Kısa adı KAREGDER olan Karaman Eğitim Gönüllüleri Derneği’nin ev sahipliğini yaptığı yemekli toplantı, 4 Şubat Cumartesi akşamı dernek binasında gerçekleşti.

Davete Geylani Vakfı, Türkiye Beyazay Derneği Karaman Şubesi, Günışığı Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, Rehberlik ve Özel Eğitim Hizmetleri Destekleme Derneği, Karaman Türk Hava Kurumu, İnsanı Yardım Derneği(İHH), Karaman İmam Hatip Mezunları ve Mensupları Derneği(KAİMDER), Karaman Eğitim Gönüllüleri Derneği (KAREGDER), Pusula Sağlık Gönüllüleri Derneği’nin başkanları ve yöneticilerinin yanı sıra, toplantıda Karaman Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Hasan Erkan, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı İl Müdürü Hamdi Pehlivan da hazır bulundu.

Toplantı yemek sonrası KAREGDER Başkan Yardımcısı Abdulkadir Gök’ün yaptığı açılış konuşması ile başladı. Gök konuşmasında’’ İlimizde toplum yararına farklı çatıda çalışan derneklerle bir araya gelme fikri bizleri çok sevindirmişti. İlk toplantıyı ev sahipliği yapmaktan da mutluluk duymaktayız. Burada toplanmamızın gayesi sizlerin de bildiği gibi dernek yetkilileriyle tanışarak, kısaca derneklerini ve çalışmaların paylaşılmasının önemli olacağı kanaatindeyim. Katılım gösteren herkese çok teşekkür ediyoruz ‘’ dedi.

Toplantıda söz alan Karaman Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Hasan Erkan aynı saatte başka bir toplantı olmasına rağmen kendisinin de birçok derneğin kuruculuğunu yaptığını ve sivil toplum örgütlerinin önemli olduğunu bildiği için bu toplantıya katıldığını söyledi. Erkan;’’ İl Müdürlüğü’nde yeni görevlendirilmemize rağmen çalışmalarımıza hızlı başladık. Müdürlük ve şahsi olarak dernekleri ve yapılan hizmetleri çok önemsiyoruz. Zira Karaman Dil ve Edebiyat Derneği, Türkiye Yazarlar Birliği Derneği İl Temsilciliği ve yeni şubesini açtığımız Türkiye Beyazay Derneği’nde hizmet vermekteyiz. Burada böyle bir çalışmayı başlatan, başta KAREGDER’e ve katılan dernek yöneticilerine şükranlarımı sunarım. Umuyorum ki bu toplantı neticesinde çok güzel çalışmalar çıkacaktır. İl Müdürlüğü olarak üzerimize düşen görevlerde her zaman yanınızda olacağız. ’’dedi.

Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı İl Müdürü Hamdi Pehlivan yaptığı konuşmada;’’Karamanda toplum yararına faal olarak çalışan 20 ye yakın dernek var. Vakfımızın son toplantısında derneklerle bir araya gelerek ortak neler yapabiliriz fikri ortaya çıkmıştı. Gerçekten böyle bir adımın atılması, paylaşım yapılması çok sevindirici bir durumdur.  Umarım bu buluşmalar devam eder. Çünkü toplum yaşayan bir bünyedir ve bu bünye içinde bir çok dezavantajlı insanlar var ve sizler bu kişi ve gruplara hizmet vermektesiniz. Bundan dolayı bırakın sizlere teşekkür etmeyi tek tek ellerinden öperim. Sayın Valimiz Süleyman Kahraman da ilimizde ulaşılmadık bir ihtiyaç sahibi olmayana dek çalışılması üzerinde çok durmaktadır. Vakıf olarak toplum yararına çalışan siz dernek yöneticilerine özellikle teknik olarak ve diğer konularda destek vermeye devam edeceğiz. İlimizde birçok ihtiyaç sahibi aileye yardım yapılmakta, fakir öğrencilere burslar verilmektedir. Bazı öğrenciler 4-5 yerden burs alabilirken, burslardan yararlanamayan birçok öğrenci de mağdur olmaktadır. Bura da katılım gösteren derneklerle iş birliği yaparak bu denge sağlanabilir ve daha adaletli paylaşımlar yapılabilir diye düşünüyoruz. Bu toplantıların devam etmesi ilimiz adına çok güzel olacaktır. Toplantıyı hazırlayan ve ev sahipliği yapan KAREGDER yöneticilerine ve sizlere teşekkürlerimi sunarım’’ dedi

Toplantı dernek ve vakıf temsilcilerin sırayla kısaca derneklerini ve yaptıkları çalışmalardan bahsedildi.

Geylani Vakfı temsilcisi Davut Gür yaptığı konuşmada vakıf olarak birçok öğrenciye burs verdiklerini ve çalışmalarını okullaşmaya doğru değişik yurtların açılması noktasında devam ettireceklerini söyledi. Gür;’’Sivil toplum örgütlerinin bir araya gelmesi ilimizde birçok sorunu da çözecektir’’ dedi.

Türkiye Beyazay Derneği Karaman Şube Başkanı Kemal Önder Demirkollu Dernek şubelerinin 3 ay gibi bir kısa süre önce kurulmasına rağmen çalışmalarına hızlı başladıklarını kaydetti. Demirkollu;’’Genel Merkezimiz , yaklaşık 3 yıl önce başlattığı ‘’Eğitim her engeli aşar kampanyası’’ ile birçok engelli vatandaşa hizmet etmiştir. Bizlerde bu kampanya çerçevesinde 29 nisanda yapılacak olan Özürlü Memur Seçme Sınavı için İl Milli Eğitim Müdürlüğü iler ortaklaşa bir kurs düzenliyoruz. Kursumuza 20 ila 30 kişi arasında bir katılım beklerken 75 kişiyi aşan bir başvuruya ulaştık. Engellilerde ki en büyük sorunlarımızdan birisi de istihdamdır. Bu kurs sonucunda kursa katılan arkadaşlarımızın sınav sonucunda başarılı olup memur olacaklarına canı gönülden inanıyorum. Derneğimizi tanıtmak ve faaliyetlerimizi paylaşmak için fırsat verenlere ve bu toplanma için emeği geçenlere çok teşekkür ediyorum’’ dedi.

Karaman Günışığı Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Hacı Ömer Yamaç 2006 yılında kurulan derneklerinin ihtiyaç sahibi tüm ailelere yardım için çalıştıklarını söyledi. Yamaç’’Derneğimiz ilimizde bizlere başvuruda bulunarak, tespit sonucu yardım kararı çıkan, tüm ihtiyaç sahiplerine, fakir fukaraya gıda, giyisi gibi yardımlar yapmaktayız. Böyle bir toplantının yapılmasından dolayı herkese teşekkür ediyorum’’dedi.

Rehberlik ve Özel Eğitim Hizmetleri Destekleme Derneği Başkanı İlknur Harani yaptığı konuşmada engelli bireyi olan ailelerin bilinçlendirilmesinin çok önemli olduğunu dernek olarak Ailelerin eğitilmesi üzerine çalıştıklarını vurguladı. Harani;’’Aileler ne kadar bilinçlendirilirse engelli bireyler topluma daha iyi kazandırılmaktadır. Dernek olarak ailelerin eğitilmesine çok önem veriyoruz. Çok yakın bir zamanda kamuda çalışanlara yönelik düzenlediğimiz işaret dili eğitimi kursunda çok güzel tepkiler aldık. Bundan sonra bu ve bunun gibi projelerimizi devam ettireceğiz.’’dedi.

Türk Hava Kurumu Karaman temsilcisi  Mahmut Büyükyağcı ve Pusula Sağlık Gönüllüleri Derneği Karaman Şube Başkanı Abdullah Canbal birer konuşma yaptı.

İnsanı Yardım Derneği temsilcisi Ahmet Sami Uysal dünyada inan ve inanmayanların savaşı olduğunu bizler inanlara yardım için varız onların yanındayız. Karamanda 70 e yakın yetime aylık 90 lira burs verdiklerini söyledi. 

Karaman İmam Hatip Mezunları ve Mensupları Derneği(KAİMDER) temsilcisi Bekir Kalede selamlama konuşması yaptı.

En son olarak KAREGDER Başkan Yardımcısı Abdulkadir Gök’ün yaptığı konuşmada;''Bizler kurmuş olduğumuz derneklerle insana hizmet ediyoruz. İçinde bulunduğumuz toplumun daha bilinçli olması için çaba sarf ediyoruz. Bizlerde Karaman Eğitim Gönüllüleri Derneği olarak bu yıl için bir proje başlattık. İçinde yaşadığımız toplumun çocuklarına ve gençlerine yönelik yapılan bu çalışmayı Karaman İl Müftülüğü ile birlikte yürütüyoruz.Amacımız gelecek nesillere en güzel ve en iyi model olarak Peygamber Efendimizi sunabilmektir. Bizler bu düşünceyle Peygamber Efendimizi anlatan 4 ayrı kitap belirledik. Öğrenciler bu kitapları alıp okuyacak. Seviyelerine ve sınıflarına uygun kitabı alan öğrenciler okudukları bu kitabın içinden çoktan seçmeli sınava tabi tutulacaklar.  Dört ayrı kitapçık hazırlanacak. Her kategori için 63 soru sorulacak. Her kategoride ilk 63 öğrenciye hediye verilecek. Toplam 252 öğrenciye ödül verilecek. 5 Şubat 2012 itibariyle 7200 öğrenci sınava başvuru yaptı.Projenin ikinci bölümünde sahabe efendilerimiz adına Karaman Urgan mahallesinde ve Kılbasan Beldesi’nde fidan dikilecek. Fidanı bağışlayan kişi ile bir sahabe isminin yer aldığı bir künye fidana takılacak. Bu şekilde hedeflediğimiz fidan sayısı 10.000’dir.Projenin üçüncü bölümünde 7 Nisanda Demosan Otelde Karaman İl Müftülüğü ile ortak bir kutlu doğum programı ve ödül töreni yapılacak.Ayrıntılı bilgi için www.secyildizini.com  adresi ziyaret edilebilir. ''dedi


Dernek yöneticileri 1 ay sonra Türk hava Kurumu Karaman Şubesinin toplantıyı ev sahipliği yapacak olması kararı ile toplantı sonlandırıldı.