu zaman zaman gündeme geliyor. Bu alanlardaki tuvaletlerin yetersizliği ve bakımsızlığı, hatta pisliği, mesela Çamlık’ta çocuk oyun gruplarının yetersizliği ve zemininin çocuklarımızın yaralanmasına sebep olacak yapısı, tüm mesire alanlarında çöplerin yarattığı pislik. Bunların hepsi Karaman’ın hafta sonlarındaki en önemli sosyal aktivitesi piknik yapma alışkanlığını zevke ve eğlenceye değil, eziyete dönüştüren aksaklıklar. Karaman Belediyesi’nin en önemli ve öncelikli yapması gerekenlerden birisi, Karaman’a kazandıracağı modern bir piknik alanıdır. Ancak 2004 yılından bu yana yerel iktidar olan AKP Belediyeciliği bunu becerememiştir. Son 3,5 yıllık dönemde de bu becerilememiştir. Konu gündeme geldiğinde, basınımıza, Türk Dünyası Kültür Parkı ile ilgili sadece tekrardan ibaret bazı haberler servis edilmektedir. Servis edilen bu haberlere rağmen Karaman’ın mesire alanı ihtiyacı gün gibi ortada durmaktadır. Hadi bunu beceremiyorsunuz. En azından göreviniz olmasa da halka ve hemşerilerimize hizmet adına mevcut mesire alanlarının temizliği ve tuvalet ihtiyacı ile ilgili birtakım çalışmalar yapın. O nu da yapmıyorsunuz. Yapabildiğiniz tek şey hayal satmak! Bir prestij projesi olduğu iddiası ile çalışmalarına başlanan Türk Dünyası Kültür Parkı bu yıl da bitirilemedi. Hatta bir kısmının bu yaz hizmete alınacağı vaat edilmişti. O da yapılamadı. Bu alanın inşasının ne zaman bitirileceği noktasında ortada net bir bilgi bulunmamaktadır.   

“ULAŞIM PROJELERİ”
Mart 2014 öncesi basında yer alan haberlere göre dile getirilen projeler. Yeni Çevre Yolu Projesi. Projenin 11 km’lik 1. Etabının 2016 yılında açılacağı ifade edilmiştir. Bugün itibarı ile projenin trafiğe açılan etabı yok. Ulaşım Master Planı henüz yapılabilmiş değil. Seçim öncesinde Konya’nın hizmetten çıkardığı tramvayların bedelsiz olarak kullanılacağı ifade edildi. Sonra 2015 yılı Temmuzunda bundan vazgeçildiği tramvayların yeni olarak alınacağı ifade edildi. 2016 yılının Haziran ayında da bu projeden vazgeçilerek monoray projesi yapılacağı Sayın Başkanın ağzından yerel basınımıza ifade edildi. (Monoray, şehir içi demiryolu ulaşım çeşitlerinden birisidir. Adından da anlaşılacağı gibi vagonlar, mono yani bir adet ray üzerinde veya altında asılı şekilde gidiş ya da geliş istikametinde hareket eder. Toplu taşımacılıkta kullanılan ray sistemi bir kolon üstüne oturulan iki kiriş ve bu iki kirişin üzerinde bulunan raylar ile gidiş ve geliş aynı anda gerçekleştirilmektedir.) Türkiye’de henüz inşa edilmiş monoray yok. İzmir’de ihalesi yapılan Fuar ve İZBAN arasında hizmet verecek 2,2 km’lik bir mesafede yapımı süren tek hat söz konusu. Büyük bir yatırım. Ankara, İstanbul gibi büyükşehirlerin yapmayı bile düşünmediği, İzmir’in ise ancak 2,2 km’lik yapabildiği bu sistemde Sayın Başkan yaklaşık 10 km’ik bir monoray hattından bahsediyor!...). “Akıllı bisiklet için bir çok yerde istasyonlar oluşturulacaktır. İhtiyaç halinde ve bisiklet tutkunları için vazgeçilmez olan akıllı bisikletler Karaman’a getirilerek şehre farklı bir hava katmak planlanmaktadır. İstasyonlar ise üniversite civarı hastane civarı toplu konut bölgeleri ve çarşı merkezlerinde farklı yerlere konularak şehrin tamamına hizmet verecektir.” Şeklinde ifade edilen bu projenin hayata geçirilmesi bir yana Karaman’ın trafik sorunu günden güne artmaktadır. Karaman’ın otopark sorununa çözüm üretilebilmiş değil. Larendeye Önce Hemzemin Sonra Altı Geçit. Bu proje Hızlı Trenle ilgili olduğundan TCDD tarafından yapımına başlandı. Mut Yoluna Çıkış Kavşağı Projesi Yapıldı.

MODERN PAZAR YERİ VE MEZBAHA PROJESİ
Modern Buğday Pazarı ve Kamyon Garajı Projesi Yapılmadı. Modern Mezbaha ve Hayvan Pazarı Yapılmadı. Devasa şekilde inşa edilip büyükşehir statüsünde hizmet verecek (!) Modern bir mezbaha yapmak bir yana, yıllardır hizmet veren belediye mezbahası bu dönemde kapandı.

Bütün bu projelere, basında yer alan haberlere ve projelere dönük icraatlara baktığımızda Karaman Belediyesi’nin en önemli sorunlarından birisinin ciddiyet sorunu olduğunu görüyoruz. Bu anlamda nadir de olsa yapımına başlanan projelerin bitirilmesi planlanan tarihin de vatandaşımıza açıklıkla bildirilmesi, hemşerilerimizin de değerlendirilmelerini buna göre yapması gerekir. Maalesef bu yapılmıyor. Akla gelen söyleniyor, başlanan işler de ucu açık zamanlara yayılıyor. Hani Sayın Başkan beyannamesinde ve basın açıklamalarında sık sık ifade etmiş ya: “Belediyenin içerisinde gelmem nedeniyle yapılacak olan işleri çok iyi biliyorum. Şehri tanıyorum eksikleri biliyorum. Biz laf değil proje üreteceğiz. Bunları da halkın hizmetine sunacağız." Projeler ve yapılanlar ortada. Kim laf üretmiş, kim hayal üretmiş kamuoyumuzun takdirine bırakıyorum. Merkezi idarenin desteklediği projeler de olmasa Karaman Belediyesi bu son 3,5 yıllık dönemde şehre yeni bir çehre kazandıracak pek bir şey üretememiştir. Şimdi bunun üzerine şu kadar asfalt yaptık, bu kadar kaldırım taşı döşedik, şu kadar yağmur suyu hattı, bu kadar mahalle parkı yaptık/yeniledik falan diyebilirler. E, yapacaksınız tabi ki. Belediyenin işi zaten bunları yapmak. En ücra yerdeki belde belediyeleri de yapıyor bunları. Siz Belediye olarak şehrin çehresini değiştirecek, yeni bir vizyon, yeni bir heyecan katacak ‘ne yaptınız’ ondan bahsediniz. Hangi ‘yapısal sorunu çözdünüz’ ondan bahsediniz.

Otopark sorunu, yeşil alan sorunu, hava kirliliği, şehir içi yolların darlığı sorunu, trafik sorunu, temizlik sorunu, köy-kent görüntüsü sorunu, sosyal mekanların/sosyal kültürel faaliyetlerin yetersizliği sorunu, kentin cazibe sorunu, içme suyu sorunu, en önemlisi kent kimliği sorunu gibi sorunları hala orta yerde durmaktadır.

Karaman Belediyesinin bu dönemdeki icraat anlayışı, geneli itibariyle Cak-Cek-Cuk ‘tan öteye geçmemiştir.