Esin Çelebi Bayru, Mevlana ve ailesinin 3 Mayıs 1228 yılında Karaman'dan Konya'ya göç ettiğini hatırlatarak 3 Mayıs tarihlerinde de Karaman'dan Konya'ya, yürüyüş düzenlemeyi planladıklarını söyledi.

Bu projeyle ilgili Karaman Belediye Başkanı Kamil Uğurlu ile iki yıldır çalıştıklarını ve yakında projeyi hayata geçirmeyi hedeflediklerini ifade eden Çelebi, yürüyüşün sıradan bir yürüyüş olmayacağını, uluslararası düzeyde ve ilim içinde olacağını belirtti. Çelebi, 4 gün sürecek yürüyüşte geceleri konaklanacak bölgelerde sohbetler ve toplantıların yapılmasını planladıklarını, ayrıca yine mayıs ayında çocuklara tiyatro festivali düzenlemeyi düşündüklerini kaydetti.

KÜLTÜR KÖYÜ PROJESİ
Mevlana'nın 22'nci kuşaktan torunu ve Uluslararası Mevlana Vakfı Başkanvekili Esin Çelebi Bayru, Konya'nın Sarayönü İlçesi'ne bağlı Ladik Beldesi'nde, 'Hz. Mevlana Celaleddin Rumi Kültür Köyü' oluşturacaklarını söyledi.
Çelebi bu köyde Osmanlıca, Arapça, Farsça kurslar açılacağını ve Mevlana'nın her yönüyle Türkçe ve İngilizce tanıtımının yapılacağını anlattı. Esin Çelebi Bayru, bu köyde Mevlana'nın eserlerinin yorumlanacağını, tasavvuf müziği ve güzel sanatlar kursları verileceğini belirtti.
Uluslararası Mevlana Vakfı'nın kuruluşunun 18'inci yılının tamamladığını ifade eden Esin Çelebi Bayru, vakfın çalışmalarını ve yeni projelerini anlattı. Vakfın hazırladığı, 'Mevlana 800 yaşında' projesiyle UNESCO'nun (Birleşmiş Milletler Eğitim Bilim Ve Kültür Kurumu) 2007 yılını 'Mevlana Yılı' olarak dünyaya ilan ettiğini hatırlatan Çelebi, 'Sema ve Mevlevi Müziği'nin Koruma Altına Alınması' projesiyle de yine UNESCO'nun sema ve Mevlevi müziğini 'İnsanlığın Sözel Kültür Mirası Başyapıtı' seçtiğini kaydetti.
Esin Çelebi Bayru, insanların bilinçlendirilmesi ve bilgilendirilmesinden yola çıkarak 'Hz. Mevlana Celaleddin Rumi Kültür Köyü' adı altında kültür köyü oluşturacaklarını belirtti.

Projenin şu an Kalkınma Bakanlığı'nda onay beklediğini ve onayın ardından hayata geçirilmesinin planlandığını ifade eden Çelebi, şunları söyledi:
"Kültür köyüne, dünyanın her yerinden insanlar gelip o köydeki evlerde kalabilsinler ve bu kültür köyündeki dersleri alabilsinler diye düşünülmüş bir projedir. Bu dersler, bir Mevlevihane de olan derslerin, kurslar halinde bugüne uyarlanması olacaktır. Bütün dünyanın internetten rahatça takip ederek gelebileceği çalışmalar olsun istiyoruz. 1925'deki 'Tekke ve Zaviyelerin Kapatılması Kanunu'ndan önce Mevlevihanelere kabul edilen kişiye, bilmiyorsa okuma yazma öğretilirmiş. Bizde okuma, yazmayı Türkçe, Osmanlıca öğretebiliriz diye düşünüyorum. Okuma- yazmanın ardından Arapça ve Kuran-ı Kerim okuyup, anlamayı öğretirlermiş. Farsça öğretirlermiş. Hz. Mevlana'nın eserlerini anlayıp, yorumlamayı öğretirlermiş. Biz de bu dersleri düzenlemeyi planlıyoruz. Bu derslerin yanı sıra Tasavvuf ve mantık dersleri de verilebilir. Filolojilerde ve İlahiyat Fakültesi'nde öğretilen derslerin uygun olanlarının kursları burada yapılabilir."
Çelebi, kültür köyünde tasavvuf müziği ve güzel sanatlar derslerine yer verilebileceğini kaydetti.

ADAP VE ERKAN DERSİ MUTLAKA OLMALI
Kültür Köyü'nde adap ve erkan dersinin mutlaka olması gerektiğini ifade eden Esin Çelebi Bayru, "Çünkü insanlar, mutsuz, huzursuz. Çünkü insanlar yavaş yavaş kendi örf ve adetlerini kaybediyorlar. İnsanlara, onları hatırlatmak, insanın kendi değerinin farkındalığını yaratmak, bence en temel ders bu olmalı. Malum dinimizce de inanıyoruz ki, 'Allah insanları kendisini bilelim ve kendisini sevelim' diye yarattı. Rabbini bilmek istiyorsan önce kendini bilmen lazım."diye konuştu. Çelebi, kültür köyü projesinin büyükşehir belediyesi ve kentteki üniversitelerle birlikte hayata geçirmeyi planladıklarını belirtti.

ÇOCUKLARA, MEVLANA ANLATIMI
Çocuklar içinde 'Benim Mevlanam' adlı proje hazırladıklarını ifade eden Çelebi, sözlerini şöyle sürdürdü: "Benim Mevlanam projesi, çocuklara Hz. Mevlana'yı anlatma projesidir. Çocuklar nasıl anlayabilir, bunun üzerine duracağız. Onlar nasıl öğrenebilir, onların bakış acısıyla Hz. Mevlana'yı anlatmaya gayret edeceğiz. Bu projenin içinde tiyatro eseri var, çeşitli kitaplar var. Bunlar zaten yapıldı diyeceksiniz? Ama içine alınacak dersler konulmamıştı. Hikayeyi anlatıyor da, o hikayeden ne çıkarması lazım işte onun üzerinde duracağız. Çocuklarımız algı acısından bizden çok daha farklı, bizden çok daha geniş düşünüyorlar. İşte onların düşünebildiğinin daha da fazlasını vermeliyiz ki, yarının gençlerini daha huzurlu yetiştirelim."
"ÇOCUKLAR BÜYLÜKLERİNE ÖĞRETİYOR"
Çocukların öğrendikleri bilgileri ailelerine öğrettiklerini belirten Çelebi, "Çocuklara öğretmeye başladığınızda, onlar zaten ailelerine öğretecektir. Birçoğumuzun çocukluğunda vardı, 'Bir alış veriş, bir fiş.' Buradan yola çıkarak bu hayali kurdum. Çocuklara öğrettiğiniz zaman onlar büyüklere öğretiyorlar. Çünkü ben kendim yaşadım. Alışveriş yaptığım zaman, mutlaka bir fiş almam gerektiğini çocuklarımın uyarılarıyla iyice öğrendim ve anladım. Hala aynı şeyi devam ettirmeye çalışıyorum" diye konuştu.
Mevlana Müzesi'nin yılın 365 günü ziyaretçiler tarafından dolup taştığını vurgulayan Çelebi, öncelikle Konyalıların Mevlana ve Mevlevilik hakkında bilgi sahibi olması gerektiğini vurguladı.

MEVLANA'NIN DOĞUM GÜNÜ
Mevlana'nın doğum günü olan 30 Eylül tarihlerinde Konya'da mistik müzik festivalinin başarıyla yapıldığını hatırlatan Çelebi, bunun dışında diğer sanatçıların da Hz. Mevlana ve Mevlevilikle ilgili performanslarını sergileyebilecekleri bir platformun oluşturulması yönünde de bir proje hazırladıklarını belirtti.