TEMA Vakfı’nın, Mitsui Çevre Fonu desteği ve Çukurova Üniversitesi işbirliği ile 2009-2012 yılları arasında Konya Karapınar ile Ereğli ve Karamanı kapsayan alanda uyguladığı Marjinal Kurak Alanların Korunması İçin Rasyonel Fırsatların Yaratılması Projesi CROP-MAL, tamamlandı. Projenin kapanış töreni  6 Temmuz 2012 tarihinde Konya Karapınar Ziraat Odası’nda düzenlenen törenle yapıldı.

Toplantıya Karapınar Kaymakamı Ramazan Yıldırım, Karapınar Ziraat Odası Başkanı Hikmet Bozaklı, Adıyaman Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Erhan Akça, TEMA Vakfı Genel Müdürü M. Serdar Sarıgül, TEMA Gönüllüleri ve basın mensupları katıldı. 

Toplantıda konuşan TEMA Vakfı Genel Müdürü M. Serdar Sarıgül, “ TEMA Vakfı, CROP-MAL Projesi ile  Türkiye’nin en büyük rüzgar erozyonu sahası Konya Karapınar’da toprağa yani yaşama sahip çıkıyor. TEMA’nın 7 yıldır bölgede yaptığı bilimsel araştırmalar gösteriyor ki mikro havzada yapılan tarımsal faaliyetler için var olan kapasitenin kendini yenilemesine fırsat vermeyecek ölçekte su tüketiliyor. Su bittiğinde bölgede tarım da yaşam da bitecek, 50 yıl sonra Konya Kapalı Havzası’nda tarım yapılamayacak. Ancak çaresiz değiliz, CROP-MAL Projesi’nın çıktısı olan Arazi Kullanım Modeli, Konya Kapalı Havzası’nı nasıl koruyacağımızı ortaya koydu, hep beraber Konya Havzası’nda sürdürülebilir yaşamı birlikte koruyacağız” dedi.

TEMA Vakfı 2006 yılından bu yana bölgede araştırmalarını sürdürüyor. Karapınar’dan Dünyaya Çölleşme! Çağrısı I-DESIRE Projesi’nden elde edilen bilgi ve tecrübeler devam projesi olan CROP-MAL ile daha da ileri taşındı. 3 yılda, Konya Karapınar ile Ereğli ve Karaman’ın kurak ve yarı kurak alanlarından oluşan Karapınar Mikro Havzası’nda; 

Bitki, iklim, su, ekonomi verileri toplandı. 
Veriler detaylı paydaş görüşmeleri ile desteklenerek bölgenin fiziksel ve toplumsal fotoğrafı çekildi. 
Elde edilen verilere dayanarak yerel kaynak yeterlilik analizi, çölleşme duyarlılık analizi, yeraltı suyu ve iklim projeksiyonları hazırladı. 

Yapılan çalışmaların ışığında Konya Karapınar Mikro Havzası’na odaklanarak sürdürülebilir bir arazi yönetiminin hayata geçirilmesi için gereken arazi kullanım modeli geliştirildi. CROP-MAL Projesi’nce oluşturulan Arazi Kullanım Modeli’ne göre; 

Sulu tarım yerine kuru tarıma odaklanılmalı
Su tüketimi yüksek ürünler yerine kuraklığa dayanıklı ürünler seçilmeli
Aşırı su tüketiminden vazgeçilmeli, etkin ve sürdürülebilir sulama teknikleri benimsenmeli ve yaygınlaştırılmalı
Tarımda gübre ve kimyasal kullanımı azaltılmalı
Biyoçeşitliliği korumak için mikro havzada biyorezerv alanları oluşturulmalı
Mera alanlarının sürdürülebilir yönetimi sağlanmalı ve alandaki mevcut geven türleri korunmalı.


CROP-MAL’ın proje sahası olan Konya Karapınar ve Ereğli, Karaman’da ekonomi % 80 oranında doğrudan tarıma dayalı. Bölgede toprak, su gibi doğal varlıkların tahrip olması, bölge halkını doğrudan etkileyecek. Çok önemli tarımsal potansiyele sahip havzada tarım yapılamaz hale gelince, ülkemizin gıda güvenliği zarar görecek. 

TEMA Vakfı, CROP-MAL Projesi ile Konya Kapalı Havzası’nda toprağa, suya kısacası yaşama sahip çıkıyor. Proje kapsamında yöntem belirlendi, TEMA’nın bundan sonraki odağı yerel yönetimlerin ve bölge halkının projeyi sahiplenerek Konya Kapalı Havzası’nda yaşamın sürdürülebilir şekilde devamlılığının sağlanması.